PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | z. 3 | 91--95
Tytuł artykułu

Innowacyjność wybranych rolniczych spółdzielni produkcyjnych województwa podkarpackiego

Warianty tytułu
Innovation of Selected Agricultural Cooperatives in Podkarpackie Province
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono działalność innowacyjną podejmowaną przez rolnicze spółdzielnie produkcyjne zlokalizowane w województwie podkarpackim. Badania wykazały, że innowacje wprowadzane przez badane spółdzielnie miały głównie charakter innowacji technologicznych, a w niewielkim stopniu nietechnologicznych. Analizując poszczególne grupy spółdzielni różniące się poziomem innowacyjności, stwierdzono, że najbardziej prorozwojowym zachowaniem charakteryzowały się spółdzielnie o wysokim poziomie innowacyjności. (abstrakt oryginalny)
EN
The study presents the innovative activity undertaken by agricultural cooperatives located in the Podkarpackie province. Researches showed that innovations implemented by the cooperatives mainly had the character of technological innovations, and in a small extent - non-technological character. When analyzing particular groups of cooperatives with different level of innovation, it was found that the most pro-development behaviors was observed in the I RSP group with a high level of innovation. (original abstract)
Rocznik
Tom
17
Numer
Strony
91--95
Opis fizyczny
Twórcy
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
autor
  • Bottom Line
Bibliografia
  • Dodgson M., Gann D., Salter A. 2005: Think, Play, Do. Technology Innovation and Organization, OXFORD University Press Inc., New York, 27.
  • Fagerberg J. 2005: Innovation a guide to the literature, [w:] J. Fagerberg, D.C. Mowery, R.R. Nelson (red.), The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press.
  • Grzybowska B. 2012: Innowacyjność przemysłu spożywczego - ujęcie regionalne, Wyd. UWM. Olsztyn, 60.
  • Janasz W., Kozioł K. 2007: Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, PWE, Warszawa.
  • Juchniewicz M. 2008: Innowacyjność jako czynnik wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego, [w:] I. Szczepaniak (red.), Ocena rozwoju konkurencyjności polskich producentów po integracji z Unią Europejską, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Juchniewicz M., Grzybowska B. 2010: Innowacyjność mikroprzedsiębiorstw w Polsce. PARP, Warszawa, 31.
  • Łącka I. 2011: Współpraca technologiczna polskich instytucji naukowych i badawczych z przedsiębiorstwami jako czynnik wzrostu innowacyjności polskiej gospodarki, Wyd. Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Szczecin, 18.
  • Oleksiuk A. 2012: Uwarunkowania i mechanizmy tworzenia innowacji jako czynnik rozwoju gospodarczego, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 22.
  • Schumpeter J.A. 1960: Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171400947

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.