PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 19 | 97--117
Tytuł artykułu

Dochody i wydatki gospodarstw domowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Incomes and Expenses of the Households
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rekapitulując powyższą analizę statystycznego spektrum dochodów i wydatków polskich gospodarstw domowych stwierdzić trzeba, co następuje:
- rozporządzalne dochody jedynie nieznacznie przekraczają wydatki gospodarstw domowych, a w znaczącej jego części są one niższe,
- rośnie polaryzacja ekonomiczna społeczeństwa, którego znaczna część żyje poniżej minimum socjalnego, a nawet poniżej minimum egzystencji,
- społeczeństwo - jako całość - w nieznacznym stopniu korzysta z owoców wzrostu gospodarczego,
- rośnie marginalizacja dużej części społeczeństwa, w nikłym stopniu korzystającego z zaspokojenia potrzeb wyższego rzędu (oświata, kultura, rekreacja itp.), na które brak im środków; potrzeby te w znacznej mierze zostały skomercjalizowane. (fragment tekstu)
EN
An analysis of the statistical spectrum of the incomes and expenses of the Polish households leads to the conclusion that the disposable incomes only slightly surpass the expenses of the households and, for a significant part of the households, are lower. There is a growing economic polarization of the society whose considerable part lives on incomes below the social minimum and even below the minimum of existence. The society, as a whole, only to a small extent enjoys the fruits of the economic growth. There is also a growing marginalization of a large part of the society: its many members are not able to meet the higher-order needs (education, culture, recreation, etc.) as they can not afford them-these spheres have been to a large extent commercialized. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
97--117
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Bibliografia
  • GUS, 1994, Budżety gospodarstw domowych w 1993 r., Warszawa.
  • GUS, 1995, Budżety gospodarstw domowych w 1994 r., Warszawa.
  • GUS, 1996, Budżety gospodarstw domowych w 1995 r., Warszawa.
  • GUS, 1997, Budżety gospodarstw domowych w 1996 r., Warszawa.
  • GUS, 1998, Budżety gospodarstw domowych w 1997 r., Warszawa.
  • GUS, 1999, Budżety gospodarstw domowych w 1998 r., Warszawa.
  • GUS, 2000, Budżety gospodarstw domowych w 1999 r., Warszawa.
  • GUS, 2001, Budżety gospodarstw domowych w 2000 r., Warszawa.
  • GUS, 2002, Budżety gospodarstw domowych w 2001 r., Warszawa.
  • GUS, 2003, Budżety gospodarstw domowych w 2002 r., Warszawa.
  • GUS, 2004, Budżety gospodarstw domowych w 2003 r., Warszawa.
  • GUS, 2005, Budżety gospodarstw domowych w 2004 r., Warszawa.
  • GUS, 2006, Budżety gospodarstw domowych w 2005 r., Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171433638

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.