PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 14 | z. 7 Logistics Management | 105--112
Tytuł artykułu

Food Safety Management - Fulfillment of Selected Hygienic and Sanitary Requirements in Polish Grocery Stores Networks

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
This article shows the way how to carry out the hygiene and sanitation requirements in Polish networks of grocery stores. The study was conducted in the fourth quarter of 2012 in the south-eastern Poland. There were chosen three organizations that meet certain conditions: medium size Polish grocery network without participation of foreign capital and up to 30 retail locations within the group. Studies based on a case study model. The research found that regular and unannounced inspections carried out to each store's, impact on increasing safety of food offered and the verification of GHP requirements on the headquarters level has a significant impact on the safety of food offered as well as on the knowledge and behavior of employees. In addition, the fulfillment of the requirements of GMP/GHP by employees of surveyed grocery networks is performed by a high level. It was also shown that the information obtained from representatives of the company, the level and details of the conducted control by the State Sanitary Inspection varies from region to region and from the person who carried out the inspection.(original abstract)
Rocznik
Tom
14
Strony
105--112
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Azanza Ma. P.V., Zamora-Luna M.B.V. (2005), Barriers of HACCP team members to guideline adherence, "Food Control", z. 16, nr. 1.
  • Clute M. (2009), Food Industry Quality Control Systems, CRC Press Taylor & Francis Group, Roca Raton FL.
  • Kafel P., Nowicki P. (2010), Bezpieczeństwo żywności i żywienia w prawie unijnym i polskim oraz normach ISO - integracja systemów, Zeszyty naukowe nr 815 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
  • Kijowski J., Sikora T. (red.) (2003), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów, WNT, Warszawa.
  • Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (2010), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa.
  • Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. (2005), Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno-menedżerskie, WNT, Warszawa.
  • Małecka M. (2006), Bezpieczeństwo żywności w regulacjach prawnych [w:] Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu nr 73, M. Małecka (red.) Żywność bezpieczna dla konsumenta, AE w Poznaniu, Poznań
  • Morkis G. (2005), Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Program Wieloletni 2005-2006, Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do UE, Wyd. IERiGŻ, W-wa,
  • Nieżurawska M. (2001), Jakość żywności a preferencje konsumentów, "Przemysł Spożywczy", nr 12.
  • Nowicki P., Sikora T. (2012a), Obligatory and voluntary food safety management systems - the up to date review, Proceedings of the 6th International Quality Conference, Center for quality, Faculty of Mechanical Engineering, University of Kragujevac, Serbia.
  • Nowicki P., Sikora T. (2012b), Opinie klientów sieci barów bistro na temat higieny i jakości serwowanych potraw, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 2.
  • Nowicki P., Sikora T. (2012c), Realizacja założeń zasad GMP/GHP i systemu HACCP oraz samoocena poziomu wiedzy pracowników barów bistro, Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 1(4).
  • Panisello P.J., Quantick P.Ch., Knowles M.J. (1999), Towards the implementation of HACCP: results of a UK regional survey,. Food Control, z. 10, nr 2.
  • Trafiałek J., Kołożyn-Krajewska D. (2005), HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach spożywczych. Część 1, "Przemysł Spożywczy", nr 2.
  • Trafiałek J., Kołożyn-Krajewska D. (2008), Wdrażanie i funkcjonowanie systemu bezpieczeństwa zdrowotnego w zakładach produkcji żywności - trudności i korzyści [w:] T. Sikora (red.), Koncepcje Zarządzania Jakością. Doświadczenia i Perspektywy, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225 z późniejszymi zmianami z dnia 8 stycznia 2010, Dz. U. 2010 nr 21 poz. 105.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171420212

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.