PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 15 | 7--18
Tytuł artykułu

Planning the Structure of SGE Debt as an Opportunity for Local Development

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Planowanie struktury zadłużenia JST szansą na stabilny rozwój lokalny
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Projekty i programy realizowane w sektorze publicznym, w tym jednostek samorządu terytorialnego, mają przede wszystkim na celu zaspokojenie potrzeb społeczeństwa. Z punktu widzenia jednostki samorządowej celem realizacji zadań jest dana społeczność lokalna lub regionalna. Zdecydowana większość projektów i programów realizowana jest z wykorzystaniem instrumentów dłużnych. Samorządowy dług publiczny podlega ograniczeniom. Dlatego ważna jest nie tylko zgodność z prawnie obowiązującymi limitami zadłużenia, lecz także planowanie struktury długu publicznego wraz z harmonogramem jego spłaty w danym okresie do ostatecznego terminu spłaty/wykupu. Celem artykułu jest prezentacja podejścia do planowania i jego znaczenia w tworzeniu stabilnego i zrównoważonego rozwoju JST z punktu widzenia badań empirycznych oraz przedstawienie bieżącego podejścia do procesu planowania długu przez jednostki samorządu terytorialnego.(abstrakt oryginalny)
EN
Projects and programmes realized in the public sector, including self-government entities, are supposed, above all, to satisfy the needs of the society. From the perspective of self-government entity the objective of the task is a given local or regional community. The vast majority of projects and programmes are realized with the use of debt instruments. Self-government public debt is subject to limitation; therefore, it is important not only to comply with the legally binding limits in terms of incurred debt but also to plan the structure of self-government public debt together with the instalments due for payment in a given period and together with the buyout of debt instruments. The purpose of the following paper is to present the significance of the planning approach in creating stable and balanced local development in the perspective of empirical study, and the current approach towards debt planning by self-government entities (SGE).(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
7--18
Opis fizyczny
Twórcy
  • WSB University in Poznan
Bibliografia
  • Aronson J.R., 1985, Public Finance, McGraw-Hill.
  • Dylewski M., 2007, Planowanie budżetowe w podsektorze samorządowym, Difin, Warszawa
  • Filipiak B., 2011, Finanse samorządowe - nowe wyzwania bieżące i perspektywiczne, Difin, Warszawa.
  • Gaudamet P.M., Molinier J., 2000, Finanse publiczne, PWE, Warszawa.
  • Gruber J., 2007, Public Finance and Public Policy, Worth Publishers, New York.
  • Komar A., 1996, Finanse publiczne w gospodarce rynkowej, Oficyna Wydawnicza BRANTA, Bydgoszcz.
  • Kosikowski C., Ruśkowski E. (eds.), 2003, Finanse publiczne i prawo finansowe, Dom Wydawniczy ABC, Warszawa.
  • Piotrowska-Marczak K., 1997, Finanse lokalne w Polsce, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Poniatowicz M., Salachna J.M., Perło D., 2010, Efektywne zarządzanie długiem w jednostce samorządu terytorialnego, Wolters Kluwer, Warszawa.
  • Public Finance Act of 27 August 2009. Journal of Laws No. 157, item 1240 as amended.
  • Rosen H.S., 1995, Public Finance, Richard D. Irwin.
  • Stiglitz J., 2004, Ekonomia sektora publicznego, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171433340

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.