PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | nr 15 | 51--56
Tytuł artykułu

Browarnictwo rzemieślnicze (craft-brewing) - oddolna aktywność mikrowytwórców stymulantem rozwoju rynku i samokształcenia w zakresie browarnictwa

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Craft brewing - bottom-up activity of manufacturers as brewing market development and self-education stimulant
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł przedstawia aspekty aktywności piwowarów domowych z obszaru wytwarzania piwa w mikroskali. Pierwsza część omawia uwarunkowania rynkowe wpływające na rosnącą popularność piw niekomercyjnych oraz istotę działania browarów rzemieślniczych, kontraktowych i restauracyjnych. W drugiej części zostały opisane innowacje pojawiające się w branży - nie tylko w zakresie nowych technologii oraz receptur, ale również budowania społeczności piwowarów domowych i ich edukowania poprzez fora oraz dedykowane strony internetowe. Wskazane zostały także inicjatywy wspierające piwowarstwo domowe koordynowane poprzez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych (m.in. konkursy, festiwale, kursy sensoryczne). Wieloaspektowa analiza działań piwowarów domowych ujawniła, że najważniejszym efektem ich samokształcenia jest, trwająca od 2011 roku, "piwna rewolucja", która utorowała drogę i umożliwiła pojawienie się w obrocie handlowym nowych propozycji smakowych, odmiennych od typowego, jasnego piwa typu lager. (abstrakt oryginalny)
EN
The article discusses aspects of the home brewers activity within microbrewing. The first part discusses the market conditions affecting the growing popularity of commercial beers and the essence of craft breweries, contract brewing and brewery restaurants. The second section discusses innovations emerging in the brewing industry - not only in terms of new technologies and recipes, but also to build home brewers community and their education through dedicated forums and websites. Also the indication was made at supporting home brewing initiatives coordinated by Polish Association of Home Brewers (including competitions, festivals, sensory courses). Multifaceted analysis of home brewers activities revealed that the most important effect of their self-study is ongoing since 2011 so called "beer revolution", which paved the way and allowed the appearance at market of new taste proposals, different from the typical, light lager beer. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
51--56
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • http://browar.biz/forum/
  • http://www.browamator.pl/
  • http://www.bractwopiwne.pl/artykul/9456piwo-z-czajnika.html
  • http://www.piwo.org/katalog/
  • http://artezan.pl/
  • http://polskieminibrowary.pl/2014/10/17/nowy-wiekszy-lepszy-browar-artezan/
  • http://www.ratebeer.com/beer/country/poland/163/
  • http://www.beerpubs.pl/br17.Browar-Widawa
  • http://browary-jakubiak.pl/nasze-marki.html
  • http://www.zywiec.com.pl/warianty
  • http://www.piwasezonowe.pl/
  • Kolb D. A., Experiential learning, Prentice Hall, New Jersey, 1984.
  • Harasym J., Pieciuń T., Nietypowe słody piwowarskie - przegląd, "Nauki Inżynierskie i Technologie", 92 (2010) 77-91.
  • http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Browar-metoda-na-Artezana,wid,15344895,wiadomosc.html?ticaid=1157bc
  • http://www.browarpinta.pl/oferta/pinta-atak-chmielu-15-1,1.html
  • Podeszwa T., Wykorzystanie pseudozbóż do wytwarzania piwa bezglutenowego, "Nauki Inżynierskie i Technologie", 3, 10 (2013) 92-102.
  • http://www.wiki.piwo.org/Cyrkulacyjnesystemyzacierania-RIMSiHERMS.
  • http://www.speidels-braumeister.de/
  • Sadownik A., Wreszcie legalni... do dzieła!. "Piwowar" Zima, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. 1 (2010) 1.
  • http://www.pspd.org.pl/
  • Podeszwa T., Harasym J., Perspektywy rynku piwa bezglutenowego w Europie, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", 5-6 (2013) 14-18, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Wydaw. SIGMA-NOT.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171428081

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.