PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 4 | 95--102
Tytuł artykułu

Comparison of Antioxidant Properties of Selected Long-Chain Alkyl Esters of Phenolic Acids as Potential Cosmetic Components

Warianty tytułu
Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych długołańcuchowych estrów kwasów fenolowych jako potencjalnych przeciwutleniaczy kosmetycznych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe pełnią znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Kwasy z rodziny ω-3 i ω-6 są również powszechnie znane ze swojej funkcji budulcowej i wpływu na barierę ochronną skóry. Z tego powodu oleje roślinne zawierające znaczne ilości tych związków są wprowadzane do wielu produktów w celu poprawienia ich walorów odżywczych i zdrowotnych. Niestety jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie podatne na procesy utleniania, które mogą powodować trwałe pogorszenie jakości produktów. Z tego powodu poszukiwanie nowych, bezpiecznych i efektywnych przeciwutleniaczy jest w pełni uzasadnione. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań przechowalniczych próbek oleju z pestek winogron z dodatkiem 4,50 μmoli galusanu tetradecylu, ferulanu tetradecylu oraz BHT na 100 g oleju. Na podstawie uzyskanych danych doświadczalnych obliczono wartości współczynnika ochronnego dla badanych przeciwutleniaczy. Następnie zbadano aktywność przeciwrodnikową otrzymanych estrów za pomocą testu z rodnikiem DPPH. Uzyskane wyniki wskazują, że galusan tetradecylu wykazuje dużo wyższe właściwości przeciwutleniające niż ferulan tetradecylu, który chronił nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z pestek winogron przed procesami utleniania w stopniu porównywalnym z BHT. Na podstawie uzyskanych rezultatów można stwierdzić, że otrzymane związki mogłyby stanowić alternatywę dla stosowanych dotychczas przeciwutleniaczy syntetycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
Mono- and polyunsaturated fatty acids play significant role in normal functioning of human organism. The ω-3 and ω-6 fatty acids are well known for structural role in the skin and affect its protection function. Therefore, various components rich in these compounds are added to many products such as cosmetic emulsions due to the wide range of their health and nutritional benefits for the end consumers. Unfortunately mono- and polyunsaturated fatty acids are liable to oxidation processes which may lead to persistent deterioration of products quality. For these reason, the searching of new safe and effective antioxidants is fully reasonable. In this study the lipid oxidation of grape seed oil samples with addition of 4.50 μmole of tetradecyl gallate, tetradecyl ferulate and BHT per 100 g of oil was evaluated. The protection factor values (IO) for tested antioxidants were also calculated. Then, the free radical scavenging activity of emulsions with addition of tetradecyl gallate and tetradecyl ferulate was determined by DPPH• assay. The obtained results show that tetradecyl gallate exhibit much higher antioxidant activity than tetradecyl ferulate and BHT. It can be presumed that tested tetradecyl gallate and tetradcyl ferulate may replace synthetic antioxidants in cosmetic formulations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
95--102
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Vandamme J., Nikiforov A., Dujardin K., Leys C., De Cooman L., Van Durme J. (2015) Critical evaluation of non-thermal plasma as an innovative accelerated lipid oxidation technique in fish oil. Food Research International, 72, 115-125.
  • [2] Wu Q., Zhou T., Ma L., Yuan D., Peng Y. (2015) Protective effects of dietary supple-mentation with natural ω-3 polyunsaturated fatty acids on the visual acuity of school-age children with lower IQ or attention-deficit hyperactivity disorder. Nutrition, 31 (7-8), 935-940.
  • [3] Haag S.F., Tscherch K., Arndt S., Kleemann A., Gersonde I., Lademann J., Rohn S., Meinke M.C. (2014) Enhancement of skin radical scavenging activity and stratum cor-neum lipids after the application of a hyperforin-rich cream European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 86, 227-233.
  • [4] Raith K., Farwanah H., Wartewig S., Neubert R.H.H. (2004) Progress in the analysis f Stratum corneum ceramides. European Journal of Lipid Science and Technology, 106 (8), 561-571.
  • [5] Imokawa G., Ishida K. (2014) Role of ceramide in the barrier function of the stratum corneum: implications for the pathogenesis of atopic dermatitis. Journal of Clinical and Experimental Dermatology Research, 5 (1), 1-12.
  • [6] Seki T., Tani Y., Arita M. (2009) Omega-3 PUFA derived anti-inflammatory lipid mediator resolvin E1, Prostaglandins & Other Lipid Mediators, 89 (3-4), 126-130.
  • [7] Shantakumari N., Eldeeb R.A., Salwa A.M.I., Sreedharan J., Otoum S. (2014) Effect of PUFA on patients with hypertension: A hospital based study. Indian Heart Journal, XXX, 1-7.
  • [8] Gilbert L., Savary G., Grisel M., Picard C. (2013) Predicting sensory texture properties of cosmetic emulsions by physical measurements. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 124, 21-31.
  • [9] Otto A., du Plessis J., Wiechers J.W. (2009) Formulation effects of topical emulsions on transdermal and dermal delivery. International Journal of Cosmetic Science, 31, 1-19.
  • [10] Rodríguez-Carpena J. G., Morcuende D., Estévez M. (2011), Avocado by-products as inhibitors of color deterioration and lipid and protein oxidation in raw porcine patties subjected to chilled storage, Meat Science, 89 (2), 166-173.
  • [11] Sasaki K., Alamed J., Weiss J., Villeneuve P., Giraldo L.J., Lecomte J., Figueroa-Espinoza M-C., Decker E.A. (2010) Relationship between the physical properties of chlorogenic acid esters and their ability to inhibit lipid oxidation in oil-in-water emul-sions. Food Chemistry, 118, 830-835.
  • [12] Rattan S.I.S. (2006) Theories of biological aging: Genes, proteins, and free radicals. Free Radical Research, 40 (12), 1230-1238.
  • [13] Wilailuk C., McClements D.J., Decker E.A. (2005) The relationship between the phy-sicochemical properties of antioxidants and their ability to inhibit lipid oxidation in bulk oil and oil-in-water emulsions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (12), 4982-4988.
  • [14] Kiewlicz J., Szymusiak H. (2013) The controversy regarding the use of butylated hy-droxytoluene as an antioxidant. [in:] Current Trends in Commodity Science: Household and Personal Care Products. D. Wieczorek (ed.), Poznań University of Economics Faculty of Commodity Science, pp. 89-99.
  • [15] Andjelkovic M., Van Camp J., De Meulenaer B., Depaemelaere G., Socaciu C., Verloo M., Verhe R. (2006) Iron-chelation properties of phenolic acids bearing catechol and galloyl groups. Food Chemistry, 98, (1), 23-31.
  • [16] Kiewlicz J., Malinowska P. (2012) Ocena właściwości przeciwutleniających długołań-cuchowych estrów kwasów fenolowych w oleju z pestek winogron, [in]: Czynniki determinujące jakość produktów i procesów. K. Wybieralska (ed.), Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, pp. 47-60.
  • [17] PN-EN ISO 3960:2009 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego
  • [18] Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K. (2006) Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność Nauka Technologia Jakość, 47 (2), 46-58.
  • [19] Kiewlicz, J., Szymusiak H. (2014) Tetradecyl and octadecyl gallates as potential antioxidants in oils and cosmetic formulations. [in:] Selected determinants of food products quality. Żuchowski J., Zieliński R. (eds). Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji -PIB Radom, Radom, pp. 95-104.
  • [20] Sanchez-Moreno C., Larrauri J.A., Saura-Calixto F. (1998) A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of the Science of Food and Agriculture, 76 (2), 70-276.
  • [21] Sroka Z., Cisowski W. (2003) Hydrogen peroxide scavenging, antioxidant and antiradi-cal activity of some phenolic acids. Food and Chemical Toxicology, 41, 753-758.
  • [22] Natella F., Nardini M., Di Felice M., Scaccini C. (1999) Benzoic and cinnamic acid derivatives as antioxidants: structure-activity relation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 47, 1453-1459.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171405713

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.