PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 33 Międzynarodowe i wewnętrzne uwarunkowania bezpieczeństwa w Polsce | 209--227
Tytuł artykułu

Anti-Terrorism and National Security Newspeak

Warianty tytułu
Nowomowa związana z polityką antyterroryzmu i bezpieczeństwa narodowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem opracowania jest prezentacja wybranych oraz często spotykanych określeń językowych związanych ze współczesną polityką antyterroryzmu i bezpieczeństwa narodowego. Wprowadzając perspektywę historyczną, opracowanie kontrastuje współczesną polityczną nowomowę z nomenklaturą czasów Zimnej Wojny. Pojęcia nowomowy i żargonu są zilustrowane autentycznymi przykładami użycia w tekstach. Zaprezentowane przykłady użycia językowego są podzielone na semantyczne i słowotwórcze kategorie. Opracowanie próbuje wykazać, że zmiany językowe są związane ze zmianami społecznymi lub politycznymi. Jest zatem próbą spojrzenia na polityczną nowomowę z punktu widzenia socjolingwistyki i leksykografii. Opracowanie powstało dzięki kwerendzie bibliotecznej przeprowadzonej przez autora na University of Portsmouth w Wielkiej Brytanii w roku 2012 i 2013. (abstrakt oryginalny)
EN
This paper aims to present the selected frequently encountered terms of contemporary anti-terrorism and national security newspeak. The paper also introduces a historical perspective and contrasts the new national security language with the Cold War jargon. The notions of newspeak and jargon are illustrated by real-life citational examples. The language presented is divided into several semantic and morphological categories. This paer also attempts to demonstrate that language change is inseparable from social or political change. It is, therefore, an endeavour to look at political newspeak from a sociolinguistic and lexicographical point of view. The paper is an effect of library research carried out by the author at the University of Portsmouth in Great Britain in 2012 and 2013. (original abstract)
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
Bibliografia
  • Green J. (1987), Dictionary of Jargon, Routledge & Kegan Paul Inc, New York.
  • Green J. (1970), Slang Today and Yesterday, William Press, Austin, Texas.
  • Orwell G. (2004), 1984, Penguin Books, London.
  • Pride J.B. (1974), The Social Meaning of Language, Oxford University Press, London.
  • Spolsky B. (1998), Sociolinguistics, Oxford University Press, Oxford.
  • Widawski M. (2003), The Anatomy of American Slang, Ex-Libris, Warszawa.
  • www.historylearningsite.co.uk
  • www.80s.com
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171393347

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.