PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 2(17) | 133--143
Tytuł artykułu

Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Profitability of pig breeding in Poland after integration with the EU
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań było określenie zmian w opłacalności produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE. W analizie wykorzystano dane GUS, IERiGŻ oraz informacje z gospodarstw w Wielkopolsce, które produkowały 100 i więcej tuczników rocznie oraz prowadziły rachunkowość w ramach polskiego FADN. Z badań wynika, że na opłacalność produkcji żywca wieprzowego wpływają głownie ceny skupu trzody chlewnej oraz koszty pasz. Przystąpienie Polski do UE nie zlikwidowało zmian koniunkturalnych na rynku wieprzowiny. W okresie dekoniunktury większość producentów żywca wieprzowego nie podejmuje żadnych działań, ale część rolników przedłuża okres tuczu albo zmniejsza stada loch. W celu stabilizacji cen na rynku trzody chlewnej dąży się do wprowadzenia rozwiązań systemowych i poszukuje się nowych rynków zbytu. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the research was to estimate the changes in profitability of production of pigs for slaughter. The analysis included data from GUS (Central Statistical Office) and IERiGŻ (Institute of Agricultural Economics and Food Economy), as well as information from farms in Wielkopolska province that produced hundred or more porkers yearly and conducted accountancy within the Polish FADN system in the 2004. The profitability of production of pigs for slaughter is influenced primarily by the purchase prices of pigs and fodder costs. Polish accession to the EU has not stopped changes in the conditions in the market of pork meat. During periods of adverse conditions most breeders do not undertake any actions, but some farmers prolong the feeding period or decrease the size of sow herds. In order to stabilize prices in the pig market the introduction of system solutions and new outlet markets are being sought. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
133--143
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Informacja o sytuacji na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych i planowanych działaniach interwencyjnych w 2004 roku. [2004]. ARR, Warszawa
  • Małkowski J., Zawadzka D. [2005]: Rynek wieprzowiny. Rynek rolny, analizy, tendencje, oceny.http://www.ierigz.waw.pl/documents/RYNEK_12.pdf
  • Małkowski J., Zawadzka D. [2007]: Rynek wieprzowiny. Rynek rolny, analizy, tendencje, oceny. http://www.ierigz.waw.pl /documents/RYNEK_06_2007.pdf .
  • Produkcja trzody nadal opłacalna. [2004]. http://www.ppr.pl/artykul.php?id=113883
  • Rynek Mięsa 5. [2007]. Biuro analiz i prognozowania ARR. http://www.arr.gov.pl/data/00164/ miesieczna_05_07_m.doc
  • Sawa P. [2007]: Świńskie dołki i górki. http://www.kpodr.pl/zwierzeca/trzoda /swinskie_dolki_i_gorki.php
  • Stępień S. [2006]: Wyniki produkcyjne gospodarstw trzodowych w Wielkopolsce na tle kraju jako wyznacznik konkurencyjności regionu. [W:] Konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. Tom 2, Wyd. AE we Wrocławiu. Wrocław.
  • Szymańska E. [2006]: Wpływ rozszerzenia UE na rynek wieprzowiny w Polsce. Problemy Rolnictwa Światowego Rolnictwo i gospodarska żywnościowa Polski w ramach Unii Europejskiej t. XV.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171432450

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.