PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 11 | nr 1018 | 109--122
Tytuł artykułu

Niektóre problemy winiarstwa w Polsce

Warianty tytułu
Selected Problems of Wine Industry in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Winiarstwo jest umiejętnością, a także działalnością przemysłu fermentacyjnego, obejmującą produkcję i pielęgnację napojów winnych, do których zalicza się wino gronowe, owocowe i rabarbarowe oraz miód pitny. Winiarstwo znane jest od bardzo dawnych czasów i szczególnie mocno jest rozpowszechnione w krajach o klimacie ciepłym, sprzyjającym uprawie winorośli. W Polsce nie ma korzystnych warunków do produkcji winorośli, dlatego rozwijana jest produkcja wina owocowego i miodów pitnych. Wykorzystuje się do tego celu różne surowce, a szczególne miejsce zajmują jabłka i wiśnie. Rynek wyrobów alkoholowych jest w Polsce silnie zdominowany przez wódkę i piwo, natomiast wino zajmuje niewielką pozycję, choć stale powiększaną (o ok. 10-20% rocznie), głównie dzięki sprzedaży wina importowanego. (fragment tekstu)
EN
Wine making is a skill but also a part of industry encounting production of wine beverages, which include grape wine, fruit wine as well as drinking honey. Wine making is known for many years - it is especially spread in countries with warm climate, which supports grape planting. Poland has not good conditions to produce grape therefore production of fruit wine and drinking honey is pursed. Various raw materials are used, especially apples and cherry. Market of alcohol beverages in Poland is strongly dominated by vodka and beer while wines have small position but consequently increasing (by about 10-20% each year) mainly through import of wine. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
109--122
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Jarczyk A., Berdowski J.B., Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz. 2, WSiP, Warszawa 1999.
  • Krajewski K., Tul-Krzyszczuk A., Rynek wina gronowego w Polsce - nowe wyzwania ze strony konkurentów (1), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002 nr 3.
  • Krajewski K., Tul-Krzyszczuk A., Rynek wina gronowego w Polsce - konsument wina. jego segmentacja i postawy na rynku (2), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002 nr 4.
  • Pijanowski E., Wasilewski Z., Zarys technologii winiarstwo, Wyd. Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1955.
  • PN-A-79121:1998 Wino owocowe.
  • PN-A-79122:1996 Wino gronowe.
  • PN-A-79125:1998 Aromatyzowane wino owocowe.
  • PN-A-79126:1998 Napoje winopodobne.
  • PN-A-79127:1998 Napoje winopochodne.
  • Skowrońska-Krupa J., Rynek alkoholi w Polsce, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002 nr 3.
  • Ustawa z 29 sierpnia 1997 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami, Dz.U. 1997 nr 124, poz. 783.
  • Wasilewski Z.: Winiarstwo, [w:] Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 12, PWN, Warszawa 1969.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171467257

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.