PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 1 | 146--153
Tytuł artykułu

Antioxidant Activity of Extracts from Plant Seeds Used in Cosmetic Products

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z nasion roślin stosowanych w produktach kosmetycznych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of this work was to evaluate the total phenolic content and the antioxidant activity of four commercial seed extracts available on Polish cosmetics market: Silybum marianum (milk thistle), Aesculus hippocastanum (horse chestnut), Glycine soja (soybean) and Avena sativa (oat). DPPH radical scavenging activity and Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) assays were chosen to evaluate the antioxidant activity of extracts. The polyphenol content in extracts ranged from 110.7 mg/L in oat seed extract to 839.9 mg/L in milk thistle seed extract. DPPH radical scavenging activity, expressed as EC50 value, ranged from 1.35% for oat seed extract to 0.52% for milk thistle seed extract. Antioxidant activity, calculated a s TEAC values, r anged from 0 .72 mmol/L for oat seed extract to 6.92 mmol/L for milk thistle seed extract. High correlations between polyphenol content and antioxidant activity expressed as EC50 values (r = 0.994), and as TEAC values (r = 0.992) in seed extracts were observed. These correlations indicate that the scavenging radical activity and antioxidant activity of seed extracts significantly depend on their total phenolic content. (original abstract)
Celem pracy była ocena zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej czterech handlowych kosmetycznych ekstraktów z nasion dostępnych na polskim rynku kosmetycznym: ostropestu plamistego (Silybum marianum), kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), soi (Glycine soja) i owsa zwyczajnego (Avena sativa). Właściwości przeciwutleniające zbadano testem z rodnikiem DPPH oraz metodą TEAC. Zawartość związków polifenolowych różniła się znacznie między badanymi ekstraktami i mieściła się w granicach od 110,7 mg/L w ekstrakcie z nasion owsa zwyczajnego do 839,9 mg/L w ekstrakcie z nasion ostropestu plamistego. Zdolność do wygaszania rodnika DPPH, wyrażona jako parametr EC50, mieściła się w granicach od 1,35% dla ekstraktu z nasion owsa zwyczajnego do 0,52% dla ekstraktu z nasion ostropestu plamistego. Potencjał przeciwutleniający TEAC mieścił się w granicach od 0,72 mmol/L dla ekstraktu z nasion owsa zwyczajnego do 6,92 mmol/L dla ekstraktu z nasion ostropestu plamistego. Zaobserwowano istnienie wysokich korelacji między zawartością związków polifenolowych w badanych ekstraktach ich właściwościami przeciwutleniającymi wyrażonymi jako EC50 (r = 0,994) oraz TEAC (r = 0,992). Otrzymane wysokie korelacje wskazują na znaczący wpływ zawartości polifenoli w badanych ekstraktach z nasion na ich zdolność do wygaszania rodnika DPPH oraz ich potencjał przeciwutleniający TEAC. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
146--153
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business, Poland
Bibliografia
  • [1] F'guyer S., Afaq F., Mukhtar H. 2003. "Photochemoprevention of skin cancer by botanical agents". Photodermatology Photoimmunology Photomedicine, 19: 56-72.
  • [2] Jassim S.A.A., Naji M.A. 2003. "Novel antiviral agents: a medicinal plant perspective". Journal of Applied Microbiology, 95: 412-427.
  • [3] Majeed M., Prakash L. 2005. "Novel natural approaches to anti-aging skin care". Cosmetics and Toiletries Manufacture Worldwide, 1: 11-15.
  • [4] Prakash L., Satyan K.S., Majeed S. 2003. "Multifunctional Ingredients: the novel face of natural". Cosmetics and Toiletries, 118 (11): 41-46.
  • [5] Thornfeldt C. 2005. "Cosmeceuticals containing herbs: fact, fiction and future". Dermatologic Surgery, 31: 873-880.
  • [6] Bhattacharya S. 2011. "Phytotherapeutic properties of milk thistle seeds: An overview". Journal of Advanced Pharmacy Education & Research, 1: 69-79.
  • [7] Das S.K., Mukherjee S., Vasudevan D.M. 2008. "Medicinal properties of milk thistle with special reference to silymarin: An overview". Natural Product Radiance, 7: 182- 192.
  • [8] Kshirsagar A., Ingawale D., Ashok P., Vyawahare N. 2009. "Silymarin: A comprehensive review". Pharmacognosy Reviews 3: 116-124.
  • [9] Dixit N., Baboota S., Kohli K., Ahmad S., Ali J. 2009. "Silymarin: A review of pharmacological aspects and bioavailability enhancement approaches". Indian Journal of Pharmacology 39: 172-179.
  • [10] Meeran S.M., Katiyar S ., E lmets C .A., K atiyar S .K. 2 006. " Silymarin i nhibits U V radiationinduced immunosuppression through augmentation of interleukin-12 in mice". Molecular Cancer Therapeutics, 7: 1660-1668.
  • [11] Vasiliauskas A., Leonavičienė L., Vaitkienė D., Bradūnaitė R., Lukšienė A. 2010. "Antiinflammatoryy effects of Aesculus hippocastanum L. tincture and the pro-/antioxidant bodily state of rats with adjuvant arthritis". Acta Medica Lituanica, 17 (3-4): 123-132.
  • [12] Sirtori C. R. 2001. "Aescin: pharmacology, pharmacokinetics and therapeutic profile". Pharmacological Research, 44(3): 183-193.
  • [13] Pittler M.H., Ernst E. 2004. "Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency". Chochrane Database of Systematic Reviews 2: CD003230.
  • [14] Suter A., Bommer S., Rechner J. 2006. "Treatment of patients with venous insufficiency with fresh plant horse chestnut seed extract: a review of 5 clinical studies". Advances in Therapy 23(1): 179-190.
  • [15] Waqas M.K., Akhtar N., Mustafa R., Jamshaid M., Khan H.M., Murtaza G. 2015. "Dermatological and cosmeceutical benefits of Glycine max (soybean) and its active components". Acta Poloniae Pharmaceutica, 72 (1): 3-11.
  • [16] Chacko B.K., Chandler R.T., D'Alessandro T.L., Mundhekar A., Khoo N.K., Botting N., Barnes S., Patel R.P. 2007. "Anti-inflammatory effects of isoflavones are dependent on flow and human endothelial cell PPARgamma". Journal of Nutrition, 137 (2): 351-356.
  • [17] Park J.S., Woo M.S., Kim D.H., Hyun J.W., Kim W.K., Lee J.C., Kim H.S. 2007. "Antiinflammatory mechanisms of isoflavone metabolites in lipopolysaccharide-stimulated microglial cells". Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 320 (3): 1237-1245.
  • [18] Zhao R., Bruning E., Rossetti D., Starcher B., Seiberg M., Iotsova-Stone V. 2009. "Extracts from Glycine max (soybean) induce elastin synthesis and inhibit elastase activity". Experimental Dermatology 18 (10): 883-886.
  • [19] Markovits J., Linassier C., Fossé P., Couprie J., Pierre J., Jacquemin-Sablon A., Saucier J.M., Le Pecq J.B., Larsen A.K. 1989. "Inhibitory effects of the tyrosine kinase inhibitor genistein on mammalian DNA topoisomerase II". Cancer Research 49 (18): 5111-5117.
  • [20] Paine C., Sharlow E., Liebel F., Eisinger M., Shapiro S., Seiberg M. 2001. "An alternative approach to depigmentation by soybean extracts via inhibition of the PAR-2 pathway". Journal of Investigative Dermatology 116 (4): 587-595.
  • [21] Akiyama T., Ishida J., Nakagawa S., Ogawara H., Watanabe S., Itoh N., Shibuya M., Fukami Y. 1987. "Genistein, a specific inhibitor of tyrosine-specific protein kinases". Journal of Biological Chemistry 262 (12): 5592-5595.
  • [22] Farboud E. S., Amin G., Akbari L. 2013. "Avena sativa: An Effective Natural Ingredient in Herbal Shampoos for the Treatment of Hair Greasiness". British Journal of Medicine & Medical Research 3(2): 361-371.
  • [23] Martinez-Tome M., Murcia M.A., Frega N., Ruggieri S., Jiménez A.M., Roses F., Parras P. 2004. "Evaluation of antioxidant capacity of cereal brans". Journal of Agricultural Food Chemistry 52: 4690-4699.
  • [24] Boisnic S., Branchet-Gumila M.C., Coutanceau C. 2003. "Inhibitory effect of oatmeal extract oligomer on vasoactive intestinal peptide-induced inflammation in surviving human skin". International Journal of Tissue Reactions 25: 41-46.
  • [25] Kurtz E.S., Wallo W. 2007. "Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties". Journal of Drugs in Dermatology 6: 167-170.
  • [26] Sur R., Nigam A., Grote D., Liebel F., Southall M.D. 2008. "Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity". Archives of Dermatological Research 300: 569-574.
  • [27] Singleton V.L., Rossi J.A. 1965. "Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdicphosphotungstic acid reagents". American Journal of Enology Viticulture 16: 144-158.
  • [28] Sanchez-Moreno C., Laurrauri J.A., Saura-Calixto F. 1998. "A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols". Journal of the Science of Food and Agriculture 76: 270-276.
  • [29] Maisuthisakul P., Suttajit M., Pongsawatmanit R. 2007. "Assessment of phenolic content and free radical-scavenging capacity of some Thai indigenous plants". Food Chemistry 100 (4): 1409-1418.
  • [30] Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C. 1999. "Antioxidant activity applying improved ABTS radical cation decolorization assay". Free Radical Biology and Medicine 26 (9-10): 1231-1237.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171473202

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.