PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 2(17) | 124--132
Tytuł artykułu

Wybrane zagadnienia zmian w sektorze rolno-żywnościowym w Polsce po rozszerzeniu Unii Europejskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Selected Issues of Transition in the Polish Food Sector after the EU Enlargement
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono wpływ rozszerzenia Unii Europejskiej na poziom konsumpcji żywności w Polsce oraz na ceny surowców rolniczych w kraju. Analiza poziomu konsumpcji wybranych artykułów żywnościowych pokazała, że dotychczasowe trendy są kontynuowane od początku lat dziewięćdziesiątych, a akcesja Polski do Unii Europejskiej nie miała na nie wpływu. Rozszerzenie Unii spowodowało, że ceny surowców rolniczych wyrównują się wewnątrz wspólnoty. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the paper is to present the influence of EU enlargement on food consumption level and on the raw agricultural products prices in Poland. The analysis of consumption level of selected food products asserts that trends have been continued since the 90s. and Polish accession to the EU has not changed them. Raw agricultural products prices in the common market have become more equalized since the EU enlargement. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
124--132
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Kowrygo B., Laskowski W. [2000]: Tendencje zmian w konsumpcji żywności w Polsce w latach 1988 - 1998 oraz prognoza spożycia do 2005 r. [W:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, E. Majewski i G.Dalton (red.). SGGW, Centrum Naukowo-Wdrożeniowe, Warszawa 2000.
  • Popyt na żywność. Stan i perspektywy. [2007]. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 1-7.
  • Rynek mięsa. Stan i perspektywy. [2006]. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 32.
  • Rynek mleka. Stan i perspektywy. [2006]. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 20 - 30.
  • Rynek wewnętrzny w 2005 r. Informacje i opracowania statystyczne. [2006]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • Timofiejuk I. [1990]: Tablice średniego tempa wzrostu metodą r. Zeszyty metodyczne GUS 75.
  • Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu Unii Europejskiej. [2007]. IERiGŻ PIB, nr 57.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171432448

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.