PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
24 (2017) | nr 2 (111) | 16--25
Tytuł artykułu

Soja źródłem cennych składników żywieniowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Soya as a Source of Valuable Nutrients
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Tradycja spożywania produktów na bazie soi sięga krajów Dalekiego Wschodu i niektórych rejonów Afryki, dzisiaj jednak produkty takie można spotkać na półkach sklepowych wielu krajów rozwiniętych i rozwijających się. Miso, tofu, tempe czy sos sojowy to tradycyjne produkty na bazie nasion soi lub mleka sojowego, spożywane w formie sfermentowanej bądź niesfermentowanej. Soja jest rośliną, której nasiona charakteryzują się dużą wartością odżywczą i możliwością wszechstronnego wykorzystania. Produkuje się z niej pasty, substytuty produktów zbożowych (chleb, makaron, mąkę), mleczarskich (mleko sojowe, ser) czy substytuty mięsa. Jest to surowiec wysokobiałkowy, dzięki czemu z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce w wielu dietach. Uważa się, że azjatycka dieta bogata w soję pozwala zmniejszyć ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych, czyli chorób serca, osteoporozy czy niektórych form raka. Pozostaje pytanie, dlaczego soja ma tak pozytywny wpływ na organizm ludzki. Celem niniejszej pracy było przedstawienie właściwości odżywczej nasion soi, w tym białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, bioaktywnego peptydu - lunazyny oraz fitohormonów pod postacią izoflawonów. Oprócz prozdrowotnych właściwości soi przedstawiono także zagrożenia i negatywne efekty mogące być wynikiem spożywania produktów sojowych. (abstrakt oryginalny)
EN
The tradition of eating soya-based products lies in the Far East and in some regions in Africa, but today they can be found on the shelves in many developed and developing countries. Miso, tofu, tempeh, or soy sauce are traditional products based on soya or soy milk, which are consumed as fermented or nonfermented products. Soya is a plant the seeds of which are characterized by a high nutritional value and versatile possibilities of use. Soya is used to make pastes, to produce substitutes for cereal products (bread, noodles, flour) and dairy products (soy milk, cheese), and meat substitutes. It is a high-protein plant; therefore, it can advantageously replace animal protein in many diets. It is believed that the soya-rich Asian diet reduces the risk of chronic non-infectious diseases, i.e. heart diseases, osteoporosis or certain forms of cancer. The question remains why soya has such a positive effect on the human body? The objective of the research study was to show the properties of the nutrients contained in soya, such as: protein, unsaturated fatty acids, bioactive peptide: lunazine and phytohormones in the form of isoflavones. In addition to the healthy properties of soya, the risks and negative effects are also shown, those, which might result from the consumption of soya products. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
16--25
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] Balińska-Miśkiewicz W.: Diagnostyka molekularna alergii pokarmowej - czy wiemy więcej? Post. Hig. Med. Dośw., 2014, 68, 754-767.
  • [2] Chen J., Tai C.Y., Chen Y.C., Chen B.H.: Effects of conjugated linoleic acid on the oxidation stability of model lipids during heating and illumination. Food Chem., 2001, 72 (2), 199-206.
  • [3] Clemente T.E., Cahoon E.B.: Soybean oil: Genetic approaches for modification of functionality and total content. Plant Physiol., 2009, 151 (3), 1030-1040.
  • [4] Czupryńska K., Marchlewicz M., Wiszniewska B.: Wpływ ksenoestrogenów na męski układ płciowy. Post. Biol. Komórki, 2007, 34 (2), 317-333.
  • [5] De Lumen B.O.: Lunasin: A novel cancer preventive seed peptide that modifies chromatin. J. AOAC Int., 2008, 91 (4), 932-935.
  • [6] De Mejia E.G, Dia V.P.: Lunasin and lunasin-like peptides inhibit inflammation through suppression of NF-κB pathway in the macrophage. Peptides, 2009, 30 (12), 2388-2298.
  • [7] De Oliveira J.E., de Souza N., Jordão A.A. Jr, Marchin J.S.: Methionine supplementation of soya products: Effects on nitrogen balance parameters. Arch. Latinoam. Nutr., 1998, 48 (1), 5-40.
  • [8] Fletcher R.J.: Food sources of phyto-oestrogens and their precursors in Europe. Brit. J. Nutr., 2003, 89 (1), 39-43.
  • [9] Friedman M., Brandon D.L.: Nutritional and health benefits of soy proteins. J. Agric. Food Chem., 2001, 49 (3), 1069-1086.
  • [10] Garcia-Nebot M.J., Recio I., Hernández-Ledesma B.: Antioxidant activity and protective effects of peptide lunasin against oxidative stress in intestinal Caco-2 cells. Food Chem. Toxicol., 2014, 65, 155-161.
  • [11] Gibson R.S., Heath A.L., Szymlek-Gay E.A.: Is iron and zinc nutrition a concern for vegetarian infants and young children in industrialized countries? Am. J. Clin. Nutr., 2014, 100 (1), 459-468.
  • [12] Gu X.L., Beardslee T., Zeece M., Sarath G., Markwell J.: Identification of IgE-binding proteins in soy lecithin. Int. Arch. Allergy Immunol., 2001, 126 (3), 218-225.
  • [13] Haun W., Coffman A., Clasen B.M., Demorest Z.L., Lowy A., Ray E., Retterath A., Stoddard T., Juillerat A., Cedrone F., Mathis L., Voytas D.F., Zhang F.: Improved soybean oil quality by targeted mutagenesis of the fatty acid desaturase 2 gene family. Plant Biotech. J., 2014, 12 (7), 934-940.
  • [14] Hernández-Ledesma B., Hsieh C.C., de Lumen B.O.: Chemopreventive properties of peptide lunasin: A review. Protein Pept. Lett., 2013, 20 (4), 424-432.
  • [15] Holzhauser T., Wackermann O., Ballmer-Weber B.K., Bindslev-Jensen C., Scibilia J., Perono- Garoffo L., Utsumi S., Poulsen L.K., Vieths S.: Soybean (Glycine max) allergyin Europe: Gly m 5 (beta-conglycinin) and Gly m 6 (glycinin) are potential diagnostic markers for severe allergic reactions to soy. J. Allergy Clin. Immunol., 2009, 123 (2), 452-458.
  • [16] Inaba J., McConnell E.J., Davis K.R.: Lunasin sensitivity in non-small cell lung cancer cells is linked to suppression of integrin signaling and changes in histone acetylation. Int. J. Mol. Sci., 2014, 15 (12), 23705-23724.
  • [17] Jargin S.J.: Soy and phytoestrogens: Possible side effects. GMS Ger. Med. Sci., 2014, 12 (Doc 18), DOI: 10.3205/000203.
  • [18] Kania M., Żbikowski P., Gogolewski M.: Transizomeryzacja podczas rafinacji oleju sojowego. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2002, 1 (2), 47-53.
  • [19] Krishnan H.B., Kim W.S., Jang S., Kerley M.S.: All three subunits of soybean beta-conglycinin are potential food allergens. J. Agric. Food Chem., 2009, 57 (3), 938-943.
  • [20] Kuiper G.G., Lemmen J.G., Carlsson B., Corton J.C., Safe S.H., van der Saag P.T., van der Burg B., Gustafsson J.A.: Interaction of estrogenic chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor beta. Endocrinology, 1998, 139 (10), 4252-4263.
  • [21] L'Hocine L., Boye J.I.: Allergenicity of soybean: New developments in identification of allergenic proteins, cross-reactivities and hypoallergenization technologies. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2007, 47 (2), 127-143.
  • [22] Lule V.K., Garg S., Pophaly S.D., Hitesh S., Tomar S.K.: Potential health benefits of lunasin: A multifaceted soy-derived bioactive peptide. J. Food Sci., 2015, 80 (3), 485-494.
  • [23] Mahmoud A.M., Yang W., Bosland M.C.: Soy isoflavones and prostate cancer: A review of molecular mechanisms. J. Steroid Biochem. Mol. Biol., 2014, 140, 116-132.
  • [24] Major vegetable oils: World supply and distribution (commodity view). [online]. FAS USDA. Dostęp w Internecie [17.10.2016]: http://apps.fas.usda.gov/psdonline/
  • [25] Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35.
  • [26] Meinlschmidt P., Sussmann D., Schweiggert-Weisz U., Eisner P.: Enzymatic treatment of soy protein isolates: Effects on the potential allergenicity, technofunctionality, and sensory properties. Food Sci. Nutr., 2015, 4 (1), 11-23.
  • [27] Messina M., Kucuk O., Lampe J.W.: An overview of the health effects of isoflavones with an emphasis on prostate cancer risk and prostate-specific antigen levels. J. AOAC Int., 2006, 89 (4), 1121- 1134.
  • [28] Messina M., Messina V.: The role of soy in vegetarian diets. Nutrients, 2010, 2 (8), 855-888.
  • [29] Messina M.: Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. Am. J. Clin. Nutr., 2014, 100 (1), 423-430.
  • [30] Nowak A.: Jakość mikrobiologiczna sera tofu pakowanego próżniowo. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 1 (46) Supl., 73-79.
  • [31] OECD-FAO Agricultural Outlook (Edition 2016), OECD Agriculture Statistics (database). [online]. OECD/FAO. Dostęp w Internecie [4.10.2016]: DOI: http://dx.doi.org/10.1787/60b7ee42-en
  • [32] Ogawa A., Samoto M., Takahashi K.: Soybean allergens and hypoallergenic soybean products. J. Nutr. Sci. Vitaminol., 2000, 46 (6), 271-279.
  • [33] Rolnictwo w 2015 roku. GUS. Warszawa 2016.
  • [34] Rosell M.S., Appleby P.N., Spencer E.A., Key T.J.: Soy intake and blood cholesterol concentrations: A cross-sectional study of 1033 pre- and postmenopausal women in the Oxford arm of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Am. J. Clin. Nutr., 2004, 80 (5), 1391-1396.
  • [35] Sarkar F.H, Li Y.: Soy isoflavones and cancer prevention. Cancer Invest., 2003, 21 (5), 744-757.
  • [36] Singh B.P, Vij S., Hati S.: Functional significance of bioactive peptides derived from soybean. Peptides, 2014, 54, 171-179.
  • [37] Singh P., Kumar R., Sabapathy S.N., Bawa A.S.: Functional and edible uses of soy protein products. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., 2008, 7 (1), 14-28.
  • [38] Stanowisko Komitetu Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk: Nowe technologie szansą polskiej gospodarki: GMO dla przemysłu i rolnictwa. 2012. [online]. Dostęp w Internecie [13.12.2016]: http://kbiotech.pan.pl/images/stories/pdfy/stanowisko_uzasadnienie_kb_pan_ws_gmo.pdf
  • [39] Sung D., Ahn K.M., Lim S.Y., Oh S.: Allergenicity of an enzymatic hydrolysate of soybean 2S protein. J. Sci. Food Agric., 2014, 94 (12), 2482-2487.
  • [40] Takagi A., Kano M., Kaga C.: Possibility of breast cancer prevention: Use of soy isoflavones and fermented soy beverage produced using probiotics. Int. J. Mol. Sci., 2015, 16 (5), 10907-10920.
  • [41] Talaei M., Pan A.: Role of phytoestrogens in prevention and management of type 2 diabetes. World J. Diabets, 2015, 6 (2), 271-283.
  • [42] Tung C.Y., Lewis D.E., Han L., Jaja M., Yao S., Li F., Robertson M.J., Zhou B., Sun J., Chang H.C.: Activation of dendritic cell function by soypeptide lunasin as a novel vaccine adjuvant. Vaccine, 2014, 32 (42), 5411-5419.
  • [43] Tuohy P.G.: Soy infant formula and phytoestrogens. J. Paediatr. Child Health., 2003, 39 (6), 401- 405.
  • [44] Tyczewska A., Gracz J., Twardowski T., Małyska A.: Soja przyszłością polskiego rolnictwa? Nauka, 2014, 4, 121-138.
  • [45] Varinska L., Gal P., Mojzisova G., Mirossay L., Mojzis J.: Soy and breast cancer: Focus on angiogenesis. Int. J. Mol. Sci., 2015, 16 (5), 11728-11749.
  • [46] Wei Y.K., Gamra I., Davenport A., Lester R., Zhao L., Wei Y.: Genistein induces cytochrome P450 1B1 gene expression and cell proliferation in human breast cancer MCF-7 cells. J. Environ. Pathol. Toxicol. Oncol., 2015, 34 (2), 153-159.
  • [47] Wilson S., Blaschek K., de Mejia E.: Allergenic proteins in soybean: Processing and reduction of P34 allergenicity. Nutr. Rev., 2005, 63 (2), 47-58.
  • [48] Wołosik K., Markowska A., Kuźmicz I.: Lunazyna - peptyd o właściwościach przeciwnowotworowych. Postępy Biochemii, 2014, 60 (1), 84-89.
  • [49] Zachowania żywieniowe Polaków. Komunikat z badań CBOS, Warszawa 2014. NR 115/2014. [online]. Dostęp w Internecie [13.12.2016]: http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2014/ K_115_14.PDF
  • [50] Zaręba D.: Profil kwasów tłuszczowych mleka sojowego fermentowanego różnymi szczepami bakterii fermentacji mlekowej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 6 (67), 59-71.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171490546

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.