PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 1 | 115--125
Tytuł artykułu

Estimation and Comparison of Ultraviolet Protection Properties of Essential Oil, Infusions and Extracts of Hop (Humulus Lupulus. L.)

Warianty tytułu
Ocena i porównanie właściwości promieniochronnych olejku eterycznego, naparów i ekstraktów z chmielu (Humulus lupulus L.)
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Chmiel (Humulus lupulus L.) jest stosowany głównie w browarnictwie oraz w mniejszym stopniu w medycynie i kosmetyce. Ten znany ziołowy surowiec jest składnikiem wielu środków farmakologicznych o działaniu kojącym i wzmacniającym organizm. Promieniowanie ultrafioletowe (UV) charakteryzuje się specyficzną aktywnością wobec skóry. Nadmierna ekspozycja skóry na ten czynnik środowiskowy może powodować oparzenia słoneczne, podwyższone ryzyko zachorowania na raka skóry oraz przedwczesne starzenie skóry. Zatem skuteczna ochrona przed promieniowaniem UV staje się koniecznością, aby móc cieszyć się młodą skórą i silną odpornością przez długi czas. Celem pracy było sprawdzenie czy preparaty chmielowe takie jak: olejek eteryczny, napary i ekstrakty wykazują właściwości promieniochronne i czy tym samym mogą znaleźć zastosowanie np. jako naturalne filtry w kosmetykach plażowych. (abstrakt oryginalny)
EN
Hop (Humulus lupulus L.) is mainly used in the brewing industry and less in medicine and cosmetics. This well-known raw herbal material is a component of many pharmacological agents soothing and strengthening the body. Ultraviolet radiation has a strong photobiological and photochemical impact and therefore particularly affects the human live and health. Solar radiation brings sometimes advantages such as alleviating the symptoms of asthma or arthritis, and tanned skin looks healthy and radially. However, the long-term effects of UV radiation on the skin is very unfavourable. Therefore, effective protection against UV radiation becomes necessary to enjoy the young skin and a strong immune system for a long time. In recent years various herbal infusions, extracts and essential oils are tested, as substances that have ultraviolet protection properties. The aim of this work was to examine ultraviolet protection properties of essential oil, infusions and extracts of hop (Humulus lupulus L.) using several methods in vitro that are commonly used to determine the protection properties of the cosmetic preparations against UV radiation. The results obtained indicate that both infusions as well as extracts and essential oil of hop have a high or medium UV protection properties. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
115--125
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Martini M. 2007. Kosmetologia i farmakologia skóry. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [2] Łukasiak J., Kupraska J., Kozakiewicz I., Falkiewicz B.. 2004. Nowe surowce kosmetyczne., Polish Journal of Cosmetology, 7 (4).
  • [3] Butler H. 2000. Poucher's Perfumes, Cosmetics and Soaps. 10th Edition. London: Kluwer Academic Publishers.
  • [4] Draelos Z., Thaman L. 2007. Cosmetics Formulation of Skin Care Products. New York: Taylor & Francis Group.
  • [5] Meyer R. 2005. Delivery System Handbook for Personal Care and Cosmetic Products. Technology, Aplications and Formulations. New York: William Andrew Publishing.
  • [6] Sułek M.W., A Małysa., Totoń M. 2012. Kształtowanie jakości maseczek do cery suchej poprzez właściwy dobór ich składu, W Selected aspects of cosmetics and household chemistry products quality. 96-103.Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, Radom.
  • [7] Konopacka-Brud I., W. Brud. 2002. Aktywne substancje roślinne w kosmetyce pielęgnacyjnej - nowe trendy. Polskie Towarzystwo Kosmetologów 5 (2): 2-10.
  • [8] Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B.. 2006. Rośliny kosmetyczne. Katowice: Wydawnictwo Śląskiej Akademii Medycznej.
  • [9] Konopacka-Brud I., W. Brud 2002. Aktywne substancje roślinne w kosmetyce pielęgnacyjnej - nowe trendy. Wiadomości Polskiego Towarzystwa Kosmetologów 5 (2).
  • [10] Rój E., Skowroński B.. 2006. Modelowanie procesu ekstrakcji chmielu w warunkach nadkrytycznych. Przemysł Chemiczny 85: 8-9.
  • [11] Goto M., Machmudah S., Sasaki M. 2008. Extraction of natural antioxidants using su-percritical carbon dioxide and hydrothermal condition. Electronic Journal of Enviromen-tal, Agricultural and Food Chemistry 7 (8).
  • [12] Mandana B., Russly A.R., Ali G., Farah S.T. 2011. Antioxidant activity of spearmint (Menthaspicata L.) leaves extracts by Supercritical Carbon Dioxide (SC-CO2) extrac-tion, International Food Research Journal 18.
  • [13] Sułek M.W., Zięba M., Mazurek N. 2011. Ocena jakości kremów do rąk z dodatkiem mieszaniny oksyetylatu silikonu i oksyetylatu lanoliny, Towaroznawcze Problemy Jakości 4 (29): 41-51.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171425414

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.