PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | nr 5, CD 1 | 541--548
Tytuł artykułu

Analiza pokrycia zapotrzebowania na energię elektryczną pojazdów samochodowych przez ogniwa fotowoltaiczne

Warianty tytułu
Analysis of covering demand for electric energy of vehicles by photovoltaics
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Pojazdy samochodowe do uruchomienia i funkcjonowania wymagają zasobników energii elektrycznej. Tradycyjnym sposobem zapewnienia dostawy energii elektrycznej jest akumulator i alternator (prądnica). Jednak ciągłe uzupełnianie ładunku akumulatora powoduje zwiększenie zużycia paliwa. Metodą ograniczenia poboru paliwa napędowego jest wykorzystanie ogniw fotowoltaicznych, które mogłyby zostać zainstalowane na pojeździe. Artykuł przedstawia analizę możliwości pokrycia zapotrzebowania na energię elektryczną przez ogniwa fotowoltaiczne, z uwzględnieniem różnych klas wielkości samochodów oraz efektywność tego sposobu zaopatrzenia.(abstrakt oryginalny)
EN
Motor vehicles for the well operation require of storage de vices of energy electricity. The traditional way of ensuring the supply of electricity is a battery and the alternator (generator). However, the constant replenishment of battery charge increases fuel consumption. Method for reducing fuel consumption is the use of photovoltaic cells that could be installed on the vehicle. The article presents an analysis of the possibility of covering demand for electricity by photovoltaic cells, taking into account the different size classes of cars, and the effectiveness of this method of supply.(original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
541--548
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Horowitz P., Hill W. 2014. Sztuka elektroniki. WKŁ. Warszawa
  • Jastrzębska G. 2013. Ogniwa słoneczne. Budowa, technologia i zastosowanie. WKŁ. Warszawa
  • Żelazny J. Ciach R. 2005. Materiały i technologie fotowoltaiczne. FRNM Karków
  • Klugman-Radziemska E. 2010. Fotowoltaika w teorii i praktyce. Wyd. BTC. Legionowo
  • Szymański B. 2013. Instalacje fotowoltaiczne. GlobEnergia. Kraków
  • Stryczewska H.D. 2011. Technologie energii odnawialnej. KIŚ PAN.
  • Stryczewska H.D. 2012. Energie odnawialne. Przegląd technologii i zastosowań. Wyd. PL. Lublin
  • EnisPhotovoltaic. Fotowoltaika w Polsce. http://www.enis-pv.com
  • Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN. Internetowy atlas Polski. http://maps.igipz.pan.pl
  • Ścibisz M. 2006. Possibility of the solar energy utilization in farms of Lublin region. Inżynieria Rolnicza. Nr 13 (88). s. 437-442
  • Sendyk A. 2010. Wykorzystanie ogniw fotowoltaicznych jako rezerwowego źródła energii w pojazdach. Praca magisterska. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Opiekun naukowy: dr inż. Ścibisz M.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171426783

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.