PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 451 Finanse publiczne | 89--98
Tytuł artykułu

Czynniki wpływające na rozwój sieci bankomatów w krajach Europy Środkowej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Factors Affecting The Development of The Atm Network in Central Europe
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule została podjęta próba analizy rozwoju sieci bankomatów w krajach Europy Środkowej - w Polsce, Czechach, na Węgrzech, w Słowenii oraz na Słowacji w latach 2000-2014. We wszystkich wymienionych krajach zauważono znaczny wzrost liczby bankomatów. Analizując czynniki wpływające na zmienność sieci bankomatów, wykorzystano program GRETL. Podczas analizy badań panelowych nie stwierdzono jednego, istotnego kierunku zależności pomiędzy wybranymi zmiennymi objaśniającymi a zmienną objaśnianą, jaką była sieć bankomatów w poszczególnych krajach. Niemniej jednak, poddając analizie sytuację w poszczególnych krajach, udowodniono m.in., że wzrost liczby kart płatniczych pozytywnie wpływa na rozwój sieci bankomatów oraz że spadek placówek i liczby banków również sprzyja wzrostowi liczby bankomatów w analizowanych systemach bankowych(abstrakt oryginalny)
EN
The author of the article attempted to analyse the development of ATM networks in the countries of Central Europe - Poland, the Czech Republic, Hungary, Slovenia and Slovakia in the period 2000-2014. In all these countries we noted a significant increase in the number of ATMs. In the analysis of the factors affecting the volatility of the ATM network the GRETL program was used. The analysis of the research panel showed thatthere was one important direction of the relationship between selected explanatory variables and the dependent variable which was a network of ATMs in different countries. The detailed analysis of particular countries proved, among others, that the increase in the number of payment cards has a positive effect on the development of the ATM network, and that the decrease in the number of outlets and banks also promotes the growth of the number of ATMs in the analysed banking systems(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
89--98
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Borcuch A., 2014, Bankowość elektroniczna w Polsce, CeDeWu.pl, Warszawa.
  • Bury A., 1999, Karty płatnicze, CeDeWu, Warszawa.
  • Dwojak Ł., 2014, Strategia wielokanałowej dystrybucji a konkurencyjność banku, CeDeWu.pl, Warszawa.
  • Grzywacz J., 2006, Podstawy bankowości, Difin, Warszawa.
  • Kaszubski R., Obzejta Ł., 2012, Karty płatnicze w Polsce, Wydawnictwo LEX a Wolters Kluwer business, Warszawa.
  • King B., 2013, Bank 3.0, nowy wymiar bankowości, Wydawnictwo Studio Emka, Warszawa.
  • Kotliński G., 2016, Innowacje informacyjne w bankowości, ujęcie ilościowe i jakościowe, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  • Lee J., Allaway A., 2002, Effects of personal control on adoption of self-service technology innovations, Journal of Service Marketing, vol. 16, no. 6, s. 553-572.
  • NBP, 2008, Notatka na temat porównania wybranych elementów polskiego systemu płatniczego z systemami płatniczymi innych krajów Unii Europejskiej [oprac. R. Krawczyk], Warszawa.
  • NBP, 2014, Analiza opłat na rynku usług bankomatowych w Polsce. Raport analityczno-badawczy, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171450607

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.