PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 20 | 105--119
Tytuł artykułu

Badanie zafałszowań gatunkowych w wybranych produktach mlecznych pochodzenia konwencjonalnego, regionalnego i ekologicznego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Species Falsification Analysis of Chosen Conventional, Regional and Eco Dairy Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Szybka i wiarygodna identyfikacja składu żywności jest niezwykle istotna zarówno ze względów zdrowotnych, jak i ekonomicznych. Metody biologii molekularnej jak i PCR oraz jego odmiany cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza w kwestii identyfikacji zafałszowań. Wykorzystując metodę Multiplex-PCR przeanalizowano 24 produkty mleczne pod kątem zgodności składu gatunkowego mleka z deklarowanym przez producenta, uwzględniając produkty ekologiczne i regionalne (PDO). Mitochondrialny DNA (mtDNA) izolowano w oparciu o zestawy firmy A&A Biotechnology z drobną modyfikacją. Przy użyciu specyficznych starterów powielono fragment genów mitochondrialnych 12S i 16S rRNA, uzyskując produkty o wielkościach specyficznych dla gatunku: 256 pz dla DNA mleka krowy, 326 pz dla DNA mleka kozy i 172 pz dla DNA mleka owcy. Czułość oznaczenia ustalono na poziomie 2,5% zanieczyszczenia mlekiem krowim. Stężeń DNA nie standaryzowano po ekstrakcji, a najmniejsze ilości DNA, dla których uzyskano produkty amplifikacji, wynosiły 3,4 ng DNA z mleka krowiego i 31,8 ng z DNA sera owczego. Zastosowane metody ekstrakcji mtDNA i warunki amplifikacji umożliwiły szybką identyfikację mleka różnych gatunków zwierząt w 22 z 24 badanych serów. Wykazano zafałszowanie produktów zakupionych jako "oscypki" - wszystkie sery przebadane w tej grupie były wykonane w 100 % z mleka krowiego. (abstrakt oryginalny)
EN
Quick and reliable identification of food content is extremely important for both economic and health reasons. Methods of molecular biology such as PCR and its variations are gaining more and more popularity, especially in detecting falsifications. Twenty four dairy products examined for their milk content with the use of this method, including eco and regional PDO products. The samples were testes on the consistency between the declared and actual content of milk of different animal species. mtDNA was isolated with the use A&A Biotechnology sets, with some modifications. On the basis of starters' sequences, fragments of mitochondrial genes 12S and 16S rRNA were multiplied, which provided products of sizes specific for certain of animal species, respectively: 256 bp for cow, 326 bp for goat and 172 bp for sheep. Sensitivity of distinguishing was determined on the level of 2,5% for cows' milk addition. DNA concentration was not standardized after extraction, and the smallest amounts of DNA for which amplification products were obtained equaled 3,4 ng of DNA from cows' milk and 31,8 ng of DNA from sheep's cheese DNA. Applied methods of mtDNA extraction and conditions of amplification enabled routine and quick milk identification, in terms of its origin, in 22 for 24 examined cheeses. Falsification has been detected in dairy products called "oscypek". All the examined cheeses within this group appeared to be made of 100% from cows' milk. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
105--119
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Witelona w Legnicy
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Witelona w Legnicy
Bibliografia
  • Bottero M.T., Civera T., Anastasio A., Turi R.M., Rosati S., 2002, Identification of cow'smilk in ''buffalo'' cheese by duplex polymerase chain reaction, Journal of Food Protection, 65, 362-366.
  • Bottero M.T, Civera T., Nucera D., Rosati S., Sacchi B, Turi R.M., 2003, A multiplex polymerase chain reaction for the identification of cows, goats' and sheep's milk in dairy products, International Dairy Journal, 13, 277-282.
  • Chianese L., Laezza P., Smaldone L. A., Stingo C., Del Giovine L., Addeo F., 1990, Evaluation of bovine milk in the buffalo mozzarella cheese by two-dimensional electrophoresis, Scienza e Tecnica Lattiero-Casearia, 41, 315-326.
  • Chikuni K., Tabata T., Kosugiyama M., Monma M., Saito M., 1994, Polymerase chain reaction for detection of sheep and goat meats, Meat Science, 37, 337-345.
  • Dalmasso A., Fontanella E., Piatti P., Civera T., Rosati S., Bottero M. T., 2004, A multiplex PCR assay for the identification of animal species in feedstuffs, Molecular and Cellular Probes, 18, 81-87.
  • Dąbrowska A., Wałecka E., Bania J., Żelazko M., Szołtysik M., Chrzanowska J., 2010, Quality of UHT goat's milk in Poland evaluated by real-time PCR, Small Ruminant Research, 94, 32 - 37.
  • De S., Brahma B., Polley S., Mukherjee A., Banerjee D., Gohaina M., Singh K.P., Singh.
  • R., Datta T. K., Goswami S.L., 2011, Simplex and duplex PCR assays for species specific identification of cattle and buffalo milk and cheese, Food Control, 22, 690 - 696.
  • Di Pinto A., Conversano M.C., Forte V.T., Novello L., Tantillo G.M., 2004, Detection of Cow Milk in Buffalo "Mozzarella" by Polymerase Chain Reaction (PCR) Assay, Journal of Food Quality, 27, 428 - 435.
  • Di Pinto A., Forte V.T., Conversano M.C., Tantillo G.M., 2005, Duplex polymerase chain reaction for detection of pork meat, Food Control, 16, 391- 394.
  • EC Regulation No. 127/2008 COMMISSION REGULATION (EC) No 127/2008 of 13 February 2008 entering a designation in the register of protected designations of origin and protected geographical indications (Oscypek (PDO)).
  • Herman, L., 2001, Determination of the animal origin of raw food by species-specific PCR, Journal of Dairy Research, 68, 420 - 436.
  • Krauze S., 1975, Zarys nauki o środkach żywności, PZWL, Wydanie II, Warszawa.
  • Lopparelli, R. M., Cardazzo, B., Balzan, S., Giaccone, V., & Novelli, E., 2007, Real-Time TaqMan Polymerase chain reaction detection and quantification of cow DNA in pure water buffalo mozzarella cheese: Method validation and its application on commercial samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55, 3429 - 3434.
  • López-Calleja I., González I., Fajardo V., Rodríguez M.A., Hernández P.E., García T., Martín R., 2004, Rapid Detection of Cows' Milk in Sheeps' and Goats' Milk by a Species-Specific Polymerase Chain Reaction Technique, Journal of Dairy Science, 87, 2839 - 2845.
  • López-Calleja I., Alonso G., Fajardo V., Rodriguez M. A., Hernández P. E., García T., Martin R., 2005, PCR detection of cows' milk in water buffalo milk and mozzarella cheese. International Dairy Journal, 15, 1122 -1129.
  • López-Calleja I., González I., Fajardo V., Hernández P.E., García T., Martín R., 2007, Application of an indirect ELISA and a PCR technique for detection of cows' milk in sheep's and goats' milk cheeses. International Dairy Journal, 17, 87- 93.
  • Matsunaga T., Chikuni K., Tanabe R., Muroya S., Shibata K., Yamada J., Shinmura Y., 1999, A quick and simple method for the identification of meat species and meat products by PCR assay, Meat Science, 51, 143 -148.
  • Mayer H. K., 2005, Milk species identification in cheese varieties using electrophoretic, chromatographic and PCR techniques, International Dairy Journal, 15, 595 - 604.
  • Mayer H. K., Bürger J., Kaar N., 2012, Quantification of cow's milk percentage in dairy products - a myth? Analytical and Bioanalytical Chemistry, 403, 3031- 3040.
  • Meyer R., Höfelein C., Lüthy J., Candrian U., 1995, Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism analysis: A simple method for species identification in food, Journal of AOAC International, 78, 1542 -1551.
  • Molina E., De Frutos M., Ramos M., 2000, Capillary electrophoresis characterization of the casein fraction of cheeses made from cows', ewes' and goats' milks, Journal of Dairy Research, 67, 209- 216.
  • Ramos M., Juarez M., 1986, Chromatographic, electrophoretic and immunological methods for detecting mixtures of milks from different species, International Dairy Federation, Brussels, pp. 175 -187.
  • Rance F., Grandmottet X., Grandjean H., 2005, Prevalence and main characteristics of schoolchildren diagnosed with food allergies in France, Clinical Experimental Allergy, 35, 167-172.
  • Rea S., Chikuni K., Branciari R., Sukasi Sangamayya R., Ranucci D., Avellini P, 2001, se of duplex polymerase chain reaction (duplex PCR) technique to identify bovine and water buffalo milk used in making mozzarella cheese, Journal of Dairy Research, 68, 689 - 698.
  • Ritcher W., Krause I., Graf C., Sperrer I., Schwarza C., Klostermeyer H., 1997, An indirect competitive ELISA for the detection of cows' milk and caseinate in goat's and ewes' milk and cheese using polyclonal antibodies against bovine g-caseins, Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, 204, 21- 26.
  • Teletchea F., Maudet C., Hänni C., 2005, Food and forensic molecular identification: update and challenges, Trends in Biotechnology, 23, 359 - 366.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171447656

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.