PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 5 | 67--73
Tytuł artykułu

Zmiana paradygmatu nauki, czyli jak wyjść z Europy, do której wchodzimy?

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Change of Paradigm of Science, That Is to Say How to Leave from Europa, Which We Enter?
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zaproponowano przyjrzenie się wyzwaniom i szansom dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej w UE z perspektywy zachodzących w Europie zmian paradygmatu nauki. W tym celu przedstawiono specyfikę sytuacji, w jakiej znajdują się obecnie teoretycy ekonomii. Zwrócono uwagę na potrzebę poszukiwań zarówno na poziomie "co myśleć?" (poziom teorii), jak i na poziomie "jak myśleć?"(poziom metateorii). Podkreślono konieczność opracowania metaekonomii na miarę XXI wieku, czyli metaekonomii uwzględniającej implikacje paradygmatu nauki, w którym podstawową metaforą porządkującą myślenie jest ekosystem.(abstrakt oryginalny)
EN
The author of the article propose to analyse the chances for agriculture and food processing in European Union of perspective change of paradigm of science. She describes specific situation of economical and agricultural sciences. She notices the necessity of elaboration of new metaeconomy, whit enforces the transition of thinking ordered by ecosystem metaphor, and enables considering more complicated interactions then linear and one-way relationship in the scheme: subject-object, reason-effect.(original abstract)
Słowa kluczowe
PL
EN
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
67--73
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Arystoteles 1953: Polityka, Wrocław, ks. 3, 9, 19.
  • Bielik-Robson A. 2000: Inna nowoczesność. Pytania o współczesną formułę duchowości. Kraków.
  • Carnap R. 1969: Filozofia jako analiza języka nauki. Warszawa.
  • Steiner G. 2004: Gramatyki tworzenia. Poznań.
  • Jan Paweł II. 2003: Tryptyk Rzymski. Kraków.
  • Jan Paweł II. 2005: Pamięć i tożsamość. Kraków.
  • Kowalska M. 1994: Przyswajanie Derridy, czyli jak wyjść z Europy, do której wchodzimy? Przegląd Filozoficzny. Nowa Seria. Warszawa , nr 2, s. 67-92.
  • Kuhn T. 1968: Struktury rewolucji naukowych. Warszawa.
  • Meadows, D. H., Meadows D. L., Randers J., Behrens W. W. 1973: Granice wzrostu. Warszawa.
  • Najder-Stefaniak K. 2000: Pojęcie rozwoju zrównoważonego: implikacje teoretyczne i praktyczne: [W:] Zeszyty Naukowe SGGW Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 40, Warszawa, s. 39-48.
  • Płużański T. 1995: Filozofia dla ekonomistów. Warszawa.
  • Popper R. 1977: Logika odkrycia naukowego. Warszawa.
  • Schumacher E., F. 1981: Małe jest piękne. Warszawa.
  • Smith A. 1954: Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów. Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171436046

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.