PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 9 | nr 2 | 24--42
Tytuł artykułu

Economic Analysis of PKP Intercity Activity in 2004-2013

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analiza ekonomiczna działalności PKP Intercity w latach 2004-2013
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Przedmiot i cel pracy: Celem pracy jest zaprezentowanie wyników analizy ekonomicznej podstawowej działalności operacyjnej spółki PKP Intercity z wykorzystaniem wskaźników produktywności.
Materiały i metody: Analizy dokonano w oparciu o raporty finansowe Grupy PKP z lat 2004 - 2013. Podstawową metodą badawczą była analiza wskaźników wydajności pracy oraz energochłonności i materiałochłonności podstawowej działalności operacyjnej. Jako efekt działania spółki PKP Intercity przyjęto wynik finansowy podstawowej działalności operacyjnej, oraz pracę przewozową mierzoną w pasażerokilometrach i pociągokilometrach.
Wyniki: Do 2008 roku badana spółka osiągała zyski. Koniec roku 2008 to czas restrukturyzacji Grupy PKP, która stała się przyczyną gwałtownego załamania rentowności badanej spółki. Przyczyny tego zjawiska bardzo wyraźnie widać badając wskaźniki wydajności pracy, energochłonności oraz materiałochłonności podstawowej działalności operacyjnej. Na spadek wartości tych wskaźników nakłada się dość dynamiczny spadek przewozów pasażerskich po roku 2009.
Wnioski: Wykorzystując wyznaczone wskaźniki dokonano symulacji przychodów z podstawowej działalności operacyjnej spółki wykorzystując analizę typu "what - if". Okazało się, że najlepszym rozwiązaniem jest przywrócenie wydajności pracy sprzed 2008 roku. Może być ono realizowane w kilku kierunkach: znaczna redukcja zatrudnienia, szczególnie w administracji; znaczne zwiększenie ilości oferowanych połączeń oraz wzrost cen biletów. (abstrakt oryginalny)
EN
Subject and purpose of work: The aim of the article is to present the results of economic analysis of the basic operating activity of PKP Intercity by using productivity ratios.
Materials and methods: The analysis is based on the PKP Group financial reports from 2004 - 2013. The basic research method was the analysis of the efficiency, Energy intensity and material consumption indicators from the basic operating activity. The financial results of basic operating activity and rail transport performance in passenger kilometres and train kilometres are considered as the result of PKP Intercity activity.
Results: The examined company made profits till 2008. At the end of 2008 PKP Group was restructured, which was the reason of the company's profitability collapse. The causes of this phenomenon can be clearly noticed during the observation of work efficiency, Energy intensity and material consumption indicators in the basic operating activity.
Conclusions: With the use of particular indicators, a simulation of the company's revenues from basic operating activity has been carried out using what-if analysis. It turned out, that the best solution would be bringing back the work efficiency from before 2008. It could be done in a few ways: significant reduction of employment (especially in administration), significant increase of train connections and the rise of ticket prices. (original abstract)
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
24--42
Opis fizyczny
Twórcy
  • Jan Kochanowski University in Kielce
Bibliografia
  • Parkinson C.N. (1992), Prawo Parkinsona, czyli W pogoni za postępem. Wyd. 4., Książka i Wiedza, Warszawa.
  • Parkinson C.N. (1973), Prawo Parkinsona po dziesięciu latach. Książka i Wiedza, Warszawa.
  • Prońko J. (2014), Dlaczego warto zajmować się logistyką? Logistyka, nr 6, s. 14602-14611, CD 6, Część II.
  • Raport roczny grupy PKP 2004 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2005 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2006 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2007 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2008 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2009 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2011 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2012 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
  • Raport roczny grupy PKP 2013 rok, http://pkpsa.pl/grupa-pkp/raport-finansowy.html, dostęp 20.02.2015.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171463072

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.