PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | nr 134 Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii | 76--81
Tytuł artykułu

Wpływ temperatury i lepkości na proces fototautomerii 3-metylolumichromu (II)

Warianty tytułu
The Effect of Temperature and Viscosity on the Phototautomerism Process of 3-Methyllumichrome
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W poprzednich doniesieniach przedstawiono wyniki badań nad wpływem temperatury i lepkości na efekt fotoizomerii alloksazyn. Badania te nie dały jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co jest czynnikiem ograniczającym proces tautomerii - lepkość czy temperatura. Przeprowadzono w związku z tym dalsze pomiary pozostawiając przyjęty wcześniej układ 3-metylolumichrom (3MIc) - kwas octowy (AA) w metanolu. Widma emisyjne roztworów rejestrowano przy użyciu spektrofluorymetru Perkin-Elmer MPF-44A. Czasy życia fluorescencji wyznaczono przy pomocy fluorymetru fazowego w Instytucie Fizyki Politechniki Poznańskiej. Lepkość roztworów w granicach temperatur od 60 do -40°C zmierzono przy użyciu wiskozymetru Hopplera typ BH2. (fragment tekstu)
EN
The promoting role of temperature and acetic acid concentration on the phototautomerism of 3-methyllumichrome in acetic acid-methanol mixtures has been confirmed. The rate constants of the reaction calculated according to Stern-Volmer and diffusion controlled processes equations differ by the order of magnitude. The activation energies calculated from the lifetimes and intensities of fluorescence of alloxazinic and izoalloxazinic forms and estimated on the basis of diffussion controlled reaction equation gave different results too. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • A. Koziołowa, J. Kozioł: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 109, 95 (1983).
  • A. Koziołowa, M. Kreft: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 112, 115 (1981).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171447254

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.