PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 3(19) | 5--13
Tytuł artykułu

Systemowa struktura urządzeń przetwórstwa spożywczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
System Structure of the Food Processing Equipment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł przedstawia strukturę urządzeń przetwórstwa spożywczego w systemowym ujęciu. Analizy dokonano nie tylko w jej szerzej stosowanym znaczeniu materialnym, ale również formalnym, ukazując surowcowe źródła funkcji i sposobów ich spełnienia w urządzeniach. Stanowi przyczynek do integrowania wiedzy w dziedzinie inżynierii procesowej. (abstrakt oryginalny)
EN
The article is showing the structure of the food processing equipment in the system presentation. They made analysis not only in material, but also formal meaning for her more widely applied, portraying raw material sources of the function and ways of fulfilling them in devices. A monograph on integrating the knowledge in the field of procedural engineering is providing. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
5--13
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Koszalińska
  • Politechnika Koszalińska
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Adair, J. (2008). Sztuka twórczego myślenia. Źródła innowacji i świetnych pomysłów. Wyd. Wolters Kluwer, Warszawa. ISBN: 978-837-526-648-1.
  • Brennan, J. (1968). Food engineering operations. Elsevier Publ. Co.
  • Cempel, Cz. (2005). Nowoczesne zagadnienia metodologii i filozofii badań. Radom, Wyd. Instytut Technologii i Eksploatacji. ISBN: 978-837-204-324-8.
  • Diakun, J. (2016). Rozprawa - suita - o projektowaniu. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego IPS 2(18), 5 - 9.
  • Diakun, J. (2005). Eksploatacja w praktyce inżynierskiej przemysłu spożywczego. Wyd. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej. ISBN: 978-3-527-32528-3.
  • Dutkiewicz, D., Dowgiałło, A. (2006). Wykorzystanie właściwości fizycznych surowców rybnych w rozwoju mechanizacji ich obróbki. Inżynieria Rolnicza, 7, 133-144
  • Dutkiewicz, D. (2012). Systemowe i holistyczne aspekty integrowania wiedzy dla potrzeb nauczania inżynierii procesowej przetwórstwa spożywczego. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3(3), 11-14.
  • Dutkiewicz, D., Słowiński, B. (2013). Systemowa integracja zróżnicowania surowców, maszyn i aparatów przetwórstwa spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2.
  • Gawrysiak, M. (1998). Edukacja metatechniczna. Radom, Monografia 32, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej
  • Haman, J. (1989). Właściwości fizyczne surowców a problemy projektowania maszyn spożywczych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, z. 355 PWN.
  • Lewicki, P., Lenart, A., Kowalczyk, R. (1982). Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa. ISBN: 978-832-043-227-8.
  • Pink, D.H. (2011). Drive: the surprising truth about what motivates us. Riverhead books Penguin Group (USA) Inc. ISBN: 978-159-448-884-9.
  • Rosnay, J. (1982). Makroskop. Warszawa, Wyd. PIW. ISBN: 978-830-600-708-5.
  • Słowiński B. (2007). Wprowadzenie do nauki o technice. Koszalin, Wyd. Politechniki Koszalińskiej (wydanie elektroniczne broneks. net). ISBN: 978-83-7365-154-8.
  • Słowiński, B., Dutkiewicz, D. (2016). Analogia jako systemowe narzędzie inspirowania nowatorskich pomysłów i rozwiązań. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1.
  • Stachowiak, L. (2009). Istnienie sfery duchowej i materialnej http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,243235. dostęp 25.05.2015
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171461812

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.