PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 15(30) | z. 3 | 49--60
Tytuł artykułu

Światowy rynek łososia hodowlanego - stan i perspektywy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
World Market of Farmed Salmon - Status and Prospects
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy był przegląd i analiza Światowego rynku łososia hodowlanego w latach 2009- 2014, a także ogólne nakreślenie perspektyw dalszego rozwoju. Badania oparto m.in. na danych FAO oraz urzędów statystycznych państw mających znaczny udział w Światowym obrocie łososiem. Przegląd dotyczyła charakterystycznych dla tego rynku danych takich jak: wielkość produkcji, wolumen i wartość importu oraz eksportu, forma produktu jak i kraj pochodzenia. Ustalono, że głównymi producentami i eksporterami są Norwegia i Chile, a odbiorcami Stany Zjednoczone, Japonia, Niemcy i Francja. Produkcja w 2014 roku ustaliła się na poziomie 2323 tys. ton a w najbliższych latach będzie rosnąć. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this paper was to review and analyse the world market for farmed salmon during the period 2009-2014. The study was based on FAO and the statistical offices data of countries having a significant share in the trade of farmed salmon. Review included the following issues: volume of production, volume and value of trade, product category, country of origin. The main producers and importers are Norway and Chile, and the main importers are the United States, Japan, Germany and France. World production of farmed salmon in 2014 was 2323 thousand tons and will rise in near future. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
49--60
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Cook, J.T., McNiven, M.A., Richardson, G.F., and Sutterlin, A.M. [2000]: Growth rate, body composition and feed digestibility/conversion of growth- enhanced transgenic Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture 188:15-32.
  • European Parliament [2014]: Fisheries. The long-term economic and ecologic impact of larger sustainable aquaculture.
  • FAO [2001]: World Fisheries and Aquaculture Atlas.
  • FAO [2015]: GLOBEFISH HIGHLIGHTS 1: 1/2015.
  • IFSA - International Salmon Farmers Association [2015]: Salmon farming sustaining communities and feeding the world.
  • Institut National de la Statistique et des Études Économiques - http://www.insee.fr/
  • Instituto de Fomento Pesquero - http://www.ifop.cl/
  • Kontali Analyse - http://www.kontali.no/
  • Marine Harvest [2014]: Salmon Farming Industry Handbook.
  • National Marine Fisheries Service - http://www.nmfs.noaa.gov/
  • Naylor, R.L.. Goldburg, R.J., Primavera, J.H., Kautsky, N., Beveridge, M.C.M., Clay, J., Folke, C., Lubchenco, J., Mooney, H.,Troell, M. [2000]: Effect of aquaculture on world fish supplies. Nature 405:1017-1024.
  • Statistic Norway - http://www.ssb.no/
  • Statistics Bureau of Japan - http://www.stat.go.jp/english/
  • Statistisches Bundesamt Deutschland - https://www.destatis.de/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171405675

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.