PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 4 | 152--158
Tytuł artykułu

Estimation and Comparison of Antioxidant Properties of Humulus lupulus l. Preparations

Warianty tytułu
Ocena i porównanie właściwości przeciwutleniających preparatów otrzymanych z chmielu (Humulus lupulus l.)
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Hop (Humulus lupulus L.) is mainly used in the brewing industry and less in medicine and cosmetics. This well-known raw herbal material is a component of many pharmacological agents soothing and strengthening the body. Preparations of herbal are one of the most widespread products and their application is very diverse. Total content of phenolic compounds and the antioxidant properties depends not only on the herb, but also on the type of preparation. This work describes results of experimental study on total phenolics content as well as antiradical activity of hop extracts, infusions and essential oil. The obtained data showed that the type of preparation strongly effect the total phenolic content and antioxidant properties measured by ferric reducing antioxidant power method and DPPH method. (original abstract)
Chmiel (Humulus lupulus L.) jest stosowany głównie w browarnictwie oraz w mniejszym stopniu w medycynie i kosmetyce. Ten znany ziołowy surowiec jest składnikiem wielu środ- ków farmakologicznych o działaniu kojącym i wzmacniającym organizm. Preparaty ziołowe są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych produktów, a ich zastosowanie jest bardzo różnorodne. Całkowita zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające zależą nie tylko od użytego surowca ziołowego, ale także od rodzaju otrzymanego preparatu. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących zawartości fenoli oraz aktywności przeciwutleniających naparów, ekstraktów oraz olejku eterycznego otrzymanych z szyszek chmielowych. Uzyskane wyniki wskazują, że rodzaj preparatu silnie wpływa na całkowitą zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające zmierzone przy pomocy metody FRAP i DPPH. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
152--158
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Bartosz G. (2008) Druga twarz tlenu. Wolne rodniki w przyrodzie. Wyd. 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [2] Benzie I.F., Strain J.J. (1996) The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. Analytical Biochemisty, 239 (1), 70-76.
  • [3] Gliszczyńska-Świgło A. (2010) Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  • [4] Jamroz J., Mazurek A., Kaźmierczuk M., Kargul K. (2006) Aktywność przeciwutleniająca wyciągów otrzymywanych z aromatycznych odmian chmielu. Acta Agrophysica, 7 (4), 895-899.
  • [5] Jamroz J., Mazurek A., Góra M., Kargul K. (2006) Właściwości przeciwutleniające wyciągów otrzymywanych z goryczkowych odmian chmielu. Acta Agrophysica, 7 (1), 81-85.
  • [6] Koksal E., Bursal E., Dikici E., Tozoglu F., Gulcin I. (2011) Antioxidant activity of Melissa officinalis leaves. Journal of Medicinal Plants Research, 5 (2), 217-222.
  • [7] Maisuthisakul P., Suttajit M., Pongsawatmanit R. (2007) Assessment of phenolic content and free radical-scavenging capacity of some Thai indigenous plants. Food Chemistry, 100 (4), 1409-1418.
  • [8] Sánchez-Moreno C., Larrauri J.A, Saura-Calixto F. (1998) A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of Science of Food and Agriculture, 76 (2), 270-276.
  • [9] Singleton V.L., Rossi J.A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic - phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171405789

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.