PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 2 | 5--12
Tytuł artykułu

The Quality of Production as a Factor Contributing to the Effective Activity of Agricultural Enterprises

Warianty tytułu
Jakość produkcji jako czynnik wpływający na efektywność działania przedsiębiorstw rolniczych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The study investigates the influence of the quality of agricultural production on the efficiency of agricultural enterprises. A special focus is given to the importance of borrowing the practical aspects of advanced foreign experience in product quality management into the practice of domestic enterprises. The differences between European and Ukrainian quality standards are briefly described, and the ways of their harmonisation are shown. Since most of the milk production in Ukraine concentrates in households, our study outlines their main problems and the further steps needed for the development of quality control for small-scale production. (original abstract)
Praca przedstawia wpływ jakości produkcji rolnej na efektywność przedsiębiorstw rolniczych. Szczególną uwagę zwrócono na rolę przenoszenia najnowszych doświadczeń zagranicznych w zakresie praktyki zarządzania jakością produktów do przedsiębiorstw krajowych. Krótko omówiono różnice między europejskimi i ukraińskimi normami dotyczącymi jakości oraz wskazano sposoby ich zharmonizowania. Ponieważ produkcja mleka na Ukrainie jest w większości skupiona w drobnych gospodarstwach rolnych, niniejszy artykuł opisuje ich główne problemy oraz dalsze działania niezbędne do ulepszenia systemów kontroli jakości dla tego typu drobnej produkcji. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
5--12
Opis fizyczny
Twórcy
  • National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
Bibliografia
  • Adler Yu.P. (1969), Introduction to experimental design. Moscow, Metallurgy Press.
  • Bychkivskyy R.V., Hunkalo A.V. (2005), QMS: Evaluation of the efficiency of. Standardization, certification and quality (Kharkiv), no. 4, pp. 42- 46.
  • Corrigendum to Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific hygiene rules for food of animal origin. Official Journal of the European Union L 226, 25 June 2004, pp. 22-82.
  • Council Directive 92/46/EEC of 16 June 1992 laying down the health rules for the production and placing on the market of raw milk, heat-treated milk and milk-based products. Official Journal of the European Communities L 268, 14 September 1992, pp. 1-32 (as amended by Directives 92/118, 94/71 and 96/23 and Commission Decision 94/330).
  • Crosby Ph.B. (1989), Let's talk quality: 96 questions you always wanted to ask Phil Crosby. New York, McGraw-Hill.
  • Deming W.E. (1986), Out of the crisis. Cambridge, MIT Press.
  • Deming W.E. (2012), The essential Deming: Leadership principles from the father of quality. Edited by D. Orsini and D. Deming. New York, McGraw- Hill.
  • DSTU 3662-97 Moloko koroviache nezbirane. Vimogi pri zakupivli [Whole cow milk. Requirements for purchasing]
  • Feigenbaum A.V. (1991), Total quality control. New York, McGraw-Hill.
  • GOST 13264-70 Moloko korov'e. Trebovaniia pri zagotovkakh [Cow Milk. Purchase requirements]
  • GOST 13264-88 Moloko korov'e. Trebovaniia pri zakupkakh [Cow Milk. Purchase requirements]
  • Hoychuk O.I. (2003), Prodovol'cha bezpeka v Ukrayini i sviti. Monografiya. Kiev, Naukmetodtcentr agrarnoi osvity.
  • Hunkalo A.V. (2007), Development of regulatory and methodological framework assessment of quality management systems. Dissertation. Lviv, Lviv Polytechnic National University.
  • Ishikawa K. (1985), What is total quality control? The Japanese way. Englewood Cliffs, Prentice- Hall.
  • Ivanov V.A., Shilov V.M., Oborin A.V. (2004), Continuous improvement and its place in the QMS. Methods of Quality Management (Moscow), no. 4, pp. 41-44.
  • Juran J.M. (1989), Juran on leadership for quality: An executive handbook. New York, Free Press.
  • Kolesnikov L.A. (1988), Fundamentals of the theory of system approach. Kiev, Naukova Dumka.
  • Novikov V.M. (2011), Diagnostic self-assessment as an integral part of modern management. Standardization, certification and quality (Kharkiv), no. 2(69), pp. 38-40.
  • Shichkov N.A. (2005), Selection of methods for measuring quality management system processes. Methods of Quality Management (Moscow), no. 2, pp. 14- 17.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171466131

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.