PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 4(20) | 28--33
Tytuł artykułu

Zimna plazma, jako niekonwencjonalna metoda utrwalania żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Cold Plasma as an Unconventional Method of Food Preservati
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zastosowanie zimnej plazmy stanowi niekonwencjonalną metodę utrwalania żywności, w której czynnikiem inaktywującym drobnoustroje jest zjonizowany gaz, taki jak powietrze, tlen, azot czy argon. Działanie zimnej plazmy opiera się na jej wysokiej reaktywności i nie powoduje zmian cieplnych w utrwalanym surowcu. Technologia ta może być stosowana do utrwalania szeregu produktów spożywczych oraz do sterylizacji opakowań. Ponadto, znajduje ona szereg zastosowań w innych gałęziach przemysłu, w medycynie, a także w ochronie środowiska. (abstrakt oryginalny)
EN
The use of cold plasma is an unconventional method of food preservation, in which ionized gas such as air, nitrogen or argon constitutes the agent inactivating microorganism. The effectiveness of cold plasma is based on a high reactivity of the ionized gas and it does not cause thermal changes in processed material. This technology may be used for preservation of a number of food products and for packaging sterilization. In addition, it finds a range of applications in other industries, as well as in medicine and in environmental protection. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
28--33
Opis fizyczny
Twórcy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
  • Bárdos, L., Baránková, H. (2009). Plasma processes at atmospheric and low pressure. Vacuum, 83, 522-527. DOI:10.1016/j.vacuum.2008.04.063.
  • Bárdos, L., Baránková, H. (2010). Cold atmospheric plasma: Sources, processes, and applications. Thin Solid Films, 518, 6705-6713. DOI:10.1016/j.tsf.2010.07.044.
  • Basaran, P., Basaran-Akgul, N., Oksuz, L. (2008). Elimination of Aspergillus parasiticus from nut surface with low pressure cold plasma (LPCP) treatment. Food Microbiology, 25, 626-632. DOI:10.1016/j.fm.2007.12.005.
  • Bonizzoni, G., Vassallo, E. (2002). Plasma physics and technology; industrial applications. Vacuum, 64, 327-336.
  • Celiński, Z. (1980). Plazma. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, ISBN 83-01-01125-4.
  • Fernández, A., Noriega, E., Thompson, A. (2013). Inactivation of Salmonella enterica serovar Typhimurium on fresh produce by cold atmospheric gas plasma technology. Food Microbiology, 33, 24-29. DOI:10.1016/j.fm.2012.08.007.
  • Fernández, A., Shearer, N., Wilson, D.R., Thompson, A. (2012a). Effect of microbial loading on the efficiency of cold atmospheric gas plasma inactivation of Salmonella enterica serovar Typhimurium. International Journal of Food Microbiology, 152, 175-180. DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2011.02.038.
  • Fernández, A., Thompson, A. (2012b). The inactivation of Salmonella by cold atmospheric plasma treatment. Food Research International, 45, 678-684. DOI:10.1016/j.foodres.2011.04.009.
  • Fröhling, A., Durek, J., Schnabel, U., Ehlbeck, J., Bolling, J., Schlüter, O. (2012). Indirect plasma treatment of fresh pork: Decontamination efficiency and effects on quality attributes. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 16, 381-390. DOI:10.1016/j.ifset.2012.09.001.
  • Grzegorzewski, F., Ehlbeck, J., Schlüter, O., Kroh, L.W., Rohn, S. (2011). Treating lamb's lettuce with a cold plasma e Influence of atmospheric pressure Ar plasma immanent species on the phenolic profile of Valerianella locusta. LWT - Food Science and Technology, 44, 2285-2289. DOI:10.1016/j.lwt.2011.05.004.
  • Gurol, C., Ekinci, F.Y., Aslan, N., Korach, M. (2012). Low Temperature Plasma for decontamination of E. coli in milk. International Journal of Food Microbiology, 157, 1-5. DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2012.02.016.
  • Kim, B., Yun, H., Jung, S., Jung, Y., Jung, H., Choe, W., Jo, C. (2011). Effect of atmospheric pressure plasma on inactivation of pathogens inoculated onto bacon using two different gas compositions. Food Microbiology, 28, 9-13. DOI:10.1016/j.fm.2010.07.022.
  • Kim, K., Kim, G., Hong, Y.C., Yang, S.S. (2010). A cold micro plasma jet device suitable for bio-medical applications. Microelectronic Engineering, 87, 1177-1180. DOI:10.1016/j.mee.2009.12.045.
  • Knoerzer, K., Murphy, A.B., Fresewinkel, M., Sanguansri, P., Coventry, J. (2012). Eval-uation of methods for determining food surface temperature in the presemce of low-pressur cool plasma. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 15, 23-30. DOI:10.1016/j.ifset.2012.02.008.
  • Kordus, A. (1985). Plazma. Właściwości i zastosowania w technice. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, ISBN 83-204-0643-9.
  • Kryża, K., Szczepanik, G. (2010). Zastosowanie techniki zimnej plazmy jako nowoczesna technologia zabezpieczania surowców żywnościowych. http://www.food.rsi.org.pl/dane/Artyku._Plasma._Kry__a__Szczepanik.pdf
  • Lee, H.J., Jung, H., Choe, W., Ham, J.S., Lee, J.H., Jo, C. (2011). Inactivation of Listeria monocytogenes on agar and processed meat surfaces by atmospheric pressure plasma jets. Food Microbiology, 28, 1468-1471. DOI:10.1016/j.fm.2011.08.00.
  • Łojewskim T., Dzierżęgam K., Turnaum K., Pawcenism D., Gołąbm R. (2011). Dezynfekcja archiwaliów niskotemperaturową plazmą nietermiczną (poster).
  • Moreau, M., Orange, N., Feuilloley, M.G.J. (2008). Non-thermal plasma technologies: New tools for biodecontamination. Biotechnology Advances, 26, 610-617. DOI:10.1016/j.biotechadv.2008.08.001.
  • Mrozowski, T. (2007). Sterylizacja. Świat farmacji, 16, 42-45.
  • Niemira, B.A. (2012). Cold Plasma Decontamination of Foods. Annual Review of Science and Technology, 3, 125-142. DOI: 10.1146/annurev-food-022811-101132.
  • Noriega, E., Shama, G., Laca, A., Díaz, M., Kong ,M.G. (2011). Cold atmospheric gas plasma disinfection of chicken meat and chicken skin contaminated with Listeria innocua. Food Microbiology, 28, 1293-1300. DOI:10.1016/j.fm.2011.05.007.
  • Ragni, L., Berardinelli, A., Vannini, L., Montanari, Ch., Sirri, F., Guerzoni, M.E., Guarnieri, A. (2010). Non-thermal atmospheric gas plasma device for surface decontamination of shell eggs. Journal of Food Engineering, 100, 125-132. DOI:10.1016/j.jfoodeng.2010.03.036.
  • Rød, S.K., Hansen, F., Leipold, F., Knøchel, S. (2012). Cold atmospheric pressure plasma treatment of ready-to-eat meat: Inactivation of Listeria innocua and changes in product quality. Food Microbiology, 30, 233-238. DOI:10.1016/j.fm.2011.12.018.
  • Selcuk, M., Oksuz, L., Basaran, P. (2008). Decontamination of grains and legumes infected with Aspergillus spp. and Penicillum spp. by cold plasma treatment. Bioresource Technology, 99, 5104-5109. DOI:10.1016/j.biortech.2007.09.076.
  • Song, H.P., Kim, B., Choe, J.H., Jung, S., Moon, S.Y., Choe, W., Jo, C. (2009). Evaluation of atmospheric pressure plasma to improve the safety of sliced cheese and ham inoculated by 3-strain cocktail Listeria monocytogenes. Food Microbiology, 26, 432-436. DOI:10.1016/j.fm.2009.02.010.
  • Strus, M. (1997). Mechanizmy działania czynników fizycznych na drobnoustroje. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 48, 236-268.
  • Stryczewska, H.D. (2011). Technologie zimnej plazmy. Wytwarzanie, modelowanie, zastosowania. Elektryka, 217, 41-61.
  • Szałatkiewicz, J. (2010). Zastosowanie plazmy w technice - aktualne tendencje. Pomiary Automatyka Robotyka, 2, 17-20.
  • Tanarro, I, Herrero, V.J., Carrasco, E., Jiménez-Redondo, M. (2011). Cold plasma chemistry and diagnostics, Vacuum, 85, 1120-1124. DOI:10.1016/j.vacuum.2010.12.027.
  • Wan, J., Coventry, J., Swiergon, P., Sanguansri, P., Versteeg, C. (2009). Advanced in innovative processing technologies for microbial inactivation and enhancement of food safety - pulsed electric field and low-temperature plasma. Trends in Food Science and Technology, 20, 414-124. DOI: doi:10.1016/j.tifs.2009.01.050.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171462300

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.