PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 49(4) | 57--69
Tytuł artykułu

Inżynieria oprogramowania. Przegląd metodyk

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Software Engineering. Review of Methodologies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule dokonano przeglądu niektórych metodyk inżynierii oprogramowania oraz oceniono ich wady i zalety. Przedstawiono najnowsze tendencje szczególnie w obszarze rozwiązań typu BPMN. Pokazano przyczyny, które wymusiły stworzenie narzędzi w ramach inżynierii oprogramowania. W kolejnych częściach artykułu zawarto opisy trzech metodyk - obiektowej, strukturalnej i BPMN. W zakończeniu porównano i oceniono przydatność poszczególnych metodyk. (abstrakt oryginalny)
EN
The author made a short review of some software engineering methodologies. Evaluation of strengths, weaknesses, and limitations of these methodologies is made in this paper. The author brings forward new perspectives in this area: the BPMN (Business Process Modelling Notation) methodology. In point 2, there are shown some reasons for creating particular tools in the software engineering area of interest. Points 3-5 contain a short description of three of them: structured approach, object approach and BPMN. In the conclusion part, the author made comparisons and evaluated usefulness of particular methodologies. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
57--69
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Warszawa
Bibliografia
  • AgileAlliance (2015), http://www.AgileAlliance.org [dostęp: 25.12.2015].
  • Booch G. (1994), Object Oriented Analysis and Design with Applications (2nd Edition), Benjamin/Cummings.
  • BPMN (2015), http://www.omg.org/bpmn/index.htm [dostęp: 25.12.2015].
  • BPMN 2.0 (2015), http://www.omg.org/spec/BPMN/2.0. [dostęp: 25.12.2015].
  • Coad P., Yourdon E. (1989), Object-Oriented Analysis, Yourdon Press.
  • Coad P., Yourdon E. (1991), Object-Oriented Design, Yourdon Press.
  • Dahl O., Dijkstra E.W., Hoare C.A. (1972), Structured Programming, Academic Press, London.
  • Dijkstra E.W. (1968), Letters to the editor: go to statement considered harmful, "Communications of the ACM", No. 11(3).
  • dimsboiv (2015), http://dimsboiv.uqac.ca/8INF851/web/part1/introduction/The_Agile_Manifesto.pdf [dostęp: 25.12.2015].
  • Knuth D. (1968), The Art of Computer Programming, Vol.1, Addison-Wesley, London.
  • Knuth D., Floyd R. (1971), Notes on avoiding 'go to' statements, "Information Processing Letters", No. 1, February.
  • Rumbaugh J., Blaha M., Premerlani W., Eddy F., Lorensen W. (1991), Object-Oriented Modeling and Design, Prentice-Hall, New York.
  • Unold O. (2015), http://www.zio.iiar.pwr.wroc.pl/ [dostęp: 28.12.2015].
  • Wirfs-Brock R., Wilkerson B., Wiener R. (1990), Designing Object-Oriented Software, Prentice-Hall, New York.
  • http://www.software.com.pl/konferencje/sperspective [dostęp: 28.12.2015].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171458429

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.