PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 2(18) | 15--18
Tytuł artykułu

Innowacje w akwakulturze zapewniające zdrową produkcję ryb

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Innovation in Aquaculture to Ensure Healthy Fish Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono analizę innowacyjnych systemów przepływowych w sektorze akwakultury. Pytania badawcze, jakie zostały postawione dotyczyły kosztów produkcji w zależności od zastosowanych w gospodarstwie rybackim systemów przepływowych. Celem badań była ocena, które systemy są bardziej opłacalne pod względem ekonomicznym. Badania przeprowadzono w dwóch różnych rodzajach przedsiębiorstw: gospodarstwo gdzie zastosowano systemy przepływowe otwarte i gospodarstwo z systemem zamkniętym (recyrkulacyjne - RAS). Wyniki wskazują, że bardziej efektywne z ekonomicznego punktu widzenia, są systemy RAS. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents an analysis of the innovative flow-through systems in the aquaculture sector. The research questions were related to the cost of production and depending on used flow systems in the fish farms. The aim of the tests was evaluated which from the systems are more economically. The research was made in two different type of water flow: flow-through systems and recirculating aquaculture systems (RAS). The results indicated which system is more efficient from the economical point of view. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
15--18
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Colt, J., Rijn van, J. 2006. Denitrification in recirculating systems: Theory and applications. Aquacultural Engineering, 34(3), 364-376.
  • Czarkowski, T., Stabiński, R. 2015. Charakterystyka, preferencje i opinie konsumentów ryb bezpośrednio korzystających z oferty gospodarstw rybackich, Komunikaty Rybackie, 1.
  • Dam, A.A., Valenti, W.C., Zhang, W., Austin, B. ,Benzie, J. A. H., Costa-Pierce, B.A., Farrell, A.P., Gatlin, D.M., Hulata, G., Little, D.C., Viana, M.T. 2015. Itroduction Aquaculture Reports, Aquaculture Reports, 1, A1-A2.
  • Kowalski, R. 2011. Wpływ produkcji pstrąga na środowisko naturalne. Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, http://www.terazpstrag.pl/o-pstragu/wplyw-produkcji-pstraga-na-srodowisko-naturalne/ -dostęp 05.2016.
  • Nazar, A.K.A., Jayakumar R., Tamilmani, G. 2013. Recirculating aquaculture systems, http://www.eprints.cmfri.org.in/9712/1/AKA_Nazar.pdf - dostęp 05.2016.
  • Popma, T., Masser, M. 1999. Tilapia Life History and Biology, SRAC Publication. 283, 3.
  • Wojnowski, J. 2005. (praca zbiorowa, red. Wojnowski, J.) Wielka Encyklopedia PWN. Wydawnictwo PWN, Warszawa, ISBN 830114419X.
  • Wspólna Polityka Rybołówstwa, 2009. Urząd Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, Luksemburg, 28-29.
  • Żelaziński T., 2010. Badania procesu ekstruzji mieszanek z udziałem gryki i kukurydzy. Zeszyty Problemowe Po-stępów Nauk Rolniczych, 546, 375-381.
  • www.asc-aqua.org dostęp 05.2016.
  • www.igwp.org.pl dostęp 05.2016.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171447804

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.