PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 2 (57) | 24--36
Tytuł artykułu

Bariery i pozytywne tendencje w rozwoju zrównoważonej konsumpcji w Polsce

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Obstacles and the Positive Tendencies in the Development of Sustainable Consumption in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zrównoważona konsumpcja jest jednym z głównych celów zrównoważonego rozwoju; jest zarazem mocno związana z urzeczywistnianiem jakości życia jako celu nadrzędnego nowego paradygmatu rozwoju. Zrównoważona konsumpcja, wraz ze zrównoważoną produkcją często bywają traktowane zarówno jako sedno zrównoważonego rozwoju oraz jako zagadnienie przekrojowe, które powinno być osadzone w innych celach tego rozwoju. Zauważono, że cel zrównoważonej konsumpcji i produkcji znajduje się na pierwszym miejscu pod względem powiązań z realizacją innych celów zrównoważonego rozwoju. Dlatego tak ważne jest, w odczuciu autorki artykułu, zajmowanie się problematyką zrównoważonej konsumpcji i włączanie jej zagadnień do odpowiednich polityk sektorowych, takich jak: turystyka, transport, rolnictwo, gospodarka energetyczna, czy budownictwo. Na początku należy jednakże dokonać swoistego rozpoznania, w jakim zakresie koncepcja ta jest realizowana w naszym kraju. Celem artykułu jest zidentyfikowanie barier oraz przedstawienie pozytywnych tendencji wprowadzania w Polsce koncepcji zrównoważonej konsumpcji. (fragment tekstu)
EN
The paper presents both the barriers and the possibilities in the implementation of the concept of sustainable consumption in Poland. At the beginning, the concept of sustainable consumption is discussed. Sustainable consumption as one important goal of the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) for the years of 2016-2030 is presented. Following, there are obstacles and positive tendencies in the development of sustainable consumption in Poland are analysed. It has allowed compiling a summary which can help to develop the Strategy of Sustainable Consumption in Poland. The article uses the method of critical analysis of literature. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
24--36
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekologii Terenów Uprzemysłowionych w Katowicach
Bibliografia
  • Akenji L., Bengtsson M., Making Sustainable Consumption and Production the Core of the Sustainable Development Goals, Kanagawa 2014.
  • Borys T., Wybrane problemy metodologii pomiaru nowego paradygmatu rozwoju - polskie doświadczenia, "Optimum. Studia Ekonomiczne" 2014 nr 3(69), s. 3-21.
  • Botsman R., Defining The Sharing Economy: What is Collaborative Consumption - And What Isn't?, www.fastcoexist.com.
  • Kieżel E., Konsumpcjonizm i dekonsumpcja w zachowaniach polskich konsumentów, w: E. Kieżel, S. Smyczek (red.), Zachowania konsumentów. Procesy unowocześniania konsumpcji, Warszawa 2014.
  • Kryk B., Jakość życia w kontekście zrównoważonego rozwoju, "Handel Wewnętrzny" 2012, lipiec-sierpień, t. 1, s. 145-155.
  • Kryk B., Zrównoważona jakość życia a zrównoważona konsumpcja i zachowania ekologiczne polskich konsumentów, "Handel Wewnętrzny" 2013 nr 6, s. 5-18.
  • Le Blanc D., Towards integration at last? The Sustainable Development Goals as a network of targets, Rio +20 working papers, December 2014, www.sustainabledevelopment. un.org.
  • Leszczak O., Paradoksy konsumpcjonizmu. Typologia i lingwosemiotyka, w: R. Stefański (red.), Życie w konsumpcji - konsumpcja w życiu - konsumpcja życia: współczesny człowiek w społeczeństwie konsumpcyjnym, "The Peculiarity of Man" 2012 nr 15, s. 41-58.
  • Lorek S., Fuchs D., Strong sustainable consumption governance - precondition for a deg rowth path?, "Journal of Cleaner Production" 2013 nr 38, s. 36-43.
  • Manuel A., van de Kerk G., Kleinjans R., Sustainable Society Index 2014, Hague 2014, s. 23-24, www.ssfindex.com.
  • Mont O., Lehner M., Heiskanen E., Nudging. A tool for sustainable behavior? Swedish Environmental Protection Agency Report 6643, December 2014, www.swedishepa.se.
  • Strategia Rozwoju Transportu do 2020 roku (z perspektywą do 2030 roku), Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Wodnej, Warszawa 22 stycznia 2013r., www. mir.gov.pl.
  • Strategia zmian wzorców produkcji i konsumpcji na sprzyjające realizacji zasad trwałego, zrównoważonego rozwoju, Dokument rządowy przyjęty przez Radę Ministrów w dniu 14 października 2003 roku, www.mg.gov.pl.
  • Thaler R., Sunstain C., Impuls. Jak podejmować właściwe decyzje dotyczące zdrowia, dobrobytu i szczęścia, Poznań 2008.
  • Throne-Holst H., Strandbakken P., From theory to practice - Towards an efficiency of consumption, w: E. Hertwich, T. Briceno, P. Hofstetter, A. Inaba (red.), Sustainable Consumption: The Contribution of Research, Trondheim 2005.
  • Wskaźniki zrównoważonego rozwoju Polski, Katowice 2011.
  • Wskaźniki zrównoważonego rozwoju, www.stat.gov.pl.
  • www.confmanager.com.
  • www.ft.com.
  • www.iisd.ca.
  • www.mg.gov.pl.
  • www.mos.gov.pl.
  • www.pieniadze.gazeta.pl.
  • www.ssfindex.com.
  • www.stat.gov.pl.
  • www.sustainabledevelopment.un.org.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171442370

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.