PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 39 Rynki finansowe a gospodarka realna - aktualne wyzwania | 333--339
Tytuł artykułu

Znaczenie ubezpieczeń dla małych i średnich przedsiębiorstw

Warianty tytułu
The Importance of Insurance for Small and Medium-Sized Enterprise
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Ubezpieczenia są ogólnodostępną metodą zabezpieczania działalności gospodarczej przez ryzykiem. Pełnią przy tym nie tylko funkcję ochronną, ale również prewencyjną i finansową. Małe i średnie przedsiębiorstwa mają szeroką ofertę ubezpieczeń dostępną na rynku, jednak mimo to wiele firm źle dobiera ochronę ubezpieczeniową do prowadzonej działalności. W ostatnich latach rośnie liczba skarg w związku z wykupionymi polisami ubezpieczeniowymi, a także liczba upadłości wśród małych i średnich przedsiębiorstw. Oznacza to, że świadomość ubezpieczeniowa małych i średnich przedsiębiorstw jest na niskim poziomie i pora na działania firm ubezpieczeniowych, aby to zmienić. (abstrakt oryginalny)
EN
Insurance are the method of securing the business from risk, available for everyone. They have not only protective function, but also preventive and financial. Small and medium-sized enterprises have a wide range of insurance available on the market, but despite this, many companies are choosing wrong one for their business. In recent years, the number of complaints on insurance policies and the number of bankruptcies among small and medium- sized enterprises are growing. This means that the insurance awareness of small and medium-sized enterprises is low and it is the time for insurance companies to act and change it. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Szczeciński
Bibliografia
  • Atkins I., Bates I. (2008), Insurance, Global Professional Publication, London.
  • Polska Izba Ubezpieczeń (2014), Ubezpieczenia w liczbach 2013. Rynek ubezpieczeń w Polsce, Warszawa.
  • Ronka-Chmielowiec W. (red.) (2002), Ubezpieczenia. Rynek i ryzyko, Warszawa.
  • Rzecznik Ubezpieczonych (2014), Raport Rzecznika Ubezpieczonych w sprawie skarg w roku 2013, Warszawa.
  • Rzecznik Ubezpieczonych (2013), Raport Rzecznika Ubezpieczonych w sprawie skarg w roku 2012, Warszawa.
  • Rzecznik Ubezpieczonych (2012), Raport Rzecznika Ubezpieczonych w sprawie skarg w roku 2011, Warszawa.
  • Rzecznik Ubezpieczonych (2011), Raport Rzecznika Ubezpieczonych w sprawie skarg w roku 2010, Warszawa.
  • Rzecznik Ubezpieczonych (2010), Raport Rzecznika Ubezpieczonych w sprawie skarg w roku 2009, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171398847

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.