PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 2 | 219--224
Tytuł artykułu

Efektywność produkcji w przetwórstwie mięsa drobiowego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Effectivity of Production in Poultry Meat Processing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badano efektywność produkcji w przedsiębiorstwie zajmującym się przetwórstwem mięsa drobiowego. Stwierdzono, że pomimo kryzysu panującego w branży przetwórstwa mięsa produkcja była rentowna Wpływ na ten stan rzeczy miało przede wszystkim obniżenie kosztów produkcji. Zarejestrowany spadek rentowności w 2003 roku wywołany został obniżeniem się wartości przychodów ze sprzedaży, przy podobnym jak w roku poprzednim poziomie kosztów produkcji.(abstrakt oryginalny)
EN
It was investigated effectivity of production in an enterprise involved in a poultry meat processing. It was noticed that despite of a crisis in the meat processing trade the production was profitable. The sale profitability was around 2,4% in investigated period and it was more than twice higher than the profitability of the whole food sector. A decreasing of the production costs had the most important influence on that situation. The noticed decrease of the profitability in 2003 was made by on decrease in sale income value according to similar to the last year level of the production costs.(original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
219--224
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Podlaska w Siedlcach
  • Akademia Podlaska w Siedlcach
Bibliografia
  • Frączek M. 2005: Żywność idzie w górę. Źródło elektroniczne: www.ineuro.pl/.
  • Grabowski T., Kijowski J. 2002: Stan i perspektywy produkcji mięsa drobiowego. Cz.I. Polskie Drobiarstwo, nr 5, s.6-13.
  • Kobuszyńska M. 2000: Stan i perspektywy przetwórstwa drobiu w Polsce. Przemysł Spożywczy nr 7. s.28.
  • Pięćsetka Polityki 2002, 2001, 2000, 1999.Wersja elektroniczna na stronie: www.polityka.onet.pl.
  • Pięćsetka Polityki 2004: Polityka 19/2004 (2451),
  • Polski przemysł żywnościowy. IERiGŻ, Warszawa 2002,
  • Rószkiewicz M.2002: Narzędzia statystyczne w analizach marketingowych. C.H. Beck, Warszawa, s.7.
  • Stulich R. 2003: Zarządzanie finansami w przemyśle mięsnym i drobiarskim. Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa nr 8.
  • Szczepaniak I. 1999: Sytuacja finansowa przemysłu spożywczego w latach dziewięćdziesiątych. [W:] Finansowe aspekty funkcjonowania podmiotów gospodarczych. UW, Białystok,
  • Urban R. 2000: Stan i najbliższe perspektywy przemysłu mięsnego. Gospodarka Mięsna, nr 2, s.16.
  • Urban R. 2000: Stan i tendencje rozwojowe uboju i przetwórstwa mięsnego. Gospodarka Mięsna nr 12, s.41.
  • Urban R. 1998: Stan dostosowania przetwórstwa mięsnego do systemu rynkowego. Gospodarka Mięsna, nr 7, s.20.
  • Wężyk S., Cywa-Benko K., Krawczyk J. 2000: Perspektywy krajowe i eksportowe dla mięsa drobiowego i jaj w latach 2000-2006. Biuletyn Informacyjny, Instytut Zootechniki, Kraków nr 4, 75-77.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171435350

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.