PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | z. 2 (36) | 323--328
Tytuł artykułu

The Impact of Concentration of Production on Market Position of Selected Branches of Food Industry in Poland

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Wpływ koncentracji produkcji na pozycję rynkową wybranych branż przemysłu spożywczego w Polsce
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie zróżnicowania poziomu koncentracji produkcji i jego wpływu na pozycję rynkową przedsiębiorstw działających w branży tłuszczowej i przetworów mlecznych. Analizą objęto lata 2008-2012, obejmujące kryzys światowy i towarzyszącą mu sytuację pokryzysową w Polsce. Z przeprowadzonych badań wynika, że procesy dostosowawcze podaży do popytu rynkowego obejmują zmiany w profilu wytwórczości przedsiębiorstw oraz racjonalizację zachowań podejmowanych w sferze produkcji i gospodarowania zasobami. Do badań wybrano dwie branże: tłuszczową i przetworów mlecznych, odmienne pod względem charakterystyki podażowej i popytowej oraz poziomu koncentracji produkcji. Przedmiotem badań w prezentowanym opracowaniu jest poziom koncentracji produkcji i przychodów wybranych do badań branż przemysłu spożywczego. W opracowaniu wykorzystano bogaty materiał empiryczny, pochodzący zarówno z badań własnych, jak i źródeł wtórnych. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this article is to present differences in concentration of production and their impact on the market position of the companies active in the fat and dairy sectors. The analysis covered the period from 2008 to 2012, including the global crisis and post-crisis situation in Poland, which accompanied it. The conducted research shows that the processes of adjustment of supply to market demand include: changes in the profile of manufacturing enterprises, rationalisation of behaviour in the sphere of production and resource management. For the research two branches: fat and dairy products, which are diverse in terms of supply and demand and concentration of production. This paper focuses on the production and revenue concentration in the branches of the food industry selected for the study. The study used a rich empirical material based on both the author's own research and secondary sources. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
323--328
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • GPW. Retrieved from: http://www.gpw.pl/.
  • Kraciuk, J. (2008). Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym. Concentration of production in the Polish food industry. Retrieved from: www.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/PRS_2008_T5(20)_s33.pdf
  • KRS. Retrieved from: http://www.infoveriti.pl/.
  • Mruk, H. (Ed.). (2003). Analiza rynku. Warszawa: PWE.
  • Pawlak, K., Poczta, W. (2011). Międzynarodowy handel rolny. Teorie konkurencyjność scenariusze rozwoju. Warszawa: PWE.
  • Szwacka-Mokrzycka, J. (2013). Tendencje rozwojowe popytu i podaży żywności w Polsce. Warszawa: Wyd. SGGW.
  • Urban, R., Mroczek, R. (2011). Postępy integracji europejskiej w sektorze żywnościowym. Warszawa: IERiGŻ.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171401411

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.