PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 21 (XXI) | nr 23 (2) | 67--78
Tytuł artykułu

Nutrition Value Labeling on Food Packaging - Research with Use of Informative Technology Tools

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Informacje o wartości odżywczej na opakowaniach produktów spożywczych - badania z wykorzystaniem narzędzi informatycznych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Zamieszczanie informacji odżywczej oraz składu środków spożywczych jest obligatoryjne na ich opakowaniach zgodnie z Rozporządzeniem (WE) 1169/2011. W krajach Unii Europejskiej regulacja ta obowiązuje od 13 grudnia 2014 r., zamieszczanie wartości odżywczej na opakowania będzie obowiązkowe od 13 grudnia 2016 r. Rozpowszechnianie informacji dotyczącej kaloryczności, wartości odżywczej, a także składu jest istotne w związku z panującą epidemią otyłości w krajach wysokorozwiniętych, a także wobec wzmacniającego się trendu na rynku spożywczym związanym z przywiązywaniem wagi do zachowań zdrowotnych przez konsumentów. Większość producentów żywności zamieszcza tego typu informacje na opakowaniach, jednak ich forma graficzna jest dowolna. Przedmiotem badań były opakowania obecne w polskiej ofercie rynkowej, jak i projekty opakowań przygotowane w oparciu na wytycznych amerykańskiego organu nadzoru nad rynkiem żywności Food and Drug Administration (FDA). Za pomocą programu komputerowego (Tobii Studio) badano szybkość odszukiwania informacji (czas pomiędzy wyświetleniem zdjęcia a kliknięciem na obszar opakowania zawierający wskazane dane) dotyczącej wartości odżywczej produktów żywnościowych. Badaniom poddano 52 osoby w różnym wieku. Badania nie umożliwiły wskazania formy graficznej prezentacji tego typu informacji powodującej najszybsze ich odszukiwanie na opakowaniu. Konsumenci deklarowali, że prezentacja wartości odżywczej produktu w przeliczeniu na 100 g oraz na porcje jest dla nich pomocna, między innymi w porównaniach między produktami. Ponadto w badaniu ankietowym zbadano preferencje konsumentów dotyczące sposobu prezentacji tego typu danych na opakowaniach produktów spożywczych. Należą do nich między innymi informacje dotyczące zawartości cholesterolu, błonnika pokarmowego, soli oraz cukru. Przeprowadzone badania pozwoliły pozytywnie zweryfikować przydatność narzędzi informatycznych w badaniach nad informacyjnością opakowań. (abstrakt oryginalny)
EN
Placing nutrition value and food composition is obligatory on the packaging according to Regulation (EU) 1169/2011. In European Union countries this regulation applied on 13.12.2014, but nutrition value labeling is obligatory from 13.12.2016. Spreading information about energy value, nutrition facts and composition is important in view of obesity epidemic in high developed countries and also in consideration of strengthening consumer health preservation trend on food market. The majority of food producers places this type of information on the packaging, but the graphic form is elective. Subjects of research were present on Polish market food packages and also designed packaging images in accordance with guidelines of Food and Drug Administration from United State of America. Using the computer program (Tobii Studio) the retrieval speed of information of nutritional value (time between displaying images and click on the area of the package containing the specified data) was investigated. On this basis A/B test was conducted, in order to elect better version of packaging, allowing faster information searching. User Experience tools were reviewed for utility to the testing of packaging. The study allowed to indicate form of graphical presentation of this type of information causing them fast retrieval on the packaging. Also range of required on packaging nutritional information was researched in questionnaire form. The study involved 52 persons of all ages. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
67--78
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Borusiewicz A., Zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu spożywczego związane z jego opakowaniem, [in:] Jakość, bezpieczeństwo, ekologia w sektorze rolno-spożywczym. Kierunki rozwoju, ed. by M. Wiśniewska, E. Malinowska, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Sopot 2008.
  • [2] Cholewa-Wójcik A., Kawecka A., The influence of effectiveness of packaging elements on the consumers' preferences with the use of marketing eye-tracking techniques, "Modern Management Review" 22/1 (2015), p. 49-61.
  • [3] Chudley J., Allen J. Projektowanie witryn internetowych User Experience, Helion, Gliwice 2013.
  • [4] Colby S.E., Johnson L., Scheett A., Hoverson B., Nutrition marketing on food labels, "J. Nutr. Educ. Behav." 42/2 (2010), p. 92-98.
  • [5] Foltran F., Verduci E., Ghidina M., Campoy C., Jany K.D., Widhalm K., Biasucci G., Vogelen C., Halpern G.M., Gregori D., Nutritional Profiles in a Public Health Perspective: A Critical Review, "Journal of International Medical Research" 38/2 (2010), p. 318-385.
  • [6] Hersey J.C., Wohlgenant K.C., Arsenault J.E., Kosa K.M., Muth M.K., Effects of front-ofpackage and shelf nutrition labeling systems on consumers, "Nutr. Rev." 71/1 (2013), p. 1-14.
  • [7] http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm20026097.htm (last accessed: 28.09.2015).
  • [8] http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm114155.htm (last accessed: 28.09.2015).
  • [9] http://www.flabel.org/en/ (last accessed: 28.09.2015).
  • [10] Kabaja B., Kryteria oceny znakowania opakowań jednostkowych suplementów diety, Ph.D. thesis, UEK Kraków 2016.
  • [11] Lisińska-Kuśnierz M., Food Packaging as Non-satisfactory Communication Instrument in Opinion of Consumers, [in:] Commodity Science in Research and Practice - Innovations in product development and packaging, ed. by A. Cholewa-Wójcik, A. Kawecka, Polish Society of Commodity Science, Cracow 2014.
  • [12] Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M. Opakowania w ochronie konsumenta, Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków 2006.
  • [13] Nestle M., Ludwig D.S., Front-of-Package Food Labels Public Health or Propaganda?, "JAMA"303/8 (2010), p. 771-772.
  • [14] Ollberding N.J., Wolf R.L., Contento I.R., Food Label Use and Its Relation to Dietary Intake among US Adults, "Journal of the American Dietetic Association" 2010/8.
  • [15] Panfil-Kuncewicz H., Mieczkowska M., Staniewski B., Staniewska K., Znakowanie żywności przyjazne konsumentom na przykładzie płynnych przetworów przemysłu owocowowarzywnego, "Problems of World Agriculture" 2010/10, p. 25.
  • [16] Platkin et al., The effect of menu labeling with calories and exercise equivalents on food selection and consumption, "BMC Obesity" 2014/1, p. 21.
  • [17] Rundle-Thiele S., Kubacki K., Leo C., Arli D., Carins J., Dietrich T., Palmer J., Szablewska N., Social Marketing: Current Issues and Future Challenges, [in:] Contemporary Issues in Social Marketing, ed. by K. Kubacki and S. Rundle-Thiele, Cambridge Scholar Publishing, Newcastle upon Tyne 2013.
  • [18] Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2011 on the provision of food information to consumers, amending Regulations (EC) No 1924/2006 and (EC) No 1925/2006 of the European Parliament and of the Council, and repealing Commission Directive 87/250/EEC, Council Directive 90/496/EEC, Commission Directive 1999/10/EC, Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council, Commission Directives 2002/67/EC and 2008/5/EC and Commission Regulation (EC) No 608/2004, O. J. L 304/18.
  • [19] Roodenburg A.J.C., Popkin B.M., Seidell J.C., Development of international criteria for a front of package food labelling system: the International Choices Programme, "European Journal of Clinical Nutrition" 2011/65, p. 1190-1200.
  • [20] Talagala I.A., Arambepola C., Use of food labels by adolescents to make healthier choices on snacks: a cross-sectional study from Sri Lanka, "Public Health" 2016/16, p. 739.
  • [21] Vyth E.L., Steenhuis I.H., Brandt H.E., Roodenburg A.J., Brug J., Seidell J.C., Methodological quality of front-of-pack labeling studies: a review plus identification of research challenges, "Nutr. Rev." 70/12 (2012), p. 709-720.
  • [22] Wansink B., How do front and back package labels influence beliefs about health claims?, "J. Consum. Aff." 37/2 (2003), p. 305-316.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171457769

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.