PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | 11 | nr 3 | 237--245
Tytuł artykułu

The Correlation Analysis of Alert Notifications in the Rasff to Food from the Non-EEA Countries and from the EEA Countries

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Die Korrelationsanalyse von Warnmeldungen im RASFF-System für Lebensmittel aus den EWR- und nicht- EWR-Ländern
Analiza korelacji powiadomień alarmowych w systemie RASFF wobec żywności z krajów spoza EOG i z krajów EOG
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background: The RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) is used to quickly mutual information of member countries of the European Economic Area (EEA) on risks in food. A similar trend line course of alert notifications in the RASFF in time to food from the non-EEA countries and the EEA countries, as well as a very high value of the Pearson's r correlation coefficient (0.96) indicated an interdependence of alert notifications from these two groups of countries. Therefore, the goal of the article was to examine the strength of correlation within particular products categories and hazards categories.
Methods: Data for the study came from the RASFF database from the years 1979-2013 covering 8175 alert notifications, including the 2540 notifications to food from the non-EEA countries and 5635 notifications to food from the EEA countries. Within each products category and hazards category examined whether there was a correlation (i.e. the value of calculated statistics t exceeded the value of critical statistics t0.05;n-2), and then calculated the Pearson's r correlation coefficient.
Results: The value of Pearson's correlation coefficient indicated the occurrence of a very high correlation in the products category "Herbs and spices" (0.98), and the high correlation in the following categories: "Bivalve molluscs and products thereof" (0.70), "Dietetic foods, food supplements fortified foods" (0.86), "Fish and fish products" (0.79), "Food contact materials" (0.89), "Fruits and vegetables" (0.88) and "Meat and meat products (other than poultry)" (0.72). However, in the case of hazards categories the very high correlation occurred in the category of "Food additives and flavourings" (0.93) and "Radiation" (0.94) and the high correlation in the case of "Composition" (0.89), "Foreign bodies" (0.88), "Heavy metals" (0.80), "Mycotoxins" (0.81) and "Pathogenic micro-organisms" (0.72).
Conclusions: The results showed the need to pay particular attention by the border control authorities to food which is imported: seafood, herbs and spices, and fruits and presented in this food: heavy metals, pathogenic micro-organisms and mycotoxins. It would also shorten the supply chain and / or limit the import of certain raw materials and products, directing the attention of consumers to food produced first of all in the EEA. (original abstract)
Wstęp: System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) , czyli System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach służy do szybkiego wzajemnego informowania się krajów członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) o zagrożeniach w żywności. Podobny przebieg linii trendu powiadomień alarmowych w systemie RASFF w czasie wobec żywności z krajów spoza EOG i z krajów EOG, a tak ż e bardzo wysoka wartość współczynnika korelacji Pearsona r (0,96) wskazały na współzależność powiadomień alarmowych z tych dwóch grup krajów. W związku z tym celem artykułu było zbadanie siły korelacji w ramach poszczególnych kategorii produktów i kategorii zagrożeń.
Metody: Dane do badań pochodziły z bazy danych systemu RASFF z lat 1979- 2013, obejmując 8175 powiadomień alarmowych, w tym 2540 powiadomień wobec żywności z krajów spoza EOG i 5635 powiadomień wobec żywności z krajów EOG. W ramach każdej kategorii produktów i kategorii zagrożeń badano, czy istniała korelacja (tzn. wartość statystyki obliczonej t przewyższyła wartość statystyki krytycznej t 0,05;n-2 ), a następnie obliczano wartość współczynnika korelacji Pearsona r.
Wyniki: Wartość współczynnika korelacji Pearsona r wskazała na występowanie bardzo wysokiej korelacji w kategorii produktów "Zioła i przyprawy korzenne" (0,98), a wysokiej korelacji w następujących kategoriach: "Małże i produkty pochodne" (0,70), " Żywność dietetyczna, suplementy diety, żywność wzbogacona" (0,86), "Ryby i produkty rybne" (0,79), "Materiały do kontaktu żywnością " (0,89), "Owoce i warzywa" (0,88) oraz "Mięso i produkty mięsne (z wyjątkiem drobiu)" (0,72). Natomiast w przypadku kategorii zagrożeń korelacja bardzo wysoka wystąpiła w kategorii "Dodatki do żywności i środki aromatyzujące" (0,93) oraz "Promieniowanie" (0,94), a korelacja wysoka w przypadku "Składu" (0,89), "Ciał obcych" (0,88), "Metali ciężkich" (0,80), "Mykotoksyn" (0,81) oraz "Mikroorganizmów patogennych" (0,72).
Wnioski: Wyniki badań wskazały na konieczność zwrócenia szczególnej uwagi przez organy kontroli granicznej EOG na m.in. importowaną żywność pochodzenia morskiego, zioła i przyprawy i owoce o raz obecne w nich metale ciężkie, mikroorganizmy patogenne i mykotoksyny. Należałoby także skrócić łańcuch dostaw i/lub ograniczyć import niektórych surowców i produktów, kierując uwagę konsumentów na żywność produkowaną przede wszystkim na terenie EOG. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
237--245
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
  • Amagliani G., Brandi G., Schiavano G.F., 2012, Incidence and role of Salmonella in seafood safety, Food Research International, 45, 780-788.
  • Anacleto P., Maulvault A.L., Nunes M.L., Carvalho M.L. , Rosa R., Marques A., 2015, Effects of depuration on metal levels and health status of bivalve molluscs, Food Control, 47, 493-501.
  • Bilska A., Kowalski R., 2014, Food quality and safety management, LogForum, 10, 351-361.
  • Broughton E.I., Walker D.G., 2010, Policies and practices for aquaculture food safety in China, Food Policy, 35, 471-478.
  • Cheli F., Battaglia D., Gallo R., Dell'Orto V., 2014, EU legislation on cereal safety: An update with a focus on mycotoxins, 37, 315-325.
  • Crewson P., 2008, Applied statistics handbook. AcaStat Software, Leesburg. D'Amico P., Armani A., Castigliego L., Sheng G., Gianfaldoni D., Guidi A., 2014, Seafood traceability issues in Chinese food business activities in the light of the European provisions, Food Control, 35, 7- 13.
  • Dabbene F., Gay P., Tortia C., 2014, Traceability issues in food supply chain management: A review, Biosystems Engineering, 120, 65-80.
  • Elviss N.C., Little C.L., Hucklesby L., Sagoo S., Surman-Lee S., de Pinna E., Threlfall E.J., 2009, Microbiological study of fresh herbs from retail premises uncovers an international outbreak of salmonellosis, International Journal of Food Microbiology, 134, 83-88.
  • European Commission, 2014, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), Available at http://ec.europa.eu/food/food/ rapidalert/index_en.htm (Accessed 15.01.2014).
  • Figueroa B.E., 2008, Are more restrictive food cadmium standards justifiable health safety measures or opportunistic barriers to trade? An answer from economics and public health, Science of The Total Environment, 389, 1-9.
  • García-Cela E., Ramos A.J., Sanchis V., Marin S., 2012, Emerging risk management metrics in food safety: FSO, PO. How do they apply to the mycotoxin hazard?, Food Control, 25, 797-808.
  • Jespersen K.S., Kelling I., Ponte S., Kruijssen F., 2014, What shapes food value chains? Lessons from aquaculture in Asia, Food Policy, 49, Part 1, 228-240.
  • Kleter G.A., Marvin H.J.P., 2009, Indicators of emerging hazards and risks to food safety, Food and Chemical Toxicology, 47, 1022- 1039.
  • Kleter G.A., Prandini A., Filippi L., Marvin H.J.P., 2009, Identification of potentially emerging food safety issues by analysis of reports published by the European Community's Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) during a four-year period, Food and Chemical Toxicology, 47, 932-950.
  • Marin S., Ramos A.J., Cano-Sancho G., Sanchis V., 2013, Mycotoxins: Occurrence, toxicology, and exposure assessment, Food and Chemical Toxicology, 60, 218-237.
  • Marvin H.J.P., Kleter G.A., Prandini A., Dekkers S., Bolton D.J., 2009, Early identification systems for emerging foodborne hazards, Food and Chemical Toxicology, 47, 915-926.
  • Noël L., Chafey C., Testu Ch., Pinte J., Velge P., Gubin T., 2011, Contamination levels of lead, cadmium and mercury in imported and domestic lobsters and large crab species consumed in France: Differences between white and brown meat, Journal of Food Composition and Analysis, 24, 368- 375.
  • Orford R., Crabbe H., Hague C., Schaper A., Duarte-Davidson R., 2014, EU alerting and reporting systems for potential chemical public health threats and hazards, Environment International, 72, 15-25.
  • Petroczi A., Taylor G., Naughton D.P., 2011, Mission impossible? Regulatory and enforcement issues to ensure safety of dietary supplements, Food and Chemical Toxicology, 49, 393-402.
  • Rico A., Phu T.M., Satapornvanit K., Min J., Shahabuddin A.M., Henriksson P.J.G., Murray F.J., Little D.C., Dalsgaard A., Van den Brink P.J., 2013, Use of veterinary medicines, feed additives and probiotics in four major internationally traded aquaculture species farmed in Asia, Aquaculture, 412-413, 231-243.
  • Van Boxstael S., Habib I., Jacxsens L., De Vocht M., Baert L., Van De Perre E., Rajkovic A., Lopez-Galvez F., Sampers I., Spanoghe P., De Meulenaer B., Uyttendaele M., 2013, Food safety issues in fresh produce: Bacterial pathogens, viruses and pesticide residues indicated as major concerns by stakeholders in the fresh produce chain, Food Control, 32, 190-197.
  • Van de Brug F.J., Lucas Luijckx N.B., Cnossen H.J., Houben G.F., 2014, Early signals for emerging food safety risks: From past cases to future identification, Food Control, 39, 75-86.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171394893

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.