PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 18 | z. 1 | 151--156
Tytuł artykułu

Zainteresowanie polskich konsumentów dziczyzną jako przeciwwaga dla mięsa pochodzącego od zwierząt z chowu przemysłowego

Warianty tytułu
Polish Consumers' Interest of Game Meat as a Counterweight to Meat from Animals Farmed Industrially
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ocena poziomu gotowości polskich konsumentów do zwiększenia spożycia dziczyzny w najbliższych 2 latach oraz poznanie najistotniejszych dla badanych cech dziczyzny, które mogą wpłynąć na podjęcie decyzji o jej spożywaniu. Wykorzystano dane pochodzące z ogólnopolskiego badania ilościowego zrealizowanego w 2013 roku na podstawie kwestionariusza wywiadu osobistego. Badanie przeprowadzono na próbie 1000 dorosłych mieszkańców Polski. Stwierdzono, że co drugi respondent (53%), który do tej pory nie spożywał dziczyzny, wykazuje gotowość do wzrostu poziomu jej konsumpcji w najbliższych 2 latach. Większą skłonnością do zwiększenia spożywania dziczyzny charakteryzowali się mężczyźni, mieszkańcy dużych miast, osoby bardziej wykształcone w wieku od 31-40 lat. Konsumenci cenią mięso pochodzące z dzikich zwierząt ze względu na składniki odżywcze, ekologiczne pochodzenie oraz smak.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the publication was to assess the level of preparedness of Polish consumers to increase consumption of venison in the next 2 years and know the most important features for the test game meat, which may affect the decision about her eating. Used data from a nationwide quantitative survey realized in 2013 on the basis of a questionnaire personal interview. The survey was sent to 1,000 adult residents of Polish. It was found that every second respondent (53%), which has so far not eat venison, shows a willingness to increase the level of its consumption in the next 2 years. Greater propensity to increase consumption of venison were characterized by men, residents of large cities, higher educated people aged 31-40 years. Consumers prefer meat from wild animals because of the nutrients, organic origin and taste.(original abstract)
Rocznik
Tom
18
Numer
Strony
151--156
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Changing climate changing diets: Pathways to lower meat consumption. 2015. Chatham House Report, 24 November 2015.
  • Czyżewski Bazyli. 2012. "Produktywność zasobów w rolnictwie w Polsce wobec paradygmatu zrównoważonego rozwoju". Studia Ekonomiczne/Economic Studies 2 (LXXIII): 167.
  • Daszkiewicz Tomasz, Karolina Wilga, Paweł Janiszewski, Katarzyna Śmiecińska, Dorota Kubiak. 2013. "Quality comparison of meat red deer (Cervus Elaphus L.) harvested in Poland and Hungary". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (89): 77-89.
  • Dransfield Edwin. 2003. Consumer acceptance - meat quality aspects. [W] 11th International Meet Symposium, Consistency of quality. 29-30 January 2003. Pretoria, South Africa.
  • Dziedzic Roman. 2014. "Łowiectwo - istota, kultura, funkcjonowanie, znaczenie". Studia Wrocławskie 16: 90-105.
  • Fischer Anke, Camilla Sandstrom, Miguel Delibes-Mateos, Arroyo Beatriz, Degu Tadie, Deborah Randall, Fetene Hailu, Asanterabi Lowassa, Maurus Msuha, Vesna Kereži, Slaven Reljić, John Linnell, Aleksandra Majić. 2013. "On the multifunctionality of hunting - an institutional analysis of eight cases from Europe and Africa". Journal of Environmental Planning and Management 56 (4): 531-552.
  • Gołębiewski Jarosław. 2013. Zrównoważona biogospodarka - potencjał i czynniki rozwoju. [W] Ekonomia dla przyszłości. Odkrywać naturę i przyczyny zjawisk gospodarczych. IX Kongres Ekonomistów Polskich, 28-29 listopada 2013. Warszawa: Polskie Towarzystwo ekonomiczne, http://www.pte.pl/kongres/referaty/ go%c5%82%c4%99biowski%20jaros%c5%82aw/go%c5%82%c4%99biewski%20jaros%c5%82aw%20 -20zr%c3%93wnowa%c5%bbona%20biogospodarka%20-%20potencja%c5%81%20i%20czynniki%20 rozwoju.pdf, dostęp 12.01.2016.
  • Górecka Justyna, Tadeusz Szmańko. 2010. "Walory żywieniowe dziczyzny", Magazyn Przemysłu Mięsnego 1-2: 20-21.
  • Hoffman Louw C., Edmund Wiklund. 2006. "Game and venison for the modern consumer". Meat Science 74 (1): 197-208.
  • Hutchison Christine L., Robert C. Mulley, Eva Wiklund, Jason S. Flesch. 2010. "Consumer evaluation of venison sensory quality: effect of sex, body condition score and carcass suspension method". Meat Science 86 (2): 311-316.
  • Iqbal Romaina, Sonia Anand, Stephanie Ounpuu, Shofiqul Islam, Xiaohe Zhang, Sumathy Rangarajan, Jephat Chifamba, Ali Al-Hinai, Matyas Keltai, Salim Yusuf. 2008. "Dietary patterns and the risk of acute myocardial infarction in 52 countries. Results of the INTERHEART study". Circulation 118 (19): 1929-1937.
  • Kilar Janusz, Maria Ruda, Magdalena Kilar. 2015. Konsumenckie zainteresowanie dziczyzną. [W] Trendy w żywieniu człowieka, red. M. Karwowska, W. Gustaw, 101-110. Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ.
  • Kosicka-Gębska Małgorzata, Jerzy Gębski. 2014. "Wpływ wyróżników jakości na zachowania konsumentów mięsa". Roczniki Naukowe SERIA XVI (1): 98-104.
  • Ljung Per E., Shawn J. Riley, Thomas A. Heberlein, Gö Ran Ericsson. 2012. "Eat prey and love: game-meat consumption and attitudes toward hunting". Wildlife Society Bulletyn 36 (4): 669-675.
  • MacRae John., Leona O'Reilly, Peter Morgan. 2005. "Desirable characteristics of animal products from a human health perspective". Livestock Production Science 94 (1-2): 95-103.
  • Migdał Władysław. 2007. "Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne". Żywność. Nauka. Technologia Jakość 6 (55): 48-61.
  • Nagalska Hanna, Krystyna Rejman. 2014. "Wiedza konsumentów o dziczyźnie i zachowania nabywcze na rynku tego mięsa". Marketing i Rynek 6 (CD): 488-500.
  • Popczyk Bartłomiej. 2012. Problemy handlu dziczyzną. [W] Problemy współczesnego łowiectwa w Polsce, red. D. J. Gwiazdowicz, 137-150. Warszawa: Oficyna Wydawnicza G&P. ISBN 978-83-7272-275-1.
  • Rynek Mięsa. Stan i Perspektywym nr 49, październik 2015. Warszawa: Wydawnictwo IERiGŻ-PiB.
  • Szczepaniak Barbara, Danuta Górecka, Ewa Flaczyk. 2004. "Nutritional habits relating to meat and meat products consumption among young people from selected regions of Poland". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 13 (4): 421-426.
  • Schulp Catharina J., Wilfried Thuiller, Peter H. Verburg. 2014. "Wild food in Europe: A synthesis of knowledge and data of terrestrial wild food as an ecosystem service". Ecological Economics 105: 292-305.
  • Westhoek Henk, Trudy Rood, Maurits van den Berg, Jan Janse, Durk Nijdam, Melchert Reudink, Elke Stehfest. 2011. The Protein Puzzle. Hague: PBL Netherlands Environmental As-sessment Agency, 19, 81.
  • Wolf-Maier Katarina, Richard S. Cooper, Holly Kramer, et al. 2004. "Hypertension treatment and control in five European countries, Canada and the United States". Hypertension 43 (1): 10-17.
  • Zin Marek, Agata Znamirowska. 2001. Ocena i przetwórstwo mięsa. Rzeszów: Wydawnictwo Mitel, 377. ISBN 83 866 343 40.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171434486

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.