PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 14 | z. 3 Przedsiębiorczy menedżer przedsiębiorczej organizacji. Nowoczesne tendencje w nauce oraz w praktyce organizacji i zarządzania | 347--361
Tytuł artykułu

Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie rodzinnym na przykładzie Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego A.B.R. Wierzbowscy w Kołobrzegu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality Management in the Family Business as an Example Bakery and Confectionary Department A.B.R. Wierzbowscy in Kołobrzeg
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł ma na celu przedstawienie elementów systemu zarządzania jakością w małej firmie produkcyjnej - Zakładzie Piekarniczo- Cukierniczym A.B.R. Wierzbowscy w Kołobrzegu - typowym przedsiębiorstwie rodzinnym. (fragment tekstu)
EN
The issue of improving the quality of the operation of the SME sector in increasingly being studied. These firms systematically implement quality management systems different types, depending on the profile. The SME sector constitute an important group of family businesses based on characteristics: ownership, sovereignty and independence of action, accumulation of capital in the family and ensuring the succession of generations. They represend a significant quantitative proportion of small and medium-size firms, which stimulates local economic development. An important area of live is the production and distribution of bakery and confectionery products. This activity deals with the submitted article as a case study Zakład Piekarniczo-Cukierniczy A.B.R. Wierzbowscy w Kołobrzegu. It is part of a local bakery oligopoly, with a significant share of this market. To ensure a good market position and competitive advantage the company attaches great importance to the broader issues of quality, especially in management, production and marketing. Implemented an effectively used Integrated Quality Management System ensures the existence of a relatively high level, a systematic improvement of the basic parameters and economic indicators show that it is a well-chosen direction. This brings the company to family increase profits, and customers satisfaction and loyalty in addition to the bakery. Analysis of the operation and management the company shows the important role played by the form of family business: charisma of the owner-founder Adam Wierzbowski, active work in the company of his wife and the actual participation in market activities of educated children, that the pressure on the activity of this family business will continued in the future. (original abstract)
Twórcy
  • Społeczna Akademia Nauk
Bibliografia
  • Bertsch R. (1964), Die industrielle Familienunternehmung (Dissertation No 181), Verlag Hans Schellenberg, Winterhur.
  • Chabiera J., Doroszewicz S. (2000), Zarządzanie jakością - poradnik menedżera, Wydawnictwo CIM, Warszawa.
  • Davis P., Stern D.(1988), Adaptation, Survival and Growth of the Family Busieness, Family Business Review, Vol. 1.
  • Determinanty rozwoju przedsiębiorstw rodzinnych w Polsce, (red.) Ł. Sułkowski (2005), Wyd. Dom Organizatora TNOiK, Toruń.
  • Donckels R., Fröhlich F. (1991), Sind Familienunternehmen wirklich andres?, Internationales Gewerbearchiv, nr 4.
  • Fukuyama F. (1997), Zaufanie. Kapitał społeczny a droga do dobrobytu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Wrocław.
  • Hamrol A., Mantura W. (2002), Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Karaszewski R. (2005), Zarządzanie jakością. Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu, Wydawnictwo Dom Organizatora TNOiK, Toruń.
  • Kołożyn-Krajewska D, Sikora T. (2004), Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności - system HACCP, Materiały szkoleniowe (maszynopis), Wydawnictwo ODK w Boguchwale.
  • Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej, Ustawa zasadnicza z dnia 2 kwietnia 1997 roku, Dz.U. 1997, nr 78, poz. 483.
  • Korczyński P. i in. (1992), Moje małe przedsiębiorstwo, Fundacja Gospodarcza NSZZ Solidarność, Gdańsk.
  • Leyherr M. (2000), Die Situation von Familienunternehmen in Österreich unter besonderer Berücksichtigung der Finanzierung und Unternehmensnachfolge, Stuttgart.
  • Löwe C. (1979), Die Familienunternehmung Zukunftssicherung durch Führung, Bern- Stuttgart.
  • Majka A. (2004), Wdrażanie i funkcjonowanie systemów zarządzania jakością w przemyśle mięsnym, red. J. Krupa, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków.
  • Neubauer H. (1992), Unternehmensnachfolge in Familienunternehmen [w:] H.J. Pleiter (Hrsg.), Die verenderte Welt-die Auswirkung auf die Klein- und Mittelunternehmen, Beitrege zu den Rencontres de St. Gall, St. Gallen.
  • Pross H. (1983), Der Geist der Unternehmen, Claassen, Düsseldorf.
  • Safin K. (1991), Zachowanie strategiczne przedsiębiorstw rodzinnych w RFN, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, nr 588, Wrocław.
  • Safin K. (2002), Zarządzanie małą firmą, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.
  • Safin K. (2007), Przedsiębiorstwa rodzinne - istota i zachowania strategiczne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.
  • Sułkowski Ł. (2004), Organizacja a rodzina. Więzi rodzinne w życiu gospodarczym. Wydawnictwo TNOiK w Toruniu, Toruń.
  • Sułkowski Ł., Marjański A. (2009), Firmy rodzinne, Poltext, Warszawa.
  • System HACCP w handlu detalicznym, Chrząszcz J. (red.) i in. (2003), Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa.
  • Ustawa z 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. nr 171, poz. 1225.
  • Wiśniewski M. (2005), Normy ISO serii 9000 oraz metoda HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171415331

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.