PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 230 | 165--183
Tytuł artykułu

Metoda ROI J.J. Phillipsa w mierzeniu efektywności pracy zespołowej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
J.J. Phillips ROI Method as a Way of Measure the Teamwork Effectiveness
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł przedstawia metodę ROI J.J. Phillipsa jako sposób pomiaru efektywności pracy zespołowej. Autorka prezentuje kolejno genezę, procedurę oraz wady i zalety podejścia ROI w mierzeniu efektywności zarządzania zasobami ludzkimi. Na podstawie praktycznego przykładu ukazującego projekt naukowo-badawczy zaproponowano procedurę pomiaru efektywności pracy zespołu omawianą metodą. Celem artykułu jest prezentacja zastosowania procedury oceny efektywności według metody J.J. Phillipsa jako sposobu mierzenia efektywności pracy zespołowej, na przykładzie wybranego projektu realizowanego przez zespół pracowniczy. Przeniesienie pięciopoziomowego modelu oceny na grunt pracy zespołowej okazuje się uzasadnione, aczkolwiek wymagające weryfikacji tego uniwersalnego rozwiązania w praktyce. Opracowanie kończy się wnioskami ogólnymi dotyczącymi korzystania z metody ROI jako sposobu mierzenia efektywności pracy zespołowej. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the ROI method by J.J. Phillips as a way to measure an effectiveness of teamwork. The author describes the beginnings, procedure, pros and cons of the ROI methodology in measuring an effectiveness of human resource management. On the basis of a practical concerning the scientific research project, there is a procedure of teamwork effectiveness measurement using the ROI method suggested. Transferring the five-level model of measuring an effectiveness to the team work area appears not only as reasonable but also as a demanding the practical verification of this universal solution. The article ends with general conclusions showing how to use the ROI method to measure an effectiveness of teamwork. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
165--183
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Bibliografia
  • Henry K. (2013): Epic Fail. "Proofs", No. 1.
  • Kirkpatrick D.L. (2001): Ocena efektywności szkoleń. Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa.
  • Myhill M. (2005): ROI: The Bottom Line. "Corporate Meetings & Incentives", No. 1.
  • Phillips J.J. (2007): Measuring ROI. Fact, Fad, or Fantasy? T+D [serial online].
  • Phillips J.J. (2010): ROI czyli zwrot z inwestycji w szkolenia i rozwój kadr. Wyd. Academica SWPS, Warszawa.
  • Phillips J.J., Phillips P.P. (2010): The Power of Objectives: Moving Beyond Learning Objectives. "Performance Improvement", Vol. 49, No. 6.
  • Phillips J.J., Phillips P.P., Stone R.D. (2003): Ocena efektywności w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Human Factor, Kraków.
  • Phillips J.J., Phillips P.P., Stone R.D., Burkett H. (2006): The ROI Fieldbook: Strategies for Implementing ROI in HR and Training.
  • Butterworth-Heinemann, Oxford. Phillips J.J., Phillips P.P., Stone R.D., Burkett H. (2010): Zwrot inwestycji w szkolenia i rozwój pracowników. Praktyczny podręcznik wdrażania modelu ROI. Wydawnictwo Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • Phillips J.J., Zuniga L. (2008): Costs and ROI: Evaluating at the Ultimate Level. John Wiley and Sons, San Francisco.
  • [www 1]: www.roiinstitute.net (dostęp: 20.08.2014).
  • [www 2]: Phillips J.J., Phillips P.P.: Show Me the Money: The Use of ROI in Performance Improvement. Part 1. www.roiinstitute.com (dostęp: 29.08.2014).
  • [www 3]: Phillips J.J.: Measuring ROI: The Process, Current Issues, and Trends. www.roiinstitute.com (dostęp: 29.08.2014).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171394965

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.