PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 85 | 87--96
Tytuł artykułu

Trends in the Production of Baked Goods Based on a Case Study of "TOSTA" Co-Operative

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Tendencje w produkcji wyrobów piekarniczych na przykładzie Spółdzielni Produkcyjnej "TOSTA"
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Chleb stanowi bardzo ważną pozycję w codziennej diecie polskiego społeczeństwa. Celem badania było wskazanie tendencji w produkcji wyrobów piekarniczych przez lokalnych producentów oraz wskazanie dynamiki zmian cen pieczywa. Badanie przebiegało duetapowo. Pierwszy etap badań miał na celu zbadanie opinii na temat tendencji w spożyciu pieczywa w gospodarstwach domowych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. W drugim etapie dokonano analizy struktury spożycia wybranych gatunków chleba mieszanego sprzedanego przez Spółdzielnię Produkcyjną "Tosta". Wyniki badań z lat 2010-2013, dotyczące sprzedaży pieczywa w analizowanej spółdzielni, pozwalają na stwierdzenie, że stosunkowo niewielki udział w całej wyprodukowanej ilości dotyczył chleba żytniego i pszennego, a zdecydowanie największym popytem charakteryzował się chleb mieszany. Badania dynamiki cen wskazują, iż w badanym okresie ceny pieczywa rosły.(abstrakt oryginalny)
EN
Bread plays a very important role in the daily dietary habits of the Polish society. The aim of the study was to identify changes in the production schemes of bakery products by local producers, and the fluctuation in pricing. The study was carried out in two stages. The first stage was to investigate bread consumption preferences among households in the Kuyavian -Pomeranian province. In the second stage, researchers examined the consumption of different types of mixed bread produced by "Tosta" cooperative bakery. Studies for 2010-2013 proved that mixed bread was the most popular type of bread sold by the co-operative bakery, considerably more successful than the other two types of bread - rye and wheat. This is confirmed by the sales results for the period. Throughout the whole period steady increase in the price of bread was observed.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
87--96
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Bibliografia
  • Jurga R. 2013. Prawie wszystko o mąkach i pieczywie całoziarnowym (razowym) [Almost all about the flours and wholemeal bread]. Prz. Zboż.-Młyn. 3, 2. [in Polish]
  • Karczewska P., Ceglińska A. 2013. Charakterystyka zbóż chlebowych uprawianych w Polsce [Characteristics of grain bread grown in Poland]. Prz. Zboż.- Młyn. 5, 8. [in Polish]
  • Mielcarz M. 2005a. Rola pieczywa w życiu człowieka z uwzględnieniem pieczywa dietetycznego. Cz. I [The role of bread in human life including diet's bread. Part I]. Cukier. Piekar. 10, 52-57. [in Polish]
  • Mielcarz M. 2005b. Rola pieczywa w życiu człowieka z uwzględnieniem pieczywa dietetycznego. Cz. II [The role of bread in human life including diet's bread. Part II]. Cukier. Piekar. 10, 54-57. [in Polish]
  • Mościcki L. 2009. Ekspertyza - produkty pełnoziarniste. Lublin, Uniw. Przyrod. [in Polish]
  • Piekut. M. 2008. Konsumpcja pieczywa w polskich gospodarstwach domowych [Consumption of bread in Polish households]. Prz. Piekar. Cukier. 10, 16-18. [in Polish]
  • Piekut M. 2008. Poziom i struktura spożycia produktów zbożowych w różnych typach gospodarstw domowych [The level and structure of consumption of cereal products in different types of households]. Prz. Zboż.-Młyn. 10, 2. [in Polish]
  • Rocznik Statystyczny. Kobiety w Polsce. [Statistical Yearbook. Women in Poland]. 2013. Warszawa, GUS. [in Polish]
  • Szajewska A., Haber T., Ceglińska A. 2001. Pieczywo źródłem białka [Bread source of protein]. Prz. Piekar. Cukier. 3, 2-3. [in Polish]
  • Świetlik K. 2012. Konsumpcja pieczywa i produktów zbożowych w Polsce w latach 1990-2011 [The consumption of bread and cereal products in Poland in the years 1990-2011]. Prz. Zboż.-Młyn. 11, 5. [in Polish]
  • Portal spozywczy.pl, www.portalspozywczy.pl/zboza-oleiste/wiadomości/producenci-spozycie-pieczywa- -w-polsce-spada, access: 3.05.2015.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171457025

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.