PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 4 | 87--94
Tytuł artykułu

Ocena właściwości antyoksydacyjnych wybranych cydrów na polskim rynku

Warianty tytułu
Assessment of Antioxidant Properties of Selected Ciders on the Polish Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej pracy opisano aktualne regulacje prawne obowiązujące w Polsce pod względem produkcji i handlu cydrem oraz przedstawiono wyniki badań doświadczalnych próbek 7 marek cydrów w zakresie aktywności przeciwutleniającej, z wykorzystaniem testu FRAP oraz w zakresie zawartości związków fenolowych ogółem, oznaczonych metodą kolorymetryczną. Stwierdzono zróżnicowanie próbek pod względem wyżej wymienionych wyróżników w zależności od marki. Wykazano wysoką korelację między zawartością związków fenolowych ogółem (w przeliczeniu na kwas galusowy) a aktywnością przeciwutleniającą (FRAP) w badanych próbkach cydrów. (abstrakt oryginalny)
EN
In this work the current legal regulations in terms of production and trade of cider in Poland were described. The results of analyses of 7 brands of cider samples, concerning the antioxidant activity, using FRAP assay and the total polyphenolics content, using the colorimetric method were presented. The differences in the samples in terms of the above-mentioned discriminants depending on the brand were noticed. It has been shown a high correlation between the content of total phenolic compounds (calculated as gallic acid) and antioxidant activity (FRAP) in the analyzed samples of ciders. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
87--94
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Ustawa z 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, Dz.U., nr 120, poz. 690.
  • [2] Frącek G. (2012) Dajmy szansę cydrom w Polsce. Przemysł Fermentacyjny i Owoco-wo-Warzywny, 11-12, 4-6.
  • [3] Szyller U. (2009) Hop szklankę cydru! "Vinisfera. e-kurier: wino-podróże-kulinaria", http://www.vinisfera.pl/wina,701,321,0,0,F,news.html. Dostęp: 25.02.2015 r.
  • [4] Bonin S., Wzorek W., Pawluczuk M. (2008) Badania nad produkcją cydrów z możliwością zastosowania metody ciągłej. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Wa-rzywny", 10, 34-36.
  • [5] Ustawa z 22 listopada 2013 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiar-skich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, Dz. U. z dnia 7.01.2014, poz. 23.
  • [6] Ustawa z 7 grudnia 2012 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją ustawy budżetowej, Dz.U. z 2012 r. poz. 1456.
  • [7] Drewnowska B. (2013a) Ciepłe lato sprzyja cydrom. "Rzeczpospolita" (12.08.2013) - Rynki & Firmy, 5.
  • [8] Bronicki W. (2013) List od Ministra Finansów. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- -Warzywny, 3, 8-10.
  • [9] Ustawa z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alko-holizmowi, Dz.U. 1982 nr 35 poz. 230.
  • [10] Drewnowska B. (2013b) Cydr walczy o prawo do reklamy. "Rzeczpospolita" (30.09.2013) - Rynki & Firmy, 7.
  • [11] Woźniak B. (2014) Grupa Jantoń: Cydr będzie zwiększał udziały w rynku alkoholi. portalspożywczy.pl, http://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/ wiadomosci/ grupa-janton-cydr-bedzie-zwiekszal-udzialy-w-rynku-alkoholi,97112.html. Dostęp: 25.02.2015 r.
  • [12] Paganga G., Miller N., Rice-Evans C. (1999) The polyphenolic content of fruit and vegetables and their antioxidant activities. What does a serving constitute? Free Radi-cal Research, 30, 153-162.
  • [13] DuPont S., Bennett R., Mellon F., Williamson G. (2002) Polyphenols from alcoholic apple cider are absorbed, metabolized and excreted by humans. Journal of Nutrition, 132, 172-175.
  • [14] Rodríguez-Madrera R., Picinelli-Lobo A., Suárez-Valles B. (2006) Phenolic profile of Asturian natural cider. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54, 120-124.
  • [15] Picinell-Lobo A., Dineiro-Garcia Y., Mangas-Sanchez J., Rodríguez-Madrera R., Sua-rez-Valles B. (2009) Phenolic and antioxidant composition of cider. Journal of Food Composition and Analysis, 22, 644-648.
  • [16] Alonso-Salces R., Herrero C., Barranco A., Lopez-Marquez D., Berrueta L., Gallo B., Vicente F. (2006) Polyphenolic compositions of Basque natural ciders: A chemometric study. Food Chemistry, 97, 438-446.
  • [17] Riekstina-Dolge R., Kruma Z., Karklina D. (2012) Aroma composition and polyphenol content of ciders available in Latvian market. World Academy of Science, Engineering and Technology, 6, 1063-1067.
  • [18] Marks S., Mullen W., Crozier A. (2007) Flavonoid and chlorogenic acid profiles of English cider apples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 87, 719-728.
  • [19] Benzie I.F.F., Strain J.J. (1996) The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a mea-sure of "Antioxident Power". The FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239, 70-76.
  • [20] Singleton V.L., Rossi J.A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomylob-dicphsotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171405695

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.