PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 3 | 83--90
Tytuł artykułu

Determination of Tocopherols and Tocotrienols Content in Vegetable Oils and Industrial Fats

Warianty tytułu
Oznaczanie zawartości tokoferoli i tokotrienoli w olejach roślinnych i tłuszczach przemysłowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Oleje i tłuszcze roślinne stanowią bogate źródło wielu bioaktywnych substancji wywierających pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Swoje korzystne właściwości zawdzięczają między innymi wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecności składników o dużej aktywności antyoksydacyjnej, do których zaliczyć możemy między innymi tokoferole i tokotrienole, nazywane wspólnie tokochromanolami. Szczególnie bogate w te związki są rośliny oleiste, średnio zawierające około 10-krotnie więcej tokochromanoli niż inne rośliny. Ich zawartość uzależniona jest od jakości, rodzaju oraz odmiany surowca. Celem pracy było oznaczenie zawartości tokoferoli i tokotrienoli w wybranych olejach i tłuszczach roślinnych za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z użyciem detektora fluorescencyjnego. Materiał do badań stanowiły oleje tłoczone na zimno uzyskane bezpośrednio od producenta oraz tłuszcze roślinne zakupione w supermarketach na terenie Poznania. Analizie poddano siedem rodzajów olejów tłoczonych na zimno oraz trzy tłuszcze roślinne. Badania wykazały, że w olejach i tłuszczach głównymi homologami były α- i ɣ-tokoferol. Najwyższą zawartość tokoferoli stwierdzono w oleju słonecznikowym (788.1 μg/g), a dominującym homologiem był α-tokoferol. Najniższą zawartością tokoferoli, zarazem najwyższą zawartością tokotrienoli, wśród badanych prób, charakteryzował się olej z czarnuszki. Zawierał on znaczące ilości β-tokotrienolu (156.9 μg/g). Podobnie jak w przypadku witamerów tokoferolu, głównymi homologami tokotrienoli wykrytymi w badanych próbkach olejów i margaryn był α- i ɣ- tokotrienol. W olejach z wiesiołka, ostropestu, rzepaku, lnu oraz nasion chia nie stwierdzono natomiast obecności tokotrienoli. (abstrakt oryginalny)
EN
Vegetable oils and fats contains several bioactive substances possessing beneficial effects on human health. This is the case of the high level of unsaturated fatty acids and a pool of minor compounds with a powerful antioxidant activity such as tocopherols and tocotrienols, collectively called tocochromanols, belonging to group of vitamin E. Vegetable oils are good sources of vitamin E for the human. The average concentration of tocochromanols is ten-fold higher than in other plants. The level of those compounds in oils mainly depends on the quality, the type, and the variety of raw substances. The aim of this study was the determination tocopherols and tocotrienols content in selected oils and fats with the usage of HPLC equipped with a fluorescence detector. The analysis was based on products bought in supermarkets in Poznan and those obtained directly from the manufacturers. Analysis of tocochromanols in seven cold-pressed oils and three industrial fats was done. Investigation showed that α- and ɣ- tocopherol were the major homologues in vegetable oils and fats. The highest content of total tocopherols was found in sunflower oil (788.1 μg/g) and the main vitamer was α-tocopherol. The lowest tocopherols level and simultaneously the highest tocotrienols content was found in black caraway oil. The main tocotrienol found in it was β-tocotrienol (156.9 μg/g). In analysed margarines the major homologues were α- and ɣ- tocotrienol. In evening primrose, milk thistle, rapeseed, linseed and chia seeds oils were not detected none of the four tocotrienol vitamers. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
83--90
Opis fizyczny
Twórcy
  • Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology
  • Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology
Bibliografia
  • [1] Colombo M.L. 2010. "An update on vitamin E, tocopherol and tocotrienol-perspectives". Molecules 15 (4): 2103-2113.
  • [2] Eitenmiller R.R., Ye L., Landen W.O. 2008. Vitamin analysis for the health and food sciences. Second Edition. Taylor & Francis Group.
  • [3] Zielińska A., Nowak I. 2014. "Tokoferole i tokotrienole jako witamina E". Chemik, 68 (7): 585-591.
  • [4] Schneider C. 2005. "Chemistry and biology of vitamin E". Molecular Nutrition & Food Research 49 (1): 7-30.
  • [5] Nogala-Kałucka M., Siger A. 2011. "Tocochromanols - bioactive compounds of oil-seeds. From biosynthesis to biomarkers". Oilseed Crops 32 (1): 9-28.
  • [6] Folk J., Munne-Bosch S. 2010. "Tocochromanol functions in plants: antioxidant and beyond". Journal of Experimental Botany 61 (6): 1549-1566.
  • [7] Yoshida Y, Niki E, Noguchi N. 2003. "Comparative study on the action of tocopherols and tocotrienols as antioxidant: chemical and physical effects". Chemistry and Physics of Lipids 123 (1): 63-75.
  • [8] Stampfer M.J., Hennekens C.H., Manson J.E., Colditz G.A., Rosner B., Willett W.C. 1993. "Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in women". New England Journal of Medicine 328 (20): 1444-1449.
  • [9] Rimm E.B., Stampfer M.J., Ascherio A., Giovannucci E., Colditz G.A., Willett W.C. 1993. "Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men". New England Journal of Medicine 328 (20): 1450-1456.
  • [10] Stephens N.G., Parsons A., Schofield P.M., Kelly F., Cheeseman K., Mitchinson M.J., Brown M.J. 1996. "Randomized controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease: Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS)". Lancet 347 (9004): 781-786.
  • [11] Vardi M., Levy N.S., Levy A.P. 2013. "Vitamin E in the prevention of cardiovascular disease. The importance of proper patient selection". Journal of Lipid Research, 54 (9): 2307-2314.
  • [12] Brigelius-Flohé R., Traber M.G. 1999. "Vitamin E: Function and metabolism". The FASEB Journal, 13 (10): 1145-1155.
  • [13] Aggarwal B., Sundaram C., Prasad S., Kannappan R. 2010. "Tocotrienols, the vitamin E of the 21st century: its potential against cancer and other chronic diseases". Biochemical Pharmacology 80 (11): 1613-1631.
  • [14] Lee S.J., Go M.S., Kang S.M. 2008. "Anti-stress effect during long and short-term of vitamin E in mice". Journal of the Korean Society for Applied Biological Chemistry 51 (4): 288-293.
  • [15] Schaffer S., Muller W.E., Eckert G.P. 2005. "Tocotrienols: constitutional effects in aging and disease". Journal of Nutrition 135 (2): 151-154.
  • [16] Sen C.K., Khanna S., Roy S. 2006. "Tocotrienols: vitamin E beyond tocopherols". Life Science 78 (18): 2088-2098.
  • [17] Theriault A., Chao J.T., Wang Q., Gapor A, Adeli K. 1999. "Tocotrienol: a review of its therapeutic potential". Clinical Biochemistry 32 (5): 309-319.
  • [18] Serbinova E., Kagan V., Han D., Packer L. 1991. "Free radical recycling and intramem-brane mobility in the antioxidant properties and alpha-tocopherol and alpha-tocotrienol". Free Radical Biology and Medicine 10 (5): 263-275.
  • [19] Constantinou C., Papas A., Constantinou A.I. 2008. "Vitamin E and cancer: an insight into the anticancer activities of vitamin E isomers and analogs". International Journal of Cancer 123 (4): 739-752.
  • [20] Miyazawa T., Shibata A., Sookwong P., Kawakami Y., Eitsuka T., Asai A., Oikawa S., Nakagawa K. 2009. "Antiangiogenic and anticancer potential of unsaturated vitamin E (tocotrienol)". Journal of Nutritional Biochemistry 20 (2): 79-86.
  • [21] Teh S.S., Birch J. 2013. "Physicochemical and quality characteristics of cold-pressed hemp, flax and canola seed oils". Journal of Food Composition and Analysis 30 (1): 26-31.
  • [22] Bonvehi J.S., Coll F.V., Rius O.A. 2000. "Liquid chromatographic determination of tocopherols and tocotrienols in vegetable oils, formulated preparations, and biscuits". Journal of the Association of Official Agricultural Chemists International 83 (3): 627-634.
  • [23] Schwartz H., Ollilainen V., Piironen V., Lampi A. 2008. "Tocopherol, tocotrienol and plant sterol contents of vegetable oils and industrial fats". Journal of Food Composition and Analysis 21 (2): 152-161.
  • [24] Vatansev H., Ciftci H., Ozkaya M., Ozturk B., Evliyaoglu N., Kiyici A. 2013. "Chemical composition of Nigella sativa L. seeds used as a medical aromatic plant from East Anatolia Region, Turkey". Asian Journal of Chemistry 25 (10): 5490-5492.
  • [25] Kiralan M., Özkan G., Bayrak A., Ramadan M.F. 2014. "Physicochemical properties and stability of black cumin (Nigella sativa) seed oil as affected by different extraction methods". Industrial Crops and Products 57: 52-58.
  • [26] Ramadan M.F., Wahdan K.M. 2012. "Blending of corn oil with black cumin (Nigella sativa) and coriander (Coriandrum sativum) seed oils: Impact on functionality, stability and radical scavenging activity". Food Chemistry 132 (2): 873-879.161.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171435812

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.