PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | z. 4 | 130--134
Tytuł artykułu

Technology Efficency of Voluntary Milking System

Warianty tytułu
Efektywność technologiczna samoistnego systemu udojoweego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Wprowadzenie samoistnego system udojowego bazującego na robotach udojowych prowadzi do wielu zmian w procesie chowu bydła. System taki zharmonizowany jest m.in. z technologiami karmienia i utrzymania higieny zwierząt, pozwala także na uzyskanie lepszej zgodności z wymaganiami bezpieczeństwa żywności. Celem opracowania jest określenie zmian poziomu korzyści i kosztów w wyniku wprowadzenia takiego systemu w gospodarstwie. Stwierdzono, że przy określonych warunkach system taki może podnieść konkurencyjność gospodarstwa.(abstrakt oryginalny)
EN
The installation of a voluntary milking system - automatic milking robot - leads to numerous changes in the milking process for example in breeding and feeding technology on the farm. Due to the robotic milking, the biological hazards are less than past. This modern robotic system helps to harmonize the milking, feeding and relaxing period of the herd, and also makes the compliance with food safety regulations easier. The payback period of this robotic milking technology is relatively high. The main objective of this paper is to find the level of cost changes and the level of benefit changes which is able to reduce the payback period. The sensitivity analysis is applied to find these levels. Under the proper conditions the voluntary milking system is able to increase the competitiveness of dairy farm.(original abstract)
Rocznik
Tom
19
Numer
Strony
130--134
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szent István University, Gödöllő, Hungary
  • Szent István University, Gödöllő, Hungary
Bibliografia
  • Castor Angel, Jose Manual Pereira, Carlos Amiama, Havier Bueno. 2012. "Estimating efficiency in automatic milking systems". Journal of Diary Science 92 (2): 929-936.
  • EC (European Commission). 2016. EU Dairy farms report based on 2013 FADN data. Brussels: European Commission Directorate, General for Agriculture and Rural Development, https://ec.europa.eu/ agriculture/sites/agriculture/files/market-observatory/milk/pdf/dairy-report-2015_en.pdf.
  • Illés Csaba Bálint. 1998. Az állattenyésztési ágazatok versenyképességének értékelése, figyelemmel a várható mezőgazdasági struktúra változásokra. Tudományos Közlemények. GATE GTK Gödöllő 1: 187-193.
  • Kovács Attila, Anna Dunay, Enikő Lencsés, Miklós Daróczi. 2014. "A költség-haszon elemzés nehézségei a fejési technológiák közötti választás esetében tejelő szarvasmarha ágazatban". Animal Welfare, Ethology And Housing System 10 (1): 7-13, http://animalwelfare.szie.hu/sites/default/files/cikkek/201401/ AWETH20141008013.pdf.
  • Kovács Attila, Balind Horváth, Waleed Al-Zaidi, Enikő Lencsés. 2016. "The importance of corporate and social involvement in the implementation of climate friendly". European Journal of Business Science and Technology2 (2): 130-139, https://www.researchgate.net/publication/311986159_the_importance_ of_corporate_and_social_involvement_in_the_implementation_of_climate_friendly_projects.
  • Lencsés Enikő. 2014a. Milking system technologies in the technology management point of view. [In] New Trends in Management in the 21st Century, ed. Csaba Bálint Illés, Anna Dunay, Anna Słocińska, 281-288. Czestochowa: University of Technology.
  • Lencsés Enikő, Attila Kovács, Anna Dunay, Kornélia Mészáros. 2014b. "Changes to the HACCP system in a dairy farm due to the installment of an automatic milking system". Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XVI (6): 313-319.
  • Ózsvári László, Katalin György, Csaba Bálint Illés, Oszkár Bíró. 2003. "A tőgygyulladás által okozott gazdasági veszteségek számszerűsítése egy nagyüzemi holstein-fríz tehenészetben". Magyar Állat- -Orvosok Lapja 125 (5): 273-279.
  • Székely Csaba, Attilla Kovács, Balázs Györök. 2000. "The practice of precision farming from an economic point of view". Gazdálkodás 13 (1): 56-65.
  • Tacken G. M.L., Martin Banse, Agnieszka Batowska et al. 2009. Competitiveness of the EU dairy sector. Hague: Wageningen UR, http://edepot.wur.nl/10766.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171490468

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.