PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 21 | 143--149
Tytuł artykułu

Genetically Modified Food Safety in Supply Chain

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności genetycznie modyfikowanej w łańcuchu dostaw
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Niniejsza praca podejmuje problem żywności genetycznie modyfikowanej. W pierwszej części artykułu podjęto próbę omówienia ustawodawstwa europejskiego regulującego kwestie GMO. Następnie scharakteryzowano surowce genetycznie zmodyfikowane pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Szczególną uwagę poświęcono zarządzaniu bezpieczeństwem żywności genetycznie zmodyfikowanej w łańcuchu dostaw. (abstrakt oryginalny)
EN
This paper addresses the problem of genetically modified food. In the first part of the article the author attempts to discuss European legislation regulating the issue of Genetically Modified Organisms (GMO). Next, there have been characterized the genetically modified raw materials of plant and animal origin. Particular attention was paid to management of genetically modified food safety in supply chain. In this context, the author describes the situation on the economic market. In the last part of the paper, the author reflects upon the safety and management strategies in the supply chain of genetically modified food. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
143--149
Opis fizyczny
Twórcy
  • Czestochowa University of Technology, Poland
Bibliografia
  • 1. Anioł A., Pruszyński S., Twardowski T., Zielona Biotechnologia - Korzyści i Obawy, Broszura: materiały edukacyjne, Polska Federacja Biotechnologii, Łódź 2009.
  • 2. Bartoszewski G., Genetycznie modyfikowane organizmy - szanse i zagrożenia, [w:] Hewelke P. (red.), Zasoby przyrodnicze szansą zrównoważonego rozwoju: materiały szkoleniowe dla pracowników administracji samorządowej, SGGW, Warszawa 2007.
  • 3. Bartoszewski G., Niemirowicz - Szczytt K., Transformacja pomidora za pomocą Agrobacterium tumefaciens, "Biotechnologia" 1998.
  • 4. Bezat-Jarzębowska A., Jarzębowski S, Znaczenie żywnościowych łańcuchów dostaw, [w:] Wieś Jutra 4(177), Warszawa 2013.
  • 5. Brown A. T., Genomy, PWN, Warszawa 2001.
  • 6. Brzozowska A., Grabińska A., Dacko M., Evolution of Supply Chain Management and Striving to Achieve Sustainable Development, [w:] Logistyka nr. 3, Poznań 2015, s. 24-30.
  • 7. Decyzja Rady nr 2002/628 z dnia 25 czerwca 2002 r. dotycząca zawarcia w imieniu Wspólnoty Europejskiej Protokołu z Kartageny o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji o różnorodności biologicznej, Dz. Urz. WE L 628, z dnia 31.07.2002r.
  • 8. http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/Wydarzenia/gmo-opanowuje-swiat-juz-160-mln-ha-upraw [dostep:10.12.2015].
  • 9. Jelonek D. , Innowacje otwarte w budowaniu konkurencyjnej przewagi przedsiębiorstwa, [w:] Innowacje i przedsiębiorczość. Teoria i praktyka, Dąbrowa Górnicza 2014, s. 51-52.
  • 10. Kawa M., Rośliny transgeniczne GMO - przykłady modyfikacji, www.biotechnolog.pl/ gmo-4.htm, (dostęp: 10.04.2015).
  • 11. Mesjasz-Lech A., Skowron-Grabowska Beata, Application of Information Technology in Supply Chain Management as Exemplified by Companies in Poland, [w:] Managing Organizations in Changing Environment. Models - Concepts - Mechanisms, Kraków 2014, s.417-425.
  • 12. Popa D., Nowak C., Nowakowska- Grunt J., Regional Development Food Channels in Republic of Moldova, [w:] Logistyka nr 1, Poznań 2015 , s.2-3.
  • 13. Sowa S., Linkiewicz A., Rośliny genetycznie zmodyfikowane, [w:] Organizmy genetycznie zmodyfikowane, PZIiTS Oddział Wielkopolski, Poznań 2007.
  • 14. Szajt M., Włodarczyk A.(2012) Konsumencka ocena rynku bioproduktów w Polsce w świetle badań empirycznych, [w:] Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, T. 14, z.8 , s. 146-150.
  • 15. Wrześniewska - Wal I., Żywność genetycznie zmodyfikowana aspekty prawne, UW, Warszawa 2008.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171432434

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.