PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | z. 44 | 42--62
Tytuł artykułu

Dwupoziomowy model cybernetyczny zarządzania przedsiębiorstwem

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Two-Level Cybernetic Model Management of the Enterprise
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono sposób modelowania przedsiębiorstwa rynkowego za pomocą prostej teorii układów cybernetycznych bazującej na pojęciu czarnej skrzynki operującej wektorem wejścia i wyjścia. Sterowniczy proces zarządzania przedsiębiorstwem został rozpatrzony dualnie, jako długoterminowe zarządzanie strategiczne i bieżące zarządzanie operacyjne. Mechanizm zarządzania strategicznego został zilustrowany przy pomocy tzw. prostego modelu cybernetycznego typu P wejście-wyjście. Natomiast elastyczność zarządzania operacyjnego została zobrazowana za pomocą klasycznego modelu sterowania P|R zawierającego dodatkowo specjalny układ regulacji, wnoszący określoną korektę wektora wyjściowego stosownie do założonych kryteriów operacyjnych. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents a method of modeling enterprise market with a simple theory of cybernetic systems based on the concept of black box vector is handling inputs and outputs. Control the management of the company was considered as a long-term strategic management and ongoing operational management. The mechanism of strategic management was illustrated by the so-called. a simple model of cyber P input-output. In contrast, operational management flexibility is illustrated by the classical model of control P | R containing additional special control system, the applicant specified output vector adjustment in accordance with the established operational criteria. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
42--62
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Marynarki Wojennej
Bibliografia
  • 1. Ansoff H. I. (1985), Zarządzanie strategiczne. PWE Warszawa.
  • 2. Ashby W. R., (1963), Wstęp do cybernetyki. PWN, Warszawa.
  • 3. Dz. U. z dn. 2 lipca 2004r. Nr 173, poz. 1807 z późn. zm., art. 4, ust. 1.
  • 4. Ficoń K. (2001), Systemy informatyczne przedsiębiorstw. BEL Studio Warszawa.
  • 5. Ficoń K. (2006), Badania operacyjne stosowane. Modele i aplikacje. BEL Studio Warszawa.
  • 6. Gomółka Z., (2000), Cybernetyka w zarządzaniu. A.Wyd. Placet Warszawa.
  • 7. Gościński J.W. (1968), Elementy cybernetyki w zarządzaniu. PWN, Warszawa.
  • 8. Kay J. (1991), Economics and Business, "The Economic Journal", January 1991, no 101.
  • 9. Kempisty M. (1973), Mały słownik cybernetyczny. WP Warszawa.
  • 10. Kodeks Cywilny, art. 55. Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r., Dz.U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.
  • 11. Kodeks Spółek Handlowych z dn. 15 września 2000 r., art. 8 §2 i art. 22 §1. Dz.U. Nr 94, poz. 1037.
  • 12. Kossecki J. (1975), Cybernetyka społeczna. PWN Warszawa.
  • 13. Kowalewski J. (2008), O modelowaniu przedsiębiorstwa w ujęciu cybernetycznym. Zeszyty Naukowe AE Poznań nr 104/2008.
  • 14. Koźmiński A.K., Piotrowski W. (1996), Zarządzanie. Teoria i praktyka, WN PWN, Warszawa.
  • 15. Kulik Cz., Tadeusiewicz R. (1974), Elementy cybernetyki ekonomicznej. AE Kraków.
  • 16. Lange O. (1965), Wstęp do cybernetyki ekonomicznej. PWN Warszawa.
  • 17. Leksykon Naukowo-Techniczny (1984) WN-T Warszawa.
  • 18. Penc J. (1997), Leksykon biznesu. A. Wyd. Placet Warszawa.
  • 19. Penc J. (2002), Zarządzanie strategiczne. Perspektywiczne myślenie - systemowe działanie. A. Wyd. Placet Warszawa.
  • 20. Rose J. (1973), Anatomia i fizjologia automatyzacji. WP Warszawa.
  • 21. Skowronek Cz, Sarjusz-Wolski Z. (1999), Logistyka w przedsiębiorstwie. PWE, Warszawa.
  • 22. Szydło M. (2006), Swobody rynku wewnętrznego a reguły konkurencji. Między konwergencją a dywergencją, Wyd. Dom Organizatora, Toruń.
  • 23. von Bertalanffy L. (1984), Ogólna teoria systemów. Podstawy, rozwój, zastosowania. PWN Warszawa.
  • 24. Wiener N. (1948), Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine. MIT-Press, New York.
  • 25. Witkowski J. (1998), Logistyka firm japońskich. AE Wrocław.
  • 26. Zieleniewski J. (1974), Współczesne problemy zarządzania. PWE Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171454449

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.