PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 1(17) | 28--31
Tytuł artykułu

Wpływ obróbki wstępnej miazgi na napięcie powierzchniowe soków jabłkowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Effect of Pulp Pretreatment on the Surface Tension of Apple Juices
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono wyniki badania wpływu obróbki wstępnej na napięcie powierzchniowe soków jabłkowych. Surowcem były trzy odmiany jabłek: Idared, Golden Delicious, Red Delicious. Owoce umyto i po rozdrob-nieniu tłoczono na świeżo, upłynniano enzymatycznie w temperaturze 20°C i 45°C, mrożono i rozmrażano a następnie wytłoczono w koszowej prasie laboratoryjnej. Pomiaru napięcia powierzchniowego dokonywano metodą wiszącej kropli. Pomiary przeprowadzono w 10 powtórzeniach. Wyniki badań poddano analizie wariancji ANOVA oraz zbadano istotność różnic wykorzystując test Tukey'a. Badania wykazały, że obróbka wstępna i odmiana jabłek wpływa na napięcie powierzchniowe soków. Najwyższą wartością napięcia powierzchniowego charakteryzowały się soki otrzymywane bezpośrednio po rozdrobnieniu miazgi dla odmiany Idared, zaś najniższą wartość uzyskały soki po zastosowaniu obróbki enzymatycznej dla odmiany Golden Delicious. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents results of the effect of pretreatment on the surface tension of apple juices. The study included three varieties of apples: Idared, Golden Delicious, Red Delicious. The fruits were washed and after crushing freshly pressed. Then the pulp was enzymatically liquefied at 20 and 45°C, frozen and thawed and extruded at laboratory basket press The surface tension was measured using the pendent drop method. The measurements were carried out at 10 replicates. The results were statistically analysed by analysis of variance using the Tukey's test to evaluate the significance of differences. The investigation showed that pretreatment and apple variety have an influence on juice surface tension. The highest value of surface tension had juices after crushing of the pulp for Idared variety. The lowest value was obtained for juice enzymatic pretreatment for Golden Delicious variety. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
28--31
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lubline
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Cliff, M., Dever, M.C., Gayton, R. (1991). Juice extraction process and apple cultivar influences on juice properties. Journal of Food Science, 56, 1614-1627.
  • Gasik, A, Mitek., M, Ginalski., Z, Krysztoforski, M.A., Lesisz J.T., Sałata, B., Sazońska B., Śliwa A. (2012). Przetwórstwo owoców na poziomie gospodarstwa. Radom: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, ISBN 978-83-60185-98-8.
  • Główny Urząd Statystyczny, Departament Rolnictwa (2015). Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2014 r. Warszawa, ISSN1509-7099.
  • Hoorfar, M., Neumann, W.A. (2006). Recent progress in Axisymmetric Drop Shape Analysis (ADSA). Advances in Colloid and Interface Science, 121, 25-49. DOI:10.1016/ j.cis.2006.06.001.
  • Kalantarian, A., Saad, S.M.I., Neumann, A.W. (2013). Accuracy of surface tension measurement from drop shapes: The role of image analysis. Advances in Colloid and Interface Science, 199-200, 15-22, DOI:10.1016/j.cis.2013.07.004.
  • Makosz, E. (2013). Wczoraj, dziś i jutro polskiego jabłka. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11, 3-4.
  • Nadulski, R., Zawislak, K., Strzałkowska, K., Piekarski, D., Starek, A. (2012). The influence of thermal processing on the course of pressing juice from beetroot. TEKA Commission of Motorization and Energetics in Agriculture, 12(1), 163-167.
  • Oszmiański, J. (2002). Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław.
  • Pijanowski, E. (2004). Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa.
  • Singh, M.P., Singh, R.K. (2011). Correlation between ultrasonic velocity, surface tension, density and viscosity of ionic liquids. Fluid Phase Equilibria, 304, 1-6, DOI:10.1016/j.fluid.2011.01.029.
  • Strzałkowska, K., Nadulski, R., Wróblewska-Barwińska, K. (2011). Efektywność pozyskiwania soku z warzyw korzeniowych w zależności od stopnia rozdrobnienia miazgi i prędkości tłoczenia. Acta Scientiarum Polonorum, Technica Agraria, 10(3-4), 27-33.
  • Zadernowski, R., Oszmiański, J. (1994). Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wydawnictwo ART, Olsztyn. ISBN: 8386497009.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171446838

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.