PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 4 | 126--133
Tytuł artykułu

Antioxidant Properties of Salvia Officinalis Leaves Preparations

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Właściwości antyutleniające preparatów z liści szałwii lekarskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Herbal preparations are one of the most widespread products. They include decoctions, infusions, extracts and essential oils. Their application is very diverse. The wide variety of properties is due to the richness of the active compounds. Sage preparations contain oils, bitterness, gums, resins, mineral salts, organic acids and polyphenols. Polyphenols content and also the antioxidant properties is very interesting and desirable feature. However the content of polyphenols depends not only on the herb, but also on the type of preparation. In this work we present a study on the antioxidant properties of extract, infusion and essential oil obtained from dried leaves od sage (Salvia officinalis). Experimental data showed that type of preparation strongly effect the total phenolic content and antioxidant properties measured by ferric reducing antioxidant power method. (original abstract)
Preparaty ziołowe są jednym z bardziej rozpowszechnionych produktów rynkowych. Do tej grupy wyrobów należą wywary, napary, wyciągi i olejki eteryczne. Ich zastosowanie jest bardzo zróżnicowane. Szeroka różnorodność właściwości związana jest z zawartością związków czynnych. Preparaty z szałwii mogą zawierać oleje, gorycze, gumy, żywice, sole mineralne, kwasy organiczne i polifenole. Zawartość polifenoli, a także wykazywanie właściwości przeciwutleniających jest bardzo ciekawą i pożądaną cechą. Jednakże zawartość polifenoli zależy nie tylko od analizowanego zioła, ale także od rodzaju wytworzonego z niego preparatu. W niniejszej pracy przedstawiono badania dotyczące właściwości przeciwutleniających ekstraktu, naparu i olejku eterycznego otrzymanego z suszonych liści szałwii lekarskiej (Salvia officinalis). Dane doświadczalne wykazały, że rodzaj preparatu silnie wpływa na za-wartość związków fenolowych oraz właściwości przeciwutleniające. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
126--133
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
  • [1] Benzie I.F., Strain J.J., 1996, The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. Analytical Biochemisty, 239 (1), 70-76.
  • [2] Corsi G., Bottega S., 1999, Glandular Hairs of Salvia officinalis: New data on morphology, localization and histochemistry in relation to function. Annals of Botany, 84, 657-664.
  • [3] Griffith H.W., 2002, Wielki leksykon witamin, ziół, składników mineralnych i suple-mentów. Tłum. S. Procyk, Amber, Warszawa.
  • [4] Haczyk M., 2013, Szałwia lekarska - zastosowanie w kosmetyce, http://biotechnolo-gia.pl/kosmetologia/artykuly/szalwia-lekarska-zastosowanie-w-kosmetyce, 12711 [ac-cess: 17.01.2016].
  • [5] Iwaniuk A., 2006, Atlas ziół krajowych. Bellona, Warszawa.
  • [6] Koksal E., Bursal E., Dikici E., Tozoglu F., Gulcin I., 2011, Antioxidant activity of Melissa officinalis leaves, Journal of Medicinal Plants Research, 5 (2), 217-222.
  • [7] Kosmopedia, 2014, Salvia Officinalis Extract, http://www.kosmopedia.org/encyklope-dia/salvia_officinalis_extract,875/ [access: 17.01.2016].
  • [8] Pizzale L., Bortolomeazzi R., Vichi S., Uberegger E., Conte L.S., 2002, Antioxidant activity of sage (Salvia officinalis and S fruticosa) and oregano (Origanum onites and O indercedens) extracts related to their phenolic compound content. Journal of the Science of Food and Agriculture, 82, 1645-1651.
  • [9] Lu Y, Foo L.Y., 2000, Flavonoid and phenolic glycosides from Salvia offocinalis. Phy-tochemistry, 55, 263-267.
  • [10] Lu Y, Foo L.Y., 2001, Antioxidant activities of polyphenols from sage (Salvia officinalis). Food Chemistry, 75, 197-202.
  • [11] Lu Y., Foo L.Y., 2002, Polyphenolics of Salvia. A review. Phytochemistry, 59, 117-140.
  • [12] Melchior H., Kastner, H., 1978, Przyprawy. Badania botaniczne i chemiczne. Wydawni-ctwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • [13] Miliauskasa G., Venskutonisa P.R., van Beekb T.A., 2004, Screening of radical scaven-ging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chemistry, 85, 231-237.
  • [14] Poracova J., Taylorova B., Salamon I., 2009, Essential oil from Salvia officinalis L. and its effect on microbial parameters of piglets in a model experiment. Herba Polonica, 55 (4), 78-85.
  • [15] Rusaczonek A., Żebrowska M., Waszkiewicz-Robak B., Ślusarczyk E., 2007, Evaluation of phenolic compounds content and antioxidant capacity of herbs, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 57(4), 483-488.
  • [16] Sarwa A., 2001, Wielki leksykon roślin leczniczych, Książka i Wiedza, Warszawa.
  • [17] Singleton V.L., Rossi J.A., 1965, Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic - phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
  • [18] Song F.L., Gan R.Y., Zhang Y., Xiao Q., Kuang L., Li H.B., 2010, total phenolic contents and antioxidant capacities of selected Chinese medicinal plants. International Journal of Molecular Science, 11, 2362-2372.
  • [19] Strzelecka H., Kowalski J. (red.), 2000, Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [20] Tayoub G., Odeh A., Ghanem I., 2012, Chemical composition and fumigation toxicity of Laurus nobilis L. and Salvia officinalis L. essential oils on larvae of khapra beetle (Trogoderma granarium Everts). Herba Polonica, 58 (2), 27-37.
  • [21] Tauber R.D., 2000, Przyprawy ziołowe w gastronomii i lecznictwie. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań.
  • [22] Ulubelen A, 2003, Cardioactive and antibacterial terpenoids from some Salvia species. Phytochemistry, 64, 395-399.
  • [23] Zimowska B., 2008,Fungi threatening the cultivation of sage (Salvia officinalis L.) in south-eastern Poland. Herba Polonica, 54 (1), 15-24.
  • [24] Zawiślak G., 2014, Yield and chemical composition of essential oil from Salvia offici-nalis L.in third year of cultivation. Herba Polonica, 60 (3), 13-22.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171444780

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.