PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
22 (2015) | nr 3 (100) | 74--83
Tytuł artykułu

Analysis of the Ability to Form 2-Phenylethyl Alcohol by Galactomyces eotrichum MK017

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analiza zdolności produkcji 2-fenyloetanolu przez Galactomyces geotrichum MK017
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem pracy było określenie zdolności pleśni Galactomyces geotrichum MK017 do biosyntezy 2-fenyloetanolu oraz optymalizacja składników podłoża produkcyjnego w celu zwiększenia ilości uzyskanego produktu. Hodowlę pleśni Galactomyces geotrichum MK017 przeprowadzono w skali laboratoryjnej. Do identyfikacji związków lotnych zastosowano metodę mikroekstrakcji do fazy stałej (SPME). Identyfikacji oraz oceny ilościowej uzyskanego związku zapachowego dokonano z wykorzystaniem chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC/MS). Uzyskane wyniki potwierdziły zdolność badanej pleśni Galactomyces geotrichum MK017 do produkcji 2-fenyloetanolu oraz do syntezy aldehydu fenylooctowego, kwasu fenylooctowego oraz kwasu fenylomlekowego. W celu optymalizacji produkcji 2-fenyloetanolu przetestowano cztery różne podłoża hodowlane. Największą produkcję 2-fenyloetanolu otrzymano na pożywce zawierającej sacharozę (80 g/l) i L-fenyloalaninę (21 g/l) oraz przy pH pożywki na poziomie 5.0. Uwzględniając powyższe zawartości poszczególnych składników pożywki, uzyskano w hodowli okresowej w 770 ml pożywki, najwyższą koncentrację 2-fenyloetanolu - 6 mg/l. Równocześnie w próbie otrzymano aldehyd fenylooctowy, kwas fenylooctowy oraz kwas fenylomlekowy odpowiednio w ilościach: 2.2 mg/l, 10.66 mg/l i 32.3 mg/l. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the study was to evaluate the ability of Galactomyces geotrichum MK017 for the biosynthesis of 2-phenylethyl alcohol and optimization of the culture medium composition in order to increase the yield of the product. The culture of Galactomyces geotrichum MK017 strain was carried out in the laboratory scale. For isolation of volatiles Solid Phase Microextraction (SPME) has been used. The identification and quantification of aroma compounds produced by examined microflora was determined by gas chromatography and mass spectrometry (GC/MS) system. The results showed that the tested mould Galactomyces geotrichum MK017 shows the potential for the production of 2-phenylethyl alcohol, but also for the synthesis of phenylacetaldehyde, phenylacetic and phenyllactic acids. For the optimization of the 2- phenylethyl alcohol production yield four different medium composition have been tested. The bioprocess of aroma compound production by tested microorganism was the most efficient on the medium composed of sucrose (80 g/l) and L-phenylalanine (21 g/l) and pH value of 5.0. Using this composition in a batch culture of 770 ml volume the highest concentration of 2-phenylethyl alcohol has been obtained - 6 mg/l. At the same time amount of phenylacetaldehyde, phenylacetic acid and phenyllactic acidhas reached 2.2 mg/l, 10.66 mg/l and 32.3 mg/l respectively. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
74--83
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Białecka-Florjańczyk E., Krzyczkowska J., Stolarzewicz L., Kapturowska A.: Synthesis of 2-phenylethyl acetate in the presence of Yarrowia lipolytica KKP 379 biomass. J Mol. Catal BEnzym, 2012, 74, 241-245.
  • [2] Ehrlich F.: Über die Bedingungen der Fuselölbildung und überihren Zusammenhangmitdem Eiweißaufbau der Hefe. Ber Dtsch. Chem. Ges, 1907, 40, 1027-1047.
  • [3] Etschmann M.M.W., Bluemke W., Sell D., Schrader J.: Biotechnological production of 2-phenylethanol. Appl. Microbiol. Biot, 2002, 59, 1-8.
  • [4] Etschmann M.M.W, Sell D., Schrader J.: Screening of yeasts for the production of the aroma compound 2-phenylethanol in a molasses-based medium. Biotechnol. Lett, 2003, 25, 531-536.
  • [5] Hazelwood L.A., Daran J.M, Maris A., Pronk J.T., Dickinson J.R.: The Ehrlich Pathway for Fusel Alcohol Production: a Century of Research on Saccharomyces cerevisiae. Metabolism. Appl Environ Microb, 2008,74, 2259-2266.
  • [6] Lomascolo A., Lesage-Meessen L., Haon M., Navarro D., Antona C., Faulds C., Marcel A.: Evaluation of the potential of Aspergillus niger species for the bioconversion of L-phenylalanine into 2-phenylethanol. World J. Microb. Biot, 2001, 17, 99-102.
  • [7] Mei J., Min H., Lu Z.: Enhanced biotransformation of L-phenylalanine to 2-phenylethanol using an in situ product adsorption technique. Process Biochemistry, 2009, 44, 886-890.
  • [8] Raczyńska-Cabaj A., Lipińska E., Sobczak E., Stosio A.: Wpływ jonów magnezu na rozwój bakteryjnej mikroflory występującej w prasowanych drożdżach piekarskich. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2004, 3, 111-118.
  • [9] Wang H., Dong Q., Meng C., Shi X., Guo Y.: A continuous and adsorptive bioprocess for efficient production of the natural aroma chemical 2-phenylethanol with yeast. Enzyme Microbiol. Technol, 2011, 48, 404-407.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171395311

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.