PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 330 | 66--75
Tytuł artykułu

Wpływ wybranych czynników ekonomicznych, demograficznych i społeczno-kulturowych na zachowania żywieniowe konsumentów - przegląd literatury

Autorzy
Warianty tytułu
The Influence of Some Economic, Demographic and Socio-Cultural Determinants on Nutritional Consumer Behaviour - Literature Review
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badania dotyczące preferencji i zachowań nabywców są jednymi z najistotniejszych trendów w naukach społecznych, a w szczególności ekonomii, psychologii i socjologii. Celem artykułu jest identyfikacja i wpływ determinant o charakterze ekonomicznym, demograficznym oraz społeczno-kulturowym na zachowania żywieniowe konsumentów, na podstawie wtórnych źródeł informacji opublikowanych w latach 1995- 2015. W toku analiz ustalono, że wśród zidentyfikowanych czynników najważniejsze znaczenie mają dochody, cena żywności, płeć, wiek, model rodziny, tradycje i preferencje w poszczególnych kulturach, religia, grupy społeczne, ogólnie obowiązujące normy, a także wykształcenie, wykonywany zawód i status socjoekonomiczny.(abstrakt oryginalny)
EN
The researches on the preferences and consumers behavour are one of the most important trends in the social sciences, especially economics, psychology and sociology. The aim of this paper is to identify the economic, demographic and socio-cultural determinants and their impact on the nutritional consumers behaviour based on secondary sources published between 1995-2015. Across the studies covered by this paper, it has been found that the most important among the identified factors are income, the price of food, sex, age, family model, traditions and preferences in different cultures, religion, social groups, generally applicable standards, as well as education, occupation and socioeconomic status.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
66--75
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Bibliografia
  • Babicz-Zielińska E., Jeżewska-Zychowicz M. (2015), Wpływ czynników środowiskowych na wybór i spożycie żywności, "Handel Wewnętrzny", nr 2(355), s. 5-18.
  • Cheah Y.K., Moy F.M., Loh D.A. (2015), Socio-demographic and Lifestyle Factors Associated with Nutrition Label Use Among Malaysian Adults, "British Food Journal", Vol. 117, Iss. 11, s. 2777-2787.
  • Cichocka I., Grabinski T. (2009), Psychograficzno-motywacyjna charakterystyka polskiego konsumenta żywności ekologicznej, "Żywność Nauka Technologia Jakość", nr 16(5), s. 107-118.
  • Drewnowski A., Darmon N. (2005), Food Choices and Diet Costs: An Economic Analysis, "Journal of Nutrition", Vol. 135, No. 4, s. 900-904.
  • Dudziak A. (2010), Kultura narodowa w dobie globalizacji, "Przegląd Politologiczny", nr 1, r. XV, s. 125-139.
  • Dzielska A., Kołoło H., Mazur J. (2008), Zachowania zdrowotne młodzieży związane z odżywianiem w kontekście czynników społeczno-ekonomicznych - kierunek zmian w latach 2002-2006, "Problemy Higieny i Epidemiologii", nr 89(2), s. 222-229.
  • Fieldhouse P. (1995), Food and Nutrition, Customs and Culture, Springer- -Science+business Media, Derby.
  • Gabrowska E., Spodaryk M. (2006), Zasady żywienia osób w starszym wieku, "Gerontologia Polska", t. 14, nr 2, s. 57-62.
  • Gedrich K. (2003), Determinants of Nutritional Behaviour: A Multitude of Levers for Successful Intervention? "Appetite", No. 41, s. 231-238.
  • Grzybowski A., Grzybowski P., Mrzygłód S., Trafalska E. (2007), Żywieniowe uwarunkowania stanu zdrowia ludzi w wieku produkcyjnym w świetle norm i zwyczajów żywieniowych, "Problemy Higieny i Epidemiologii", nr 88(1), s. 1-6.
  • GUS (2015), Sytuacja gospodarstw domowych w 2014 r. w świetle wyników badania budżetów gospodarstw domowych, Warszawa.
  • Inglis V., Ball K., Crawford D. (2009), Does Modifying the Household Food Budget Predict Changes in the Healthfulness of Purchasing Choices Among Low- and High-Income Women? "Appetite", No. 52(2), s. 273-279.
  • Kostakis, I. (2014), The Determinants if Households' Food Consumption in Greece, "International Journal of Food and Agricultural Economics", No. 2(2), s. 17-28.
  • Lawrence W., Barker M. (2009), A Review of Factors Affecting the Food Choices of Disadvantaged Women Proceedings of the Nutrition Society, "Proceedings of the Nutrition Society", Vol. 68, No. 2, s. 189-194.
  • Makała H. (2014), Kultura żywieniowa a turystyka - obszary wspólnych zainteresowań, "Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja", nr 1(13), s. 133-145.
  • Niewczas M. (2013), Kryteria wyboru żywności, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 6(91), s. 204-219.
  • Pollard J., Greenwood D., Kirk S., Cade J. (2001), Lifestyle Factors Affecting Fruit and Vegetable Consumption in the UK Women's Cohort Study, "Appetite", No. 37, s. 71-79.
  • Roos E., Lohelma E., Virtanen M., Prattala R., Pietinen P. (1998), Gender, Socioeconomic Status and Family Status as Determinants of Food Behaviour, "Social Science and Medicine", Vol. 46, No. 12, s. 1519-1529.
  • Ruggeri A., Arvola A., Samoggia A., Hendrixson V. (2015), Food Behaviours of Italian Consumers at Risk of Poverty, "British Food Journal", Vol. 117, Iss. 11, s. 2831- 2848.
  • Rybowska A. (2014), Mity i stereotypy żywieniowe, "Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni", nr 86, s. 9-15.
  • Sobal J. (1998), Cultural Comparison Research Designs in Food, Eating, and Nutrition, "Food Quality and Preference", Vol. 9, s. 385-392.
  • Wardle J., Haase A.M., Steptoe A., Nillapun M., Jonwutiwes K., Bellisle F. (2004), Gender Differences in Food Choice: The Contribution of Health Beliefs and Dieting, "Ann Behav Med.", No. 27(2), s. 107-116.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171495806

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.