PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 3 | 152--166
Tytuł artykułu

Assessment of Parameters Associated with the Safety of Using Hand Dishwashing Liquids Containing Berry Seed Extracts

Warianty tytułu
Ocena parametrów związanych z bezpieczeństwem stosowania płynów do ręcznego mycia naczyń zawierających ekstrakty z nasion roślin jagodowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W pracy analizowano wpływ hydrofobowych ekstraktów roślinnych na podstawowe parametry związane z bezpieczeństwem stosowania płynów do ręcznego mycia naczyń. Przygotowano serię płynów różniących się rodzajem ekstraktu (stężenie ekstraktu 0,5% wag). Do badań wytypowano ekstrakty: ekstrakt z nasion jeżyny (Rubus Fruticosus CO2 Extract), ekstrakt z nasion truskawki (Fragaria Ananassa CO2 Extract), ekstrakt z nasion czarnej porzeczki (Ribes Nigrum CO2 Extract), ekstrakt z nasion aronii (Aronia melanocarpa CO2 Extract) oraz ekstrakt z nasion maliny (Rubus Idaeus CO2 Extract). Jako produkt referencyjny zastosowano płyn niezawierający ekstraktu. Rezultaty wskazują, że zastosowanie ekstraktów roślinnych otrzymywanych w warunkach nadkrytycznego CO2 w płynach do ręcznego mycia naczyń wpływa na znaczącą poprawę bezpieczeństwa ich stosowania. Jest to związane ze zmniejszaniem w kąpieli myjącej wolnych monomerów surfaktantów, co przekłada się na redukcję działania drażniącego i ograniczanie wymywania lipidów ochronnych ze skóry rąk. Rezultaty wskazują, że ekstrakty nasion roślin jagodowych mogą być ciekawym surowcem, wykorzystywanym do kształtowania jakości płynnych środków przeznaczonych do ręcznego mycia naczyń. (abstrakt oryginalny)
EN
The study assessed the effect of hydrophobic plant extracts on the basic parameters relating to the safety of use of hand dishwashing liquids. A series of liquids differing in extract type (extract concentration: 0.5%wt) was prepared. The plant extracts selected for testing included an extract of blackberry seeds (Rubus Fruticosus CO2 Extract), an extract of strawberry seeds (Fragaria Ananassa CO2 Extract), an extract of blackcurrant seeds (Ribes Nigrum CO2 Extract), an extract of chokeberry seeds (Aronia Melanocarpa CO2 Extract) and an extract of raspberry seeds (Rubus Idaeus CO2 Extract). An extract-free liquid was used as a reference product. The results show that the addition of plant extracts obtained under supercritical CO2 conditions to hand dishwashing liquids contributes to a significant increase in their safety of use. The process is associated with a decrease in the number of surfactant free monomers in the washing bath, which triggers a reduction in the skin irritating effect and limits the washing of protective lipids from the skin. The results indicate that berry seed extracts can be an interesting raw material for modifying the quality of liquid agents dedicated to hand dishwashing. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
152--166
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Technology and Humanities in Radom
  • University of Technology and Humanities in Radom
  • University of Technology and Humanities in Radom
Bibliografia
  • [1] Kuo-Yann L. Liquid Detergent 2nd ed. 2006. New York: CRC Press.
  • [2] Shi, J., Scheper W.M., Sivik M. R., G. Jordan T., Bodet J.F., Song B.X. 2006. Dishwashing Detergents for Household Applications. In Handbook of Detergents. Part D Formulations; Showell, M. S., Boca Raton. Taylor & Francis Group. 105-152.
  • [3] Gambogi J., Arvanitidou E.S., Lai K.Y. 2006. Light-duty liquid detergents.In Liquid Detergents. Second edition. Boca Raton. Taylor & Francis Group. 171-238.
  • [4] Gambogi J., Kennedy S., Ambundo E. 2009. Dishwashing with detergents. In Handbook of detergents. Part E - Applications, Boca Raton. Taylor & Francis Group. 39-68.
  • [5] Seweryn A., Wasilewski T., Bujak T. 2016. "Effect of salt on the manufacturing and properties of hand dishwashing liquids in the coacervate form" Industrial. Engineering Chemistry Research 55 (4) : 1134-1141.
  • [6] Blagojević, S.N., Blagojević M.S., Pejić N.D. 2016. "Performance and Efficiency of Anionic Dishwashing Liquids with Amphoteric and Nonionic Surfactants" Journal of Surfactants and Detergents 19 : 363-372.
  • [7] Wasilewski T., Przondo J., Gorzelak J. 2011. "Wykorzystanie soli magnezowych kwasu lauryloeterosiarkowego i kwasu alkilobenzenosulfonowego do wytwarzania płynów do ręcznego mycia naczyń". Przemysł Chemiczny 90(8) : 1586-1592.
  • [8] Jackson C.T., Paye M., Maibach H.. 2014. Mechanism of Skin Irritation by Surfactants and Anti-Irritants for Surfactants Base Broducts. In Handbook of Cosmetic Science and Technology, Fourth Edition CRC Press, 353-365.
  • [9] Lips A., Ananthapadmanabhan K.P., Vetha-muthu M., Hua X.Y., Yang L., Vincent C., Deo N., Somasundaran P. 2007. Role of Surfactant Micelle Charge in Protein Denaturation and Surfactant-Induced Skin Irritation, In Surfactants in Personal Care Products and Decorative Cosmetics Third Edition. CRC Press Taylor & Francis Group, 177-189.
  • [10] Moore PN, Puvvada S., Blankschtein D. 2003. "Challenging the surfactant monomer skin penetration model: Penetration of sodium dodecyl sulfate micelles into the epidermis". Jurnal of Cosmetic Science 54(1) : 29-49.
  • [11] Otzen D. 2011. "Protein-Surfactant interactions: A tale of many states". Biochimica et Biophysica Acta., 1814(5) : 562-91.
  • [12] Walters R. M., Fevola M.J., Librizzi J.J., Martin K. 2008. "Designing cleansers for the unique needs of baby skin". Cosmetics & Toiletries 123(12) : 53-60.
  • [13] Walters R. M., Mao G., Gunn E. T., Hornby S.. 2012. "Cleansing formulations that respect skin barrier integrity". Dermatology research and practice. 2012 : 1-9.
  • [14] Rhein L.D, Simion F.A. 1991. "Surfactant interactions with skin". Series in Surface Sciences. 32 : 33-49.
  • [15] Rhein L.D, Robbins C.R., Fernee K., Cantore R. 1986. "Surfactant structure effects on swelling of isolated human stratum corneum". Journal of the Society of Cosmetic Chemists. 37 : 125-139.
  • [16] Dominguez J.G., Balaguer F., Parra JL., Pelejero C.M. 1981. "The inhibitory effect of some amphoteric surfactants on the irritation potential of alkylsulphates". International Journal of Cosmetic Science 3(2) : 57-68.
  • [17] Tadenuma H., Yamada K., Tamura T.. 1999. "Analysis of protein mixed surfactant system interactions. The BSA-SDS and polyoxyethylenealkylether system". Journal of Japan Oil Chemists' Society. 48(3) : 207-213.
  • [18] Paye M., Block C., Hamaide N., Hüttman G.E., Kirkwood S., Lally C., Lloyd P.H., Makela P., Razenberg H., Young R. 2006. "Antagonisms between surfactants: The case of laundry detergents". Tenside Surfactant Detergents. 43(6) : 290-294.
  • [19] Blake-Haskins J.C., Scala D., Rhein L.D. 1986. "Predicting surfactant irritation from the swelling response of a collagen film". Journal of the Society of Cosmetic Chemists. 37(4) : 199-210.
  • [20] Bujak T., Wasilewski T., Nizioł-Łukaszewska Z. 2015 "Role of macromolecules in the safety of use of body wash cosmetics". Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 135 : 497-503.
  • [21] Ananthapadmanabhan, K.P., Moore D.J., Subramanyan K., Misra M., Meyer F. 2004. "Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing" Dermatologic Therapy. 17 : 16-25.
  • [22] Ananthapadmanabhan K. P., Mukherjee S., Chandar P. 2013. "Stratum corneum fatty acids: their critical role in preserving barrier integrity during cleansing". International Journal of Cosmetic Science 35(4): 337-345.
  • [23] Ananthapadmanabhan K. P., Yang L., Vincent C., Tsaur L., Vetro K., Foy V., Zhang S., Ashkenazi A., Pashkovski E., Subramanian V. 2009. "A novel technology in mild and moisturizing cleansing liquids" Quadrant 22(6) : 307-316.
  • [24] Salgin U., Çalimli A., Uysal B.Z. 2004. "Supercritical fluid extraction of jojoba oil". Journal of the American Oil Chemists' Society 81(3) : 293-296.
  • [25] Sahena F., Zaidul I., Jinap S. 2009. "Application of supercritical CO2 in lipid extraction-A review". Journal of Food Engineering 95(2) : 240-253.
  • [26] Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D. 2005. "Ekstrakcja nadkrytyczna w przemyśle spożywczym". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 12(4) : 5-16.
  • [27] Rój E., Dobrzyńska-Inger A., Kostrzewa D., Kołodziejczyk K., Sójka M., Król B., Miszczak A., Markowski J.. 2009. "Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nad krytycznych". Przemysł Chemiczny 88(12) : 1325-1330.
  • [28] Yang, B., Ahotupa M., Määttä P., Kallio H. 2011. "Composition and antioxidative activities of supercritical CO2-extracted oils from seeds and soft parts of northern berries". Food Research International, 44(7) : 2009-2017.
  • [29] Michorczyk P., Vogt O., Ogonowski J. 2015. "Analiza składu chemicznego ekstraktów z wybranych surowców roślinnych uzyskanych w nadkrytycznym CO2". Przemysł Chemiczny 94(8): 1316-1320.
  • [30] Fischer H., Scheuermann F., Hase C., Krause H. 1982. "Mild to the skin anionic tensides of basic protein aminolysates preparations containing them, and their use". US Patent 4,338,214.
  • [31] Cohen L., Martin M., Soto F., Trujillo F., Sanchez E.. 2016. "The Effect of counterions of linear alkylbenzene sulfonate on skin compatibility". Journal of Surfactants and Detergents. 19(1) : 219-222.
  • [32] Imokawa G, K. Sumura, M. Katsumi. 1975. "Study on skin roughness caused by surfactants: II. Correlation between protein denaturation and skin roughness". Journal of the American Oil Chemists' Society 52(12) : 484-489.
  • [33] Tavss E.A., Eigen E., Kligman A.M. 1988. "Anionic detergent-induced skin irritation and anionic detergent-induced pH rise of bovine serum albumin". Journal of the Society of Cosmetic Chemists 39(4) : 267-272.
  • [34] Phan TT, Attaphong C., Sabatini D.A. 2011. "Effect of extended surfactant structure on interfacial tension and microemulsion formation with triglycerides". Journal of the American Oil Chemists' Society 88: 1223-1228.
  • [35] Rosen M. J. 2004. Surfactants and interfacial phenomena. John New Jersey. Wiley & Sons.
  • [36] Wasilewski T., Sułek M.W. 2006. "The influence of micelle shape, size and the organization degree on the viscosity of cleansing products". Wiadomości PTK 9(1) : 14-20.
  • [37] Yang, B., Bonfigli A., Pagani V., Isohanni T., Von-Knorring A., Jutila A., Judin V.P,. 2009. "Effects of oral supplementation and topical application of supercritical CO2 extracted sea buckthorn oil on skin ageing of female subjects". Journal of Applied Cosmetology 27(1) : 1-13.
  • [38] Förster Th., Issberner U., Hensen H.T. 2000. "Lipid/surfactant compounds as a new tool to optimize skin-care properties of personal-cleansing product". Journal of Surfactant and. Detergents 3(3) : 345-352.
  • [39] Weber S., Saliou C., Packer L. 2001. Antioxidants. In Handbook of Cosmetic Science and Technology, New York. Marcel Dekker, Inc. Group. 299-301.
  • [40] Han N.R., Kim H.M., Jeong H.J. 2014. "The β-sitosterol attenuates atopic dermatitis-like skin lesions through down-regulation of TSLP". Experimental Biology and Medicine, 239(4) : 454-464.
  • [41] Bojanowicz H., Woźniak B. 2008. "Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę". Problemy Higieny i Epidemiologii. 89(4) : 471-475.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171436004

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.