PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 5 | 10--17
Tytuł artykułu

O wadliwym wdrożeniu przez Polskę dyrektywy o zwolnieniach grupowych

Autorzy
Warianty tytułu
About Deffect in Implementation the Directive on Collectiva Redundancies in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Główna teza artykułu opiera się na istniejącym już w literaturze przekonaniu, że polski ustawodawca niewłaściwie wdrożył dyrektywę o zwolnieniach grupowych. Próbę udowodnienia takiego poglądu autor opiera na przykładach konkretnych uregulowań polskiego porządku prawnego, które zostały poddane analizie w świetle treści i celu dyrektywy 98/59/WE. Z przeprowadzonych badań wynika, że już sama definicja zwolnienia grupowego budzi liczne i bardzo poważne zastrzeżenia, które mogą stanowić podstawę do uznania, iż Polska nienależycie wywiązała się z implementacji dyrektywy. Niektóre istniejące na tym polu nieprawidłowości zostały uznane za ewidentne. Inne natomiast za wywołujące mniejsze lub większe wątpliwości interpretacyjne. Niemal wszystkie natomiast zostały zobrazowane praktycznymi przykładami, aby ukazać pragmatyczny wymiar podjętych w artykule rozważań teoretycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
The main thesis of the present work is based on existing in literature conviction that polish legislator has incorrectly implemented the directive on collective redundancies. Attempt to prove this viewwas based on the examples of specific polish provisions which have been analyzed in the light of the wording and purpose of Directive 98/59/EC. The conducted research in this field shows that the very definition of collective redundancy generates numerous and serious legal uncertainties which can be the basis for a conclusion that Poland inadequately complied with the implementation of the abovementioned Directive. Some existing in this field abnormalities were found to be evident. While others as generating more or less interpretation doubts. Almost all have been illustrated with practical examples to show the pragmatic dimension of the theoretical considerations conducted in this paper. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
10--17
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Szczeciński
Bibliografia
  • Biernat, S. (2002). W: J. Barcz (red.), Prawo Unii Europejskiej. Zagadnienia systemowe. Warszawa.
  • Bosek, L. (2007). Bezprawie legislacyjne. Warszawa: LexisNexis.
  • Florek, L. (2003). Europejskie prawo pracy. Warszawa.
  • Krysińska-Wnuk, L. (2009). Regulacja zwolnień grupowych pracowników. Warszawa: Wolters Kluwer.
  • Maniewska, E. (2007). W: K. Jaśkowski (red.), Grupowe zwolnienia. Komentarz. Warszawa.
  • Pisarczyk, Ł. (2005). W: M. Latos-Miłkowska, Ł. Pisarczyk, Zwolnienia z przyczyn -niedotyczących pracownika. Warszawa.
  • Półtorak, N. (2000). W: S. Biernat (red.), Studia z prawa Unii Europejskiej. Kraków.
  • Rotkiewicz, M. (2009). Zwolnienia z przyczyn niedotyczących pracowników. Warszawa.
  • Rylski, M. (2015). Zwolnienia grupowe. Komentarz do ustawy. Warszawa: Difin.
  • Sanetra, W. (1990). O zakresie podmiotowym zwolnień z przyczyn po stronie zakładu pracy. Praca i Zabezpieczenie Społeczne, (5-6).
  • Sierocka, I. (2003). Nowe przepisy o zwolnieniach grupowych. Praca i Zabezpieczenie Społeczne, (12).
  • Suzdorf, J. (2003). Nowe przepisy o grupowych zwolnieniach. Część I. Służba Pracownicza, (7).
  • Śmigiel, M. (2012). Zwolnienia grupowe z przyczyn niedotyczących pracowników. Warszawa.
  • Walczak, K. (2009). W: J. Wratny, K. Walczak (red.), Zbiorowe prawo pracy. Komentarz. Warszawa.
  • Wąż, P. (2007). Koncepcja pracodawcy rzeczywistego w świetle art. 3 KP. Monitor Prawa Pracy, (3).
  • Wypych-Żywicka, A. (2014). W: K.W. Baran (red.), System prawa pracy. Тот V. Zbiorowe prawo pracy. Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171438202

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.