PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 2 | 85--93
Tytuł artykułu

Rheological Properties of Selected Hair Conditioners

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Właściwości reologiczne wybranych odżywek do włosów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszej pracy badano wpływ temperatury na właściwości reologiczne wybranych odżywek do włosów. Pomiary przeprowadzono w zakresie temperatur od 22 do 42oC. Otrzymane dane doświadczalne opisywano z wykorzystaniem reologicznego modelu zaproponowanego przez Ostwalda de Waelego. Zaobserwowano, że w całym badanym zakresie temperatur wszystkie badane odżywki do włosów wykazują właściwości płynów nieniutownskich. Stwierdzono, że badane odżywki do włosów można sklasyfikować jako płyny pseudoplastyczne w każdej temperaturze. Wartość lepkości pozornej badanych odżywek do włosów maleje nieliniowo ze wzrostem temperatury. (abstrakt oryginalny)
EN
In this work we have studied the effect temperature on rheological properties of several samples of hair conditioners. The measurements were carried out over the temperature range between 22 and 42oC. Our experimental data were described in terms of rheological model proposed by Ostwald and de Waele. It was observed that all samples exhibit a non-Newtonian behavior over the temperature range tested. It was found that the hair conditioners can be classified as a pseudoplastic fluid at each temperature. Moreover, the value of the apparent viscosity of the tested hair conditioners nonlinearly decreases with the increase in temperature. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
85--93
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznan University of Economics
  • Poznań University of Economics
Bibliografia
  • [1] Ak M.M., Gunasekaran S. (2001) "Linear viscoeleastic methods. in: Nondestructive food evaluation". Techniques to analyze properties and quality. S. Gunasekaran (ed.). Marcel Dekker Inc., New York, Basel, pp. 287-333.
  • [2] Mocosco C.W. (1993) "Rheology: Principles measurements and applications". VCH Publishers, New York, pp. 1-62.
  • [3] Gilka J.D., Zieliński R. (2010) "Effect of temperature on rheological properties of mayonnaises". Polish Journal of Commodity Science, 1 (22), 71-80.
  • [4] Maciejewska P., Zieliński R. (2009) "Effect of temperature on rheological properties of cosmetic creams". Polish Journal of Commodity Science, 2 (19), 82-88.
  • [5] Susło E., Zieliński R. (2012) "Rheological properties of selected cosmetic creams. in: Czynniki determinujące jakość produktów i procesów" (in Polish). K. Wybieralska (ed.). Poznan University of Economics, pp. 32-46.
  • [6] Bączyńska J., Zieliński R. (2013) "Rheological properties of selected body lotions". Polish Journal of Commodity Science, 3 (36), 144-150.
  • [7] Ostwald W. (1925) "Über die Geschwindigkeitsfunktion der Viskositat Disperser Systeme" I. Kolloid Zeitschrift, 36, 99-117.
  • [8] De Waele A (1923) "Viscometry and plastometry". Journal of Oil and Colour Chemist's Association, 6, 33-68.
  • [9] De Levie R. (1999) "Estimating parameter precision in non-linear least squares with Excel's Solver". Journal of Chemical Education, 76 (11), 1594-1598.
  • [10] De Levie R. (2012) "Advanced Excel for scientific data analysis". 3rd edition. Atlantic Academic LLC.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171434200

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.