PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 11 | nr 1 Business Model Innovation - a Concept Between Organizational Renewal and Industry Transformation | 11--28
Tytuł artykułu

The Role of Emotion in Product, Service and Business Model Design

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Designers have become aware of the importance of creating strong emotional experiences intertwined with new tangible products for the past decade, however an increased interest from firms has emerged in developing new service and business models as complimentary forms of emotion-driven innovation. This interdisciplinary study draws from the psychological sciences - theory of emotion - and the management sciences - business model literature to introduce this new innovation agenda. The term visceral hedonic rhetoric (VHR) is defined as the properties of a product, (and in this paper service and business model extensions) that persuasively induce the pursuit of pleasure at an instinctual level of cognition. This research paper lays the foundation for VHR beyond a product setting, presenting the results from an empirical study where organizations explored the possibilities for VHR in the context of their business. The results found that firms currently believe VHR is perceived in either their product and/or services they provide. Implications suggest shifting perspective surrounding the use of VHR across a firm's business model design in order to influence the outcomes of their product and/or service design, resulting in an overall stronger emotional connection with the customer. (original abstract)
Projektanci stają się świadomi znaczenia tworzenia silnych doznań emocjonalnych powiązanych z nowymi produktami materialnymi w ostatnim dziesięcioleciu. Jednak, również ze strony firm, pojawiło się zwiększone zainteresowanie w opracowywaniu nowych usług i modeli biznesowych, jako uzupełniających innowacyjnych form opartych na emocjach. To interdyscyplinarne badanie czerpie z nauk psychologicznych -teorii emocji - i nauk o zarządzaniu - literatury modelu biznesowego do wprowadzenia nowego programu innowacyjnego. Termin VHR - retoryka dogłębnego hedonizmu jest zdefiniowany jako właściwości produktu (w tej pracy rozszerzenie usług i modelu biznesu), który przekonująco skłania do dążenia do przyjemności na instynktownym poziomie poznania. Ta praca stanowi podstawę dla VHR poza domyślnym środowiskiem produktu, prezentując wyniki badań empirycznych, które organizacje przeprowadziły badając możliwości zastosowania VHR w kontekście ich działalności. Stwierdzono, że firmy obecnie wierzą, że VHR jest postrzegane albo w ich produkcie i/ lub w usługach, które świadczą. W konsekwencji, sugeruje to przeniesienie perspektywy wokół korzystania z VHR w konstrukcji modelu biznesowego danej firmy, w celu wpływania na wyniki swoich produktów i/ lub projektowania usług, co prowadzi do ogólnego silniejszego związku emocjonalnego z klientem. (abstrakt oryginalny)
Twórcy
  • Queensland University of Technology, Australia
autor
  • Queensland University of Technology, Australia
Bibliografia
  • Abraham, R. (1999). Emotional intelligence in organizations: A conceptualization. Genetic, Social, and General Psychology. Monographs, 125, 209.
  • Barrett, L., Mesquita, B., Ochsner, K., & Gross, J. (2007). The Experience of Emotion. Annual Review of Psychology, 5(8), 373-403.
  • Braun, V., & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychologyy 3(2), 77-101.
  • Bucolo, S., & Wrigley, C. (2012). Using a design led approach to emotional business modelling. In Leading Innovation through Design: Proceedings of the DMI 2012 International Research Conference, Boston, MA, USA, 323-333.
  • Chesbrough, H., & Rosenbloom, R. (2002). The role of the business model in capturing value from innovation: evidence from Xerox Corporation's technology spin off companies. Industrial and Corporate Change, 11(3), 529-555.
  • Crossley, L. (2002). Building Emotions in Design. The Design Journal, 6 (3),35-45.
  • Damasio, A. (1999). The Feeling of What Happens: Body and Emotion in the Making of Consciousness. Harcourt: New York.
  • Demil, B., & Lecocq, X. (2010). Business Model Evolution: In Search of Dynamic Consistency. Long Range Planning, 43(2-3), 227- 246.
  • Desmet, P. (2002). Designing Emotions. Delft: Delft University of Technology.
  • DeWitt, T., Nguyen, D. T., & Marshall, R. (2008). Exploring Customer Loyalty Following Service Recovery: The Mediating Effects of Trust and Emotions. Journal of Service Research, 10(3), 269-281.
  • Erlhoff, M., & Marshall, T. (2007). Design Dictionary. Birkhauser.
  • Forlizzi, J., Disalvo, C., & Hanington, B. (2000). On the relationship between emotion, experience and the design of new products. The Design Journal, 6(2), 29-38.
  • Ghodeswar, B. (2008). Building brand identity in Competitive markets: A conceptual model. Journal of Product and Brand Management, 17(1), 4- 12.
  • Goffin, K., Varnes, C. J., Van der Hoven, C., & Koners, U. (2012). Beyond the Voice of the Customer: Ethnographic Market Research. Research-Technology Management, 55(4), 45-54.
  • Hill, D. (2010). Emotionomics: Leveraging Emotions for Business Success. Kogan Page: London.
  • Hirschman, E., & Holbrok, M. (1982). Hedonic Consumption: Emerging Concepts, Methods and Propositions. Journal of Marketing, 46(3), 92101.
  • Johnson, M. W., Christensen, C. M., & Kagermann, H. (2008). Reinventing Your Business Model. Harvard Business Review, (December), 86(12), 57-68.
  • Jordan, P. (2000). Designing Pleasurable Products. Taylor and Francis: New York.
  • Kaufer, D., & Butler, B. (1996). Rhetoric and the art of design. Lawrence Erlbaum Associates Publishers: New Jersery.
  • Keller, K. & Lehmann, D. (2003). How Do Brands Create Value? Marketing Management, 12(3), 26-31.
  • Kunnanatt, J. T. (2004). Emotional intelligence: The new science of interpersonal effectiveness. Human Resource Development Quarterly, 15(4), 489-495.
  • Loewenstein, G. (1996). Out of Control: Visceral Influences on Behaviour. Organizational Behaviour and Human Decision Process, 65(3), 272-292.
  • Lough, W. (2006). Once more with feeling. Knoxville: University of Tennessee.
  • Lynch, J., & De Chernatony, L. (2004). The power of emotion: Brand communication in business-to- business markets. Journal of Brand Management, 11(5), 403-419.
  • Magretta, J. (2002). Why business models matter. Harvard Business Review, 80(5), 86-92.
  • Morris, J., Woo, C., Geason, J. A., & Kim, J. (2002). The Power of Affect: Predicting Intention. Journal of Advertising Research, 42(3), 7-17.
  • Norman, D. (2002). The design of everyday things. Basic Books: New York.
  • Norman, D. (2004). Emotional Design. Basic Books: New York.
  • Norman, D. (2010). Technology first, Needs last: The research-Product Gulf. Interactions, 17(2), 38-42.
  • O'Shaughnessy, J., & O'Shaughnessy, N. J. (2003). The Marketing Power of Emotion. Oxford University Press: New York.
  • Osterwalder, A., & Pigneur, Y. (2010). Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers. John Wiley & Sons Ltd: UK.
  • Porter, S., Chibber, S., & Porter, J. (2004). Towards an understanding of pleasure in product design. In Design and Emotion. CRC Press, 342-347.
  • Roberts, K. (2005). Lovemarks. PowerHouse Books: UK.
  • Robinette, S., Brand, C., Lenz,V., & Hall, D. (2000), Emotion Marketing: The Hallmark Way of Winning Customers For Life. McGraw-Hill: New York.
  • Robinette, S. (2003). Emotion marketing. Telephony, (19), 40-41.
  • Teece, D. J. (2010). Business Models , Business Strategy and Innovation. Long Range Planning, 43(2-3), 172- 194.
  • Weerdesteijn, J. M. W., Desmet, P. M. A., & Gielen, M. A. 2005. Moving Design: To Design Emotion through Movement. The Design Journal 8(1), 28-40.
  • Wrigley, C. (2011). Visceral Hedonic Rhetoric. 1-224 Available at: http:// eprints.qut.edu.au/46040/ [Accessed March 24, 2013].
  • Wrigley, C. (2013). Design Dialogue : The Visceral Hedonic Rhetoric Framework. Design Issues, 29(2), 82-95.
  • Verhoef, P., Lemon, K., Parasuraman, A., Roggeveen, A., Tsiros, M., & Schlesinger, L. A. (2009). Customer Experience Creation: Determinants, Dynamics and Management Strategies. Journal of Retailing, 85 (1), 3141.
  • Zott, C., Amit, R., & Massa, L. (2010). The Business Model: Theoretical Roots, Recent Developments, and Future Research (Working Paper). IESE Business School, University of Navarra.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171403155

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.