PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Właściwości kryzysów mają bezpośrednie odniesienie do gospodarczych układów i społecznych relacji tworzących różne systemy wartości, na których opierają się ekonomiczne systemy i w które są one wkomponowane. Należy także wspomnieć, że konkretne przykłady klasyfikacji przyrodniczych i gospodarczych, a także politycznych kompleksów zdarzeń oraz socjalnych aspektów postrzeganych w krajach współczesnego świata, mają doskonałe odniesienie do systemów teorii ekonomicznych, traktujących w takim czy innym ujęciu o sytuacjach kryzysowych, dających się w ogólnym ich postrzeganiu wyjaśnić przez pryzmat OTS. Cała bowiem teoria neoklasyczna ekonomii i jej rozwinięcia na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci odnosi się do układów kryzysowych i sposobów ich niwelowania lub unikania. Wielość oraz potencjał zastosowań teoretycznych prawidłowości zaproponowanych w rozważanej tu ogólnej koncepcji kryzysu świadczą o tym, iż całe nasze otoczenie i egzystencja jest gromadą różnorodnych konstruktywnych oraz destruktywnych kryzysów. Jak jednak stwierdzono, kryzys, jak by go nie definiować, jest czymś oczywistym i jako zjawisko towarzyszy człowiekowi od początku jego istnienia oraz całego materialnego świata. (fragment tekstu)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Bibliografia
  • Arnold V.I. (1990): Teopия кamacmpoф. Wydawnictwo Nauka, Moskwa.
  • Czajkowski J.W. (1990): Elementy ewolncjonnoj diatropiki. Wydawnictwo Nauka, Moskwa.
  • Havil J. (2003): Gamma: Exploring Euler's Constans Princeton. Princeton University Press, New York.
  • Poston T., Stewart I. (1980): Catastrophe Theory and Its Applications. Courier Dover Publications, Mineola, New York.
  • Skorobogatow G.A. (1984): Kinetyka z Kibernetiką. Wydawnictwo Nauka, Moskwa.
  • Szkutnik W. (2014): System ekonomiczny a samoorganizacja - zróżnicowania w kontekście teorii systemu, stabilności, rozmaitości i kryzysu. "Studia Ekonomiczne", nr 181.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171434394

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.